Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2016
Uitspraken van 15-11-2016 tot 25-11-2016
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotaties.

Annotatie mr. P.W. (Paul) Blok: Berijden is nog geen bezitten.
De rechtbank (PS 2016-0179) heeft het slachtoffer aangemerkt als bezitter van het paard waar zij van afviel. Volgens de auteur heeft de rechtbank daarbij miskend dat het in beginsel niet mogelijk is om eigendom en bezit vrijwillig te scheiden door bezitsoverdracht. Ook heeft de rechtbank te weinig aandacht besteed aan de rechtsverhouding tussen partijen. In een geval als dit zal er in beginsel sprake zijn van houderschap, tenzij het tegendeel ondubbelzinnig blijkt uit de afspraken tussen partijen. De annotatie bij deze uitspraak leest u hier.

Annotatie mr. Y. (Yoni) Bosschaart: Letselschade als gevolg van een boks in een sport- en spelsituatie: maatschappelijk onzorgvuldig, inbreuk op een recht of een ongelukkige samenloop van omstandigheden?
In een uitspraak van de Rechtbank Gelderland (PS 2016-0200) staat de vraag centraal of sprake is van een onrechtmatige gedraging wanneer iemand in een sport- en spelsituatie een teamgenoot na een gewonnen wedstrijd een boks geeft en deze gedraging letselschade tot gevolg heeft. In deze annotatie wordt ingegaan op (de grenzen van) aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties, de invloed van de ernst van de gevolgen op het aansprakelijkheidsoordeel en de vraag of het toebrengen van letselschade kan worden gekwalificeerd als een inbreuk op een recht en de gedraging die letselschade tot gevolg heeft gehad om die reden als onrechtmatig zou moeten worden aangemerkt.

Annotatie mr. M.R. (Marnix) Hebly: Schadebeperkingsplicht geschonden: bekorting looptijd schade?
In deze annotatie wordt ingegaan op het oordeel van het Gerecht in eerste aanleg van Curaao (PS 2016-0161) dat, nu het slachtoffer zich niet actief heeft opgesteld om te revalideren en eventuele restverdiencapaciteit te benutten, de looptijd van de arbeidsvermogensschade moet worden bekort. Op welke wijze dient het niet voldoen aan de schadebeperkingsplicht te worden gesanctioneerd? En is het oordeel van het Gerecht in dat licht gelukkig gemotiveerd?


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onderaan deze nieuwsbrief. Wij lichten er een aantal voor u uit.

Val van trap bij ontbrekende leuning: aannemer niet aansprakelijk
Bij een bezoek aan een vakantiewoning een dag voor de oplevering komt benadeelde (opdrachtgever) ten val als gevolg van het ontbreken van een deel van de leuningen van de trap. In PS 2016-0461 oordeelt de rechtbank dat de aannemer niet is tekortgeschoten in de nakoming van de verplichtingen uit de aannemingsovereenkomst, en evenmin in de nakoming van zijn waarschuwingsplicht.

Hof maakt geen uitzondering op tweeconclusieregel met betrekking tot eiswijziging inzake verlies aan levensonderhoud
In PS 2016-0473 draait het om een eiswijziging inzake verlies aan levensonderhoud. Het hof aanvaardt het beroep van gentimeerde op een uitzondering op de tweeconclusieregel niet, wijst het aanvankelijk gevorderde af bij gebrek aan toelichting en overweegt hierbij dat gentimeerde zelf juist heeft aangevoerd dat die vordering niet houdbaar is.

Duimletsel na verschuiven ladder in sluis
Eiseres heeft een deel van haar duim verloren bij een ongeval in een sluis. In PS 2016-0469 oordeelt de rechtbank dat geen sprake was van een gebrek of gevaarzettende situatie, en dat in het onderhavige geval geen waarschuwingsplicht op de provincie rustte.

Aansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 lid 4 BW en op grond van artikel 6:170 jo. 6:162 BW
In PS 2016-0460 oordeelt de Rechtbank Midden-Nederland dat in geval van een zzper die zijn vingers verliest door een mashakselaar in het kader van de werkzaamheden die de zzp'er zou verrichten voor degene die hem had ingehuurd, de inhuurder aansprakelijk is op grond van artikel 7:658 lid 4 BW. De verhuurder van de maishakselaar en diens werknemer zijn aansprakelijk op grond van artikel 6:170 jo. 6:162 BW.

Nakoming terugbetalingsregeling uit vaststellingsovereenkomst
In PS 2016-0456 een kort geding tussen eiser en zijn ouders, waarin onder meer de vordering tot nakoming van een vaststellingsovereenkomst, waarin een terugbetalingsregeling is opgenomen voor een deel van de na een ernstig verkeersongeval uitgekeerde schadevergoeding, wordt toegewezen.

EHRM wijst Moldavi terecht wegens toewijzing van te laag smartengeldbedrag
In PS 2016-0472 overweegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat een te laag bedrag aan smartengeld strijd oplevert met artikel 8 EVRM (recht op priv- en gezinsleven). De zaak betrof een vrouw die twee weken ziek (dysenterie) was vanwege het drinken van vervuild drinkwater.


Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Symposium dinsdag 6 december a.s.: culturen van letselschadeafwikkeling
Om te achterhalen hoe letselschadeclaims in de praktijk worden afgehandeld en hoe men daar lering uit kan trekken, is in drie landen uitgebreid onderzoek verricht naar het afwikkelingsproces van letselschadeclaims: in Engeland en Wales, Noorwegen en Nederland. Binnen de drie verschillende rechtsstelsels is gekozen voor het afnemen van uitgebreide interviews van advocaten en andersoortige rechtshulpverleners, rechters, maar ook van verzekeraars. Op het symposium van 6 december 2016 zullen de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in Rotterdam. Meer informatie over dit symposium is hier te vinden.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh en Ilona van der Zalm
Hoofdredacteuren PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

M. Wesselink, Naschrift Wesselink, Verkeersrecht 2016/167, afl. 11, p. 415-416.

J. Sap, Zuinig zijn op de deelgeschilprocedure, Verkeersrecht 2016/166, afl. 11, p. 413-414.

V. Oskam, De deelgeschilprocedure werkt. Enige signaleringen vanuit het perspectief van de aansprakelijk gestelde partij, Verkeersrecht 2016/165, afl. 11, p. 410-412.

G. van Wassenaer, Reactie uit de slachtofferpraktijk: de kosten, Verkeersrecht 2016/164, afl. 11, p. 408-409.

M. Wesselink, De deelgeschilprocedure werkt: tijd voor uitbreiding?!, Verkeersrecht 2016/163, afl. 11, p. 402-407.

R.L.M. Cox, Proportionele aansprakelijkheid versus kansverlies - Tussen dogmatiek en praktijk, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht 2016/40, afl. 9.

R. Kool J. Emaus, Civiel schadeverhaal via het strafproces and beyond, Ucall blog 2016, 15 november 2016.

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep