Naar boven ↑

Update

Nummer 25, 2017
Uitspraken van 01-08-2017 tot 14-08-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Afwijzing gevorderde schadevergoeding voor onder andere verlies van verdienvermogen wegens onvoldoende onderbouwing.
Appellant is slachtoffer geworden van een tweetal ongevallen. De verzekeraar van de bestuurder die betrokken was bij het eerste ongeval en het Waarborgfonds Motorverkeer hebben aansprakelijkheid erkend en reeds een bedrag aan schadevergoeding betaald. Partijen blijven verdeeld over de schadeposten en het causaal verband. Het hof (PS 2017-0630) oordeelt dat appellant onvoldoende heeft aangevoerd om een vergoeding voor verlies aan verdienvermogen toe te kennen, nu appellant ten tijde van het eerste ongeval een re-integratietraject doorliep en reeds daarvoor in detentie had gezeten en geen baan kon vinden. Appellant heeft geen gegevens aangevoerd omtrent zijn inkomen van voor zijn tijd in detentie.

Bromfietser stelt gemeente aansprakelijk vanwege op de rijbaan terechtgekomen dranghek waarmee hij in botsing is gekomen. Vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen door de rechtbank.
De gemeente had, in verband met de dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag, dranghekken in bundels langs de weg klaargezet. 's Nachts is een van deze dranghekken op de weg gezet, waarna de bromfietser er tegenaan is gereden en letsel heeft opgelopen. Hij stelt de gemeente aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. De rechtbank (PS 2017-0641) wijst de vordering af, omdat het te ver zou gaan om aan te nemen dat de gemeente er rekening mee had moeten houden dat een verkeersdeelnemer tegen een dranghek zou aanrijden. Het scenario zoals zich dat heeft voorgedaan was voor de gemeente te buitenissig om redelijkerwijs te kunnen voorzien. De rechtbank geeft wel aan dat het voor de gemeente voorzienbaar was dat een dranghek door een derde zou worden versleept. In 2011 en 2012 waren er immers ook al dranghekken gestolen.


Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Marit Rijndorp
PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

T.F.E. Tjong Tjin Tai, Ouders en kinderen als partij bij een overeenkomst, Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie 2017/7159.

L. Boersma, annotatie bij Hoge Raad 21 april 2017, ECLI:NL:HR:2017:47 [Kwalitatieve aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor kinderen.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/99, afl. 6.

E.W. Bosch, annotatie bij Gerechtshof s-Hertogenbosch 25 april 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:1847 [Letselschade. Causaal verband. Omkeringsregel. Predispositie. Pre-existentie.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/95, afl. 6.

M.S.E. van Beurden, annotatie bij Gerechtshof s-Hertogenbosch 14 maart 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:1012 [Dubbele redelijkheidstoets. Redelijk uurtarief.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/94, afl. 6.

F.I. van Dorsser, annotatie bij Rechtbank Noord-Nederland 1 maart 2017, ECLI:NL:RBNNE:2017:715 [Bescherming persoonlijke levenssfeer. Immaterile schade. Gemis van woongenot.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/88, afl. 6.

Hof

Rechtbank