Naar boven ↑

Update

Nummer 27, 2017
Uitspraken van 29-08-2017 tot 04-09-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Toewijzing verzoek om immaterile schadevergoeding wegens onrechtmatige vrijheidsbeneming door plaatsing op gesloten afdeling psychiatrische instelling in verband met alcoholafhankelijkheid.
Verzoekster is enige tijd opgenomen geweest op de gesloten afdeling van een psychiatrische instelling in verband met haar alcoholafhankelijkheid. Hiervoor is een beschikking afgegeven (voorlopige machtiging) door de Rechtbank Midden-Nederland. In cassatie is deze beschikking vernietigd en is de zaak terugverwezen naar dezelfde rechtbank. Volgens de Hoge Raad valt een alcoholafhankelijkheid niet onder het begrip stoornis van de geestvermogens in de zin van artikel 2 Wet Bopz. Verzoekster verzoekt thans een immaterile schadevergoeding ten bedrage van 11.440 wegens onrechtmatige vrijheidsbeneming. De rechtbank (PS 2017-0691) oordeelt dat het gehele bedrag voor vergoeding in aanmerking komt, nu voldoende is komen vast te staan dat nimmer sprake is geweest van een stoornis van de geestvermogens en het verblijf in de psychiatrische instelling derhalve onrechtmatig was.

Het slachtoffer is overleden voordat hij zich kon voegen als benadeelde partij, maar niet als gevolg van het gepleegde delict. Kan een erfgenaam zich voegen als benadeelde partij?
Het slachtoffer is in 2015 overleden. Nadien heeft de dochter van het slachtoffer, als nabestaande en wettelijk erfgenaam, zich gevoegd als benadeelde partij. De rechtbank (PS 2017-0698) oordeelt dat een erfgenaam zich kan voegen als benadeelde partij, indien sprake is van een van de volgende situaties: (i) het slachtoffer overlijdt nadat hij zich als benadeelde partij heeft gevoegd, maar voordat op de vordering is beslist en (ii) het slachtoffer overlijdt voordat hij zich formeel als benadeelde partij had kunnen voegen, mits duidelijk is dat het slachtoffer de schade op de verdachte wilde verhalen en zich daartoe in het strafproces zou hebben gevoegd. Zie ook ECLI:NL:GHLEE:2011:BR2933. Volgens de rechtbank doet de laatste situatie zich hier voor, nu het slachtoffer bij zijn aangifte duidelijk heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van het strafrechtelijk onderzoek en dat hij alle schade wil verhalen op de verdachte. Vervolgens verklaart de rechtbank de nabestaande niet-ontvankelijk ten aanzien van haar vordering strekkende tot vergoeding van immaterile schade en uitvaartkosten, nu deze niet in rechtstreeks verband staan tot het gepleegde delict. Het slachtoffer is immers niet overleden ten gevolge van het delict.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek Marit Rijndorp
PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

G. Kuipers M. Tjepkema, Publieke regie in Groningen. Publiekrechtelijke schadeafhandeling en het vertrouwen in de overheid, Nederlands Juristenblad 2017/1576, afl. 29.

A.J.J.G. Schijns, Slachtofferrechten in het strafproces de theorie en de praktijk, Verkeersrecht 2017/88, afl. 7/8.

J.M. Reijntjes, annotatie bij Hof van Justitie EU 11 oktober 2016, ECLI:EU:C:2016:759 [Beroep wegens niet-nakoming. Nationale schadeloosstellingsregelingen voor slachtoffers van opzettelijke geweldsmisdrijven.], Nederlandse Jurisprudentie 2017/281, afl. 33/34.

J. van de Bunt, Een schadefonds voor de mijnbouwschade in Groningen?, Aansprakelijkheid Verzekering Schade 2017/27, afl. 4.

Hof

Rechtbank

Antillen