Naar boven ↑

Update

Nummer 29, 2017
Uitspraken van 12-09-2017 tot 18-09-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotatie.

Annotatie mr. Y. (Yoni) Bosschaart: Aansprakelijkheid voor ondergeschikten in in- en uitleensituaties.
In de uitspraak van de Hoge Raad van 14 juli 2017 (PS 2017-0597) stond de aansprakelijkheid voor ondergeschikten in in- en uitleensituaties centraal. In deze annotatie wordt achtereenvolgens ingegaan op het oordeel van de Hoge Raad omtrent de te hanteren maatstaf bij het beoordelen van de aansprakelijkheid van de ondergeschikte, de elementen aan de hand waarvan de aansprakelijkheid ex artikel 6:170 BW dient te worden beoordeeld en de invloed van het feit dat sprake is van een in- en uitleensituatie op de beoordeling van de aansprakelijkheid ex artikel 6:170 BW.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Slachtoffer van meerdere verkeersongevallen klaagt in cassatie over het oordeel van het hof dat het causale verband tussen de verkeersongevallen en de whiplashklachten niet kan worden bewezen. De Hoge Raad volgt het oordeel van het hof.
Eiser is vijfmaal betrokken geweest bij een verkeersongeval. Bij al deze verkeersongevallen zijn verschillende verzekeraars betrokken. Alleen met betrekking tot het eerste ongeval is een definitieve schadevergoeding geregeld. In 2010 heeft eiser Allianz gedagvaard en een bedrag van 350.000 gevorderd ter vergoeding van materile en immaterile schade als gevolg van de laatste vier aanrijdingen. Eiser heeft zich daarbij beroepen op artikel 6:99 BW: de gehele schade is aan ieder van de aanrijdingen toe te rekenen. De procedure is tegen Allianz ingesteld vanuit de aanname dat Allianz optreedt als regelend verzekeraar ter zake van alle vier de aanrijdingen. Zowel de rechtbank als het hof wijzen de vorderingen van eiser af. In cassatie wordt geklaagd over het oordeel van het hof dat het ongeval uit 2001 pas dan als oorzaak van de arbeidsongeschiktheid van eiser kan worden beschouwd, indien zou zijn gebleken dat de overige eiser overkomen ongevallen niet hebben bijgedragen aan die arbeidsongeschiktheid en de daarmee samenhangende schade. Volgens eiser zou dit voldoende met stukken zijn onderbouwd. De A-G concludeert tot afwijzing van het cassatieberoep (ECLI:NL:PHR:2017:647) De Hoge Raad (PS 2017-0718) doet de zaak af met artikel 81 RO en verwerpt het beroep.

Prejudicile vraag door Portugese rechtbank aan het Europees Hof van Justitie inzake de uitleg van een aantal richtlijnen inzake het recht op schadevergoeding na een verkeersongeval.
De echtgenote van Neto de Sousa is bij een verkeersongeval in Portugal om het leven gekomen. Zij was inzittende van de auto die door Neto de Sousa werd bestuurd. Laatstgenoemde verloor de macht over het stuur. Neto de Sousa heeft in een procedure tegen Zurich een vergoeding voor vermogensschade en letselschade gevorderd. Hij heeft hieromtrent in het bijzonder gesteld dat het op grond van artikel 7 lid 3 van decretolei nr. 522/85 niet is uitgesloten dat degene die wegens schuld aansprakelijk is voor een ongeval schadeloos wordt gesteld. Het Europees Hof van Justitie (PS 2017-0727) oordeelt dat de Eerste, de Tweede en de Derde richtlijn in die zin moeten worden uitgelegd dat zij niet in de weg staan aan nationale wetgeving op grond waarvan de bestuurder van een motorvoertuig, die wegens schuld aansprakelijk is voor een verkeersongeval ten gevolge waarvan zijn echtgenote, inzittende van het voertuig, is overleden, geen recht heeft op vergoeding van vermogensschade die hij als gevolg van dit overlijden heeft geleden.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek Marit Rijndorp
PS Updates

Hoge Raad

Rechtbank