Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Geslaagd beroep op overmacht in de zin van artikel 185 WVW vanwege plots overstekende voetganger. Automobilist valt rechtens geen enkel verwijt te maken.
Eiser is in 2015 ingestapt in een stadsbus in Enschede om naar school te gaan. Eenmaal ingestapt kreeg hij een bericht van een vriend dat hij in een andere stadsbus zat, die aan de overkant van de weg zou stoppen. Eiser is daarop, nog voor de bus vertrok, uitgestapt en wilde naar de overkant lopen. Op het moment dat hij overstak, haalde een grijze Volkswagen met Duits kenteken (de automobilist) de bus in. De automobilist zag eiser niet op tijd en daardoor heeft een botsing plaatsgevonden. De Volkswagen was tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd bij VHV Versicherungen. Eiser heeft vervolgens VHV aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het ongeval, maar VHV heeft aansprakelijkheid afgewezen. Vervolgens is een deelgeschilprocedure gestart. De kantonrechter oordeelde dat sprake was van een geschil in volle omvang en dat op dat moment geen dan wel onvoldoende bewijs aanwezig was voor de door eiser gestelde toedracht. In deze procedure wordt een verklaring voor recht gevorderd dat VHV aansprakelijk is voor alle geleden en nog te lijden schade als gevolg van het ongeval. De rechtbank (PS 2017-0813) oordeelt dat de bestuurder van de Volkswagen geen enkel verwijt valt te maken ten aanzien van de wijze waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen. Een beroep op overmacht in de zin van artikel 185 WVW wordt daarom aangenomen. Er staat volgens de rechtbank vast dat de bestuurder zijn snelheid al had aangepast bij het inhalen van de bus en dat het stapvoets rijden gevaar zou opleveren voor achteropkomend verkeer. De vorderingen van eiser worden afgewezen.
Hoge Raad herhaalt overwegingen met betrekking tot begrip rechtstreekse schade in de zin van artikel 51f Sv. Kosten voor vervanging cilindersloten staan in dit geval in nauw verband tot bewezenverklaarde en komen voor vergoeding in aanmerking.
Namens verdachte is cassatieberoep ingesteld. Verdachte is door het Gerechtshof s-Hertogenbosch veroordeeld voor diefstal met braak. Het slachtoffer heeft zich gevoegd als benadeelde partij en vordert onder andere een vergoeding voor de vervanging van de sloten. Uit het proces-verbaal van de terechtzitting blijkt dat het slachtoffer er later achter kwam dat alle sleutels waren verdwenen en hij heeft daarom alle sloten laten vervangen. Volgens verdachte komen deze kosten niet voor vergoeding in aanmerking. De Hoge Raad (PS 2017-0828) merkt op dat de vraag of kosten zijn aan te merken als rechtstreekse schade in de zin van artikel 51f Sv, afhangt van de concrete omstandigheden van het geval (zie ook ECLI:NL:HR:2014:959). Het oordeel van het hof dat de kosten voor vervanging van het cilinderslot in zodanig nauw verband staan met de bewezenverklaarde diefstal geeft volgens de Hoge Raad geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het oordeel is ook niet onbegrijpelijk. Het middel faalt.
Verwerping cassatieberoep in Caribische medische-aansprakelijkheidszaak huisarts. Oordelen Gemeenschappelijk Hof kunnen slechts op begrijpelijkheid worden getoetst en er zijn geen aanwijzingen voor een onbegrijpelijk oordeel.
Verzoeker heeft zich op Curaao laten onderzoeken door een huisarts (verweerster). Verweersters diagnose hield in dat sprake was van aambeien. Ook in de daaropvolgende dagen heeft verzoeker verweerster geconsulteerd. Verzoeker is vervolgens naar het Sint Elisabeth Hospitaal (sehos) gegaan en aldaar is hij na onderzoek terugverwezen naar verweerster. Verzoeker is uiteindelijk in Venezuela geopereerd aan complex perianaal abces (ophoping van pus in het weefsel rond de anus). Verzoeker stelt dat zowel sehos als verweerster fouten hebben gemaakt. In een eerdere cassatieprocedure (ECLI:NL:HR:2017:937) is het cassatieberoep inzake de afwijzing van de vorderingen jegens sehos verworpen. Verzoeker is ook een procedure gestart tegen verweerster. Het Gemeenschappelijk Hof heeft ook deze vorderingen afgewezen. Verzoeker komt in cassatie op tegen dit oordeel. In cassatie wordt geklaagd over een verweer met betrekking tot een witregel in het verslag van verweerster. Dit is van belang, omdat zo antwoord kan worden gegeven op de vraag wanneer toevoegingen zijn gemaakt aan het dossier van verzoeker. Volgens verweerster zijn deze regels ontstaan doordat zij haar eerdere aantekeningen op last van de inspecteur van de Gezondheidszorg diende te verduidelijken. Dit onderdeel faalt. Het tweede onderdeel van de klacht richt zich tegen de overweging van het Hof dat het door verzoeker naar voren gebrachte bewijs, namelijk dat de dokter in Venezuela geen verwijsbrief heeft ontvangen, onvoldoende bewijs is voor de stelling dat verweerster geen verwijsbrief heeft meegegeven aan verzoeker. Het bewijsoordeel kan namelijk in cassatie niet op juistheid worden getoetst, maar slechts op begrijpelijkheid. De Hoge Raad (PS 2017-0814) gaat mee in de conclusie van de A-G en verwerpt het cassatieberoep onder vermelding van artikel 81 RO.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek Marit Rijndorp
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
A.M. Overheul, Angst als juridisch relevante schade, Aansprakelijkheid Verzekering Schade 2017/33, afl. 5.
J.L. Smeehuijzen, annotatie bij Gerechtshof s-Gravenhage 30 mei 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:1409 [Vaststellingsovereenkomst. Medische fout. Misbruik van omstandigheden. Verjaring.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/124, afl. 8.
R.W.M. Giard, annotatie bij Rechtbank Gelderland 19 juli 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:3748 [Medische aansprakelijkheid. Normstelling voor het beoordelen van het handelen door de chirurg. Eisen stellen aan operatieverslag.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/125, afl. 8.
J.L. Smeehuijzen, annotatie bij Regionaal Tuchtcollege Amsterdam 4 juli 2017, ECLI:NL:TGZRAMS:2017:77 [Medisch tuchtrecht. Verantwoordelijkheid arts voor schadeafwikkeling.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/126, afl. 8.
F.M. Ruitenbeek-Bart, annotatie bij Gerechtshof s-Gravenhage 4 juli 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:1512 [Aantasting in de persoon. Aantasting op andere wijze. Bijzondere normschending.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/127, afl. 8.
J. van de Klashorst, annotatie bij Rechtbank Amsterdam 19 juli 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:5141 [Aansprakelijkheid voor dieren. Alternatieve causaliteit.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/128, afl. 8.
P.J. Klein Gunnewiek, annotatie bij Gerechtshof Amsterdam 18 juli 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:2953 [Deelgeschil. Ongeval. Onderzoek. Deskundigen.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/132, afl. 8.
Y. Bosschaart, annotatie bij Rechtbank Midden-Nederland 21 juni 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:3102 [Productaansprakelijkheid. Onderzoek in deelgeschilprocedure. Kosten deelgeschilprocedure.], Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2017/137, afl. 8.
Hoge Raad
- Hoge Raad Caribische aansprakelijkheidszaak. Samenhang met ECLI:NL:HR:2017:937. Verwerping cassatieberoep nu oordelen van de feitenrechter slechts op begrijpelijkheid kunnen worden getoetst en geen aanwijzingen zijn voor een onbegrijpelijk oordeel van het Gemeenschappelijk Hof. 13-10-2017
- Hoge Raad Aansprakelijkheid advocaat vanwege fout in letselschadezaak. Geen opname voorbehoud in vaststellingsovereenkomst. Verwerping cassatieberoep nu klachten feitelijke grondslag missen. Door het hof is voldoende duidelijk gemaakt waarom geen sprake is van een beroepsfout. 13-10-2017
- Hoge Raad Strafrecht. Toewijzing vordering benadeelde partij. Kosten vervanging cilindersloten na inbraak aan te merken als rechtstreekse schade. Het oordeel van het hof oordeel is niet onbegrijpelijk. 10-10-2017
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Werkgeefster is op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk. Werknemer had van werkgeefster mogen verwachten dat zij voor het benodigde touw in de standaarduitrusting had zorggedragen. Bovendien is een inschattingsfout, zo daar al sprake van zou zijn geweest, iets waar een werkgever rekening mee dient te houden. 10-10-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Appellante niet geslaagd in leveren bewijs dat zij letsel heeft opgelopen doordat haar partner haar zou hebben geslagen terwijl zij op bed zaten. Bekrachtiging vonnis eerste aanleg. 10-10-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontslag op staande voet wegens bedreigen directeur (verweer: ‘waar twee vechten, hebben twee schuld’ treft geen doel). Val van trapje op steiger leidt tot schending zorgplicht jegens ervaren werknemer. 10-10-2017
Rechtbank
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor poging tot doodslag op haar ex-vriend. Niet-ontvankelijkverklaring benadeelde partij, nu bewijs ontbreekt dat vertegenwoordiger de benadeelde partij mag en kan vertegenwoordigen. 13-10-2017
- Rechtbank Limburg Strafrecht. Veroordeling voor poging tot doodslag door met een ploertendoder op het hoofd van het slachtoffer te slaan. Toewijzing gedeelte gevorderde immateriële schadevergoeding (€ 1.500). 12-10-2017
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor huisvredebreuk, mishandeling en poging tot doodslag. 06-10-2017
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor gewapende overval op een reisbureau. Gedeeltelijke toewijzing gevorderde immateriële schadevergoeding, terwijl door raadsvrouw is aangevoerd dat psychisch letsel niet is vast komen te staan. 05-10-2017
- Rechtbank Rotterdam Strafrecht. Veroordeling voor woningoverval met dodelijke afloop. 04-10-2017
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor mensenhandel, mishandeling, meerdere verkrachtingen en witwassen. Toewijzing gedeelte van de door de vier vrouwelijke slachtoffers ingediende vorderingen. 02-10-2017
- Rechtbank Overijssel Botsing tussen plots overstekende voetganger en automobilist. Beroep op artikel 185 WVW. Bestuurder heeft voldoende geanticipeerd op bestaande verkeerssituatie en hem valt rechtens geen enkel verwijt te maken met betrekking tot het ongeval. 27-09-2017
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Veroordeling voor diefstal met braak. Afwijzing vordering benadeelde partij, nu het gaat om een vermogensdelict en artikel 6:106 BW geen ruimte biedt voor vergoeding in het onderhavige geval. 25-09-2017
Uitspraken zonder ECLI
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Khadzhimuradov e.a. v. Rusland. Schending van artikel 2 EVRM: onvoldoende (zorgvuldig) onderzoek naar moord op familieleden. 2017-10-10
- Hof van Justitie van de Europese Unie Farrell v. Whitty. Aan een privaatrechtelijk lichaam waaraan een lidstaat een taak van algemeen belang heeft opgedragen en dat daartoe krachtens de wet beschikt over bijzondere bevoegdheden, zoals de bevoegdheid om verzekeraars die motorvoertuigenverzekeringen op het grondgebied van de betrokken lidstaat aanbieden, te verplichten zich bij hem aan te sluiten en hem te financieren, kunnen de bepalingen van een richtlijn die rechtstreekse werking kunnen hebben, worden tegengeworpen. 2017-10-10
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Tarjáni v. Hongarije. Schending van artikel 3 EVRM: onvoldoende (zorgvuldig) onderzoek naar mishandeling door politieagenten. 2017-10-10
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Tiziana Pennino v. Italië. Schending van artikel 3 EVRM: mishandeling door politieagenten en onvoldoende onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen. 2017-10-12
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Güler en Tekdal v. Turkije. Schending van artikel 2 EVRM: geen onderzoek naar de moord op een familielid. 2017-10-10