Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2017
Uitspraken van 07-03-2017 tot 13-03-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden. Nu na zo ongeveer een half jaar nieuwsbrieven blijkt dat er voldoende content (en ook vraag) is om wekelijks een nieuwsbrief te versturen, zullen wij vanaf nu wekelijks een update in uw mailbox bezorgen.


Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotatie.

Annotatie mr. M. (Michou) Dessing: Shockschade: is voldaan aan het confrontatievereiste?
Eiser heeft door de confrontatie met de ernstige gevolgen van de moord op zijn dochter geestelijk letsel opgelopen en vordert in een civiele procedure vergoeding van de immaterile schade die hij heeft opgelopen. Hij stelt dat er sprake is van shockschade. De Rechtbank Rotterdam (PS 2017-0046) wijst de vordering af, omdat eiser onvoldoende concreet heeft gesteld en onderbouwd dat hij voldoet aan de confrontatie-eis. In deze annotatie wordt de invulling van het confrontatievereiste belicht.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten er een aantal voor u uit.

Borstimplantaten uit minderwaardige industriesiliconen, gebrekkig medisch hulpmiddel; uitleg richtlijn 93/42 betreffende medische hulpmiddelen (beantwoording prejudicile vragen door HvJ)
Fabrikant borstimplantaten is insolvent. Kan de instantie die in opdracht van de fabrikant zijn kwaliteitssysteem in het kader van de EG-certificering beoordeelde aansprakelijk worden gehouden; heeft zij een beschermend voorschrift geschonden of is zij een contractuele verbintenis niet nagekomen? Er bestaat geen verplichting om onaangekondigd inspectiebezoeken te verrichten, de hulpmiddelen te controleren en/of de bedrijfsdocumenten van de fabrikant in te zien. In geval van aanwijzingen dat een medisch hulpmiddel mogelijk niet in overeenstemming is met de eisen van de richtlijn moet een dergelijke instantie echter alle nodige maatregelen treffen teneinde te voldoen aan de verplichtingen die krachtens de richtlijn op haar rusten, aldus het hof (PS 2017-0208). Daarnaast is het hof van oordeel dat de tussenkomst van de aangemelde instantie in het kader van de procedure betreffende de EG-verklaring van overeenstemming strekt tot bescherming van de eindgebruikers van medische hulpmiddelen. De voorwaarden waaronder een toerekenbare niet-nakoming door die instantie van de verplichtingen die krachtens de richtlijn in het kader van een dergelijke procedure op haar rusten, kan leiden tot haar aansprakelijkheid ten aanzien van de eindgebruikers, worden door het nationale recht bepaald, mits daarbij het gelijkwaardigheids- en het doeltreffendheidsbeginsel in acht worden genomen.

Paard zakt met been door bruggetje waar het niet mocht komen; beheerder opstal aansprakelijk?
Wedstrijdpaard van eiseres zakt tijdens buitenrit met n been door een bruggetje. Risicoaansprakelijkheid van waterschap als beheerder van opstal, op grond van artikel 6:174 BW? Voor beantwoording van deze vraag wordt gebruik gemaakt van de criteria zoals geformuleerd in het Kelderluik- en Dijkdoorbraak Wilnis-arrest. Het waterschap heeft verzuimd veiligheidsmaatregelen te nemen, waardoor de kans op het ongeval verkleind zou zijn en daarmee is het waterschap in beginsel aansprakelijk. Er is sprake van eigen schuld van eiseres, omdat zij bewust een verkeersovertreding heeft gepleegd nu het bruggetje alleen toegankelijk was voor voetgangers. Aldus komt de Rechtbank Limburg (PS 2017-0224) tot een mate van 70% eigen schuld van eiseres.

Gebruik videoboodschap voor uitoefening spreekrecht in strafzaak
In PS 2017-0100 gaat het om veroordeling van een man voor doodslag op echtgenote, in het bijzijn van haar zoon en dochter, en poging tot doodslag op de zoon. Het verweer dat de man - handelend in een delirium - ontoerekeningsvatbaar was, wordt verworpen. Als benadeelde partijen voegen zich de zoon en dochter, alsmede de zus van de echtgenote. De kinderen krijgen beide 25.000 immaterile schadevergoeding toegewezen. De zus krijgt 5.177,56 toegewezen ter vergoeding van begrafeniskosten. Aantekening verdient dat de kinderen van hun spreekrecht gebruik hebben gemaakt door middel van een videoboodschap. Zie voor het gebruik van een videoboodschap voor uitoefening spreekrecht in strafzaak ook ECLI:NL:RBNNE:2016:2979 (PS 2017-0230).


Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh en Ilona van der Zalm
Hoofdredacteuren PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank