Naar boven ↑

Update

Nummer 9, 2017
Uitspraken van 28-03-2017 tot 03-04-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden. Nu na zo ongeveer een half jaar nieuwsbrieven blijkt dat er voldoende content (en ook vraag) is om wekelijks een nieuwsbrief te versturen, zullen wij wekelijks een update in uw mailbox bezorgen.


Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotatie.

Annotatie mr. Y. (Yoni) Bosschaart: De whiplash-jurisprudentie: niet naar analogie van toepassing op letsel van andere aard
In whiplashzaken is het causaal verband tussen de klachten die het slachtoffer ervaart en de schadeveroorzakende gebeurtenis vaak lastig vast te stellen. In de whiplash-jurisprudentie worden de slachtoffers tegemoet gekomen. Geoordeeld is namelijk dat het ontbreken van een medisch substraat voor de klachten niet in de weg staat aan het oordeel dat het bewijs van het oorzakelijk verband is geleverd en dat, wanneer het klachtenpatroon plausibel is, aan het bewijs van het oorzakelijk verband tussen het ongeval en deze klachten geen al te hoge eisen mogen worden gesteld. Aan de Rechtbank Amsterdam (PS 2017-0243) werd onlangs de vraag voorgelegd of deze jurisprudentie buiten de context van whiplashzaken naar analogie kan worden toegepast. In de annotatie bij deze uitspraak wordt ingegaan op de whiplash-jurisprudentie en op het oordeel van de Rechtbank Amsterdam over de reikwijdte van deze jurisprudentie.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten er een aantal voor u uit.

Letselschade door duw na spel 'ijsvoetbal' vormt verhoogde aansprakelijkheidsgrens obstakel voor aansprakelijkheid?
Deelgeschil. Verzoeker heeft letselschade opgelopen na een val in een ijsstadion. Deze was veroorzaakt door een duw in de rug van verweerder. De duw vond plaats nadat de scheidsrechter een partij ijsvoetbal had beindigd met een fluitsignaal. Bij dit spel dragen deelnemers plastic ballen over het hoofd bij wijze van beschermingsconstructie. Verzoeker had zijn bal echter al afgedaan en liep naar de uitgang. Verzoeker stelt verweerder aansprakelijk. Verweerder beroept zich op eigen schuld. De rechtbank (PS 2017-0304) acht de in de jurisprudentie benoemde verhoogde aansprakelijkheidsdrempel voor sport- en spelsituaties van toepassing. Toch is zij van mening dat verweerder aansprakelijk is: er is sprake van onrechtmatig handelen, daar de gedraging niet valt binnen de normale uitoefening van het spel. Het beroep op eigen schuld wordt verworpen.

Strafrecht: werkgever heeft schuld aan het overlijden van een van haar werknemers en overtrad de Arbo-regels; boete ( 40.000) en vordering nabestaanden
Werkgever (rechtspersoon) wordt veroordeeld voor dood door schuld, vanwege overtreding van de Arbo-regels. Het slachtoffer, werknemer van verdachte, is bij het plaatsen van zonnepanelen op een hellend, niet-mandragend dak, door het dak gezakt en aan de gevolgen van deze val overleden. De werkgever heeft geen gebruik gemaakt van een van de drie door de Arbo-wetgeving voorgeschreven veiligheidsmaatregelen (loopplank, verreiker met werkbalk, of vangnet), maar heeft alleen een valstopapparaat aangeboden. Anders dan bij de drie genoemde veiligheidsmaatregelen, komt het juiste gebruik van een dergelijk apparaat geheel voor risico van de werknemer. Door alleen van dit apparaat gebruik te laten maken, is de dood van de werknemer aan het bedrijf te wijten. Vergoeding aan nabestaanden (vrouw en dochter) van kosten voor lijkbezorging ( 3.200). In de vorderingen terzake immaterile schade en inkomensschade worden zij niet-ontvankelijk verklaard. Betrokkenen kunnen, aldus de rechtbank (PS 2017-0311), in beginsel aanspraak maken op vergoeding wegens het verlies van een dierbare, maar voor toewijzing van deze vordering dient aanmerkelijk meer informatie beschikbaar te zijn omtrent de daarvoor relevante feiten en omstandigheden. Bij gebrek daaraan kan de rechtbank niet tot een verantwoorde begroting van de omvang komen. Met betrekking tot de inkomensschade ontbreekt relevante informatie om vast te stellen of en, zo ja, in welke mate sprake is van vergoedbare inkomensschade.

Losgeschoten luchtslang met letsel bij ingeleende arbeidskracht tot gevolg; inlener aansprakelijk
Losgeschoten luchtslang tijdens het met hoge druk inblazen van glasvezeltubes in een leiding. Tijdens het inblazen is de luchtslang (die niet geschikt was voor de compressor) van de compressor gesprongen en is de slangklem (die de luchtslang aan een slangpilaar moest vastklemmen) in het bovenbeen van X gekomen. De klem moest operatief verwijderd worden. X wordt door het UWV arbeidsongeschikt geacht. X verzoekt bij wijze van deelgeschil ex artikel 1019w-1019cc Rv voor recht te verklaren dat DZM aansprakelijk is jegens X voor alle geleden en nog te lijden materile en immaterile schade als gevolg van het ongeval. X stelt dat DZM tekort is geschoten in de op haar rustende zorgplicht ex artikel 7:658 BW door een onveilig arbeidsmiddel ter beschikking te stellen. De rechtbank (PS 2017-0317) acht DZM aansprakelijk. Het verweer dat DZM geen blaam treft omdat de verhuurder van de compressor heeft nagelaten haar te wijzen op het gebruik van een veiligheidskabel faalt; die omstandigheid komt in haar relatie met X voor rekening en risico van DZM.

Hoge Raad: beperkte motiveringsplicht rechter bij beslissing al dan niet volgen bevindingen deskundige
Voor de rechter geldt een beperkte motiveringsplicht ten aanzien van zijn beslissing om de bevindingen van een deskundige al dan niet te volgen. Wel dient hij bij de beantwoording van de vraag of hij de conclusies waartoe een deskundige in zijn rapport is gekomen, in zijn beslissing zal volgen, alle ter zake door partijen aangevoerde feiten en omstandigheden in aanmerking te nemen en op basis van die aangevoerde stellingen in volle omvang te toetsen of aanleiding bestaat van de in het rapport geformuleerde conclusies af te wijken. De rechter zal op specifieke bezwaren van een partij moeten ingaan als deze bezwaren een voldoende gemotiveerde betwisting inhouden van de juistheid van de zienswijze van de deskundige, aldus de Hoge Raad (PS 2017-0291). (Overigens: in de onderliggende zaak is geen sprake van personenschade; het betreft een tekortkoming bij een koopovereenkomst.)


Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.

Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh en Ilona van der Zalm
Hoofdredacteuren PS Updates

Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

J. Emaus E. Gijselaar, Aansprakelijkheid voor schade door gasboringen (2): de Rechtbank Noord-Nederland stelt aansprakelijkheid Nederlandse Staat vast, maar wijst vergoeding af, Ucall blog 2017, 28 maart 2017.

R. Giard, In de rechtszaal voert hindsight bias nog te vaak de regie. Wie doet er wat aan?, Expertise en Recht 2017, afl. 2, p. 49-51.

J.H.M. van Swaaij, Verjaring van rechtsvorderingen tot vergoeding van schade : (waar) ruimte voor derogerende werking van redelijkheid en billijkheid?, Overheid en Aansprakelijkheid 2017/3, afl. 1.

I. Boerefijn, Verplichte anticonceptie voor vrouwen is in strijd met mensenrechten, Nederlands Juristenblad 2017/722, afl. 13.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen