Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2018
Uitspraken van 09-01-2018 tot 15-01-2018
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Een verstandelijk gehandicapte vluchteling uit Egypte is onrechtmatig van zijn vrijheid beroofd door een zorginstelling in de zin van artikel 5 lid 1 EVRM. Toestemming gold niet vanwege geen overzicht in gevolgen van toestemming zijdens appellant.
Appellant is in 2012 vanuit Egypte naar Nederland gevlucht. In 2014 is hij, nadat hij enige tijd had doorgebracht in een vreemdelingenbewaring en bij het Leger des Heils, in een crisisopvang van Philadelphia terechtgekomen. Enige tijd later is in een inbewaringstelling afgegeven. Vanaf 23 april 2014 verblijft appellant op vrijwillige basis in een zorginstelling. Appellant vordert in deze procedure een verklaring voor recht dat hij door de zorginstelling in de periode van januari tot 3 april 2014 onrechtmatig van zijn vrijheid is beroofd. Hij vordert tevens een immaterile schadevergoeding van 11.550 ( 150 per dag voor 77 dagen). Het hof (PS 2018-0050) oordeelt dat appellant inderdaad onrechtmatig van zijn vrijheid is beroofd in de zin van artikel 5 EVRM. Hij heeft weliswaar toestemming verleend voor de crisisopvang, maar gezien het feit dat hij de Nederlandse taal niet machtig was en een verstandelijke beperking heeft, kon hij de consequenties van het geven van zijn toestemming niet overzien. Daarnaast kon hij het gebouw niet verlaten zonder begeleiding en werd hij een substantieel deel van elk etmaal ingesloten op zijn kamer. Het hof zoekt voor de schadevergoeding aansluiting bij de afspraken die zijn gemaakt in het Landelijk overleg van voorzitters van de strafsectoren van de gerechtshoven en de rechtbanken (LOVS). De schadevergoeding voor onterechte vrijheidsbeneming bij verblijf in een huis van bewaring zonder beperkingen is aldaar vastgesteld op 80 per dag. Dit leidt tot de conclusie dat aan appellant een schadevergoeding van 6.160 (77 dagen ad 80 per dag) zal worden toegekend.

Toewijzing gedeelte gevorderde immaterile schadevergoeding wegens tonen van niet onherkenbare beelden van persoon in programma SBS 6.
Twee jongemannen hebben eiser zonder zijn toestemming gefilmd met een verborgen camera terwijl zij zich in zijn woning bevonden. De mannen hebben eiser daarbij een aanbod gedaan om zijn concurrent in de escortbranche om het leven te brengen. Eiser is ingegaan op dit aanbod. Enige tijd later is eiser door de politie aangehouden en uiteindelijk is hij door het hof veroordeeld voor poging tot uitlokking van moord. De beelden zijn door SBS 6 vertoond in het programma Misdaadverslaggever. Eiser is daarbij niet onherkenbaar in beeld gebracht. Ten tijde van de uitzending zat eiser in detentie. In deze procedure vordert hij een verklaring voor recht dat Endemol, het moederbedrijf van SBS, onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld en voorts dat Endemol wordt veroordeeld tot betaling van een immaterile schadevergoeding ad 500.000. De rechtbank (PS 2018-0051) oordeelt dat Endemol c.s. inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld jegens eiser door deze beelden niet onherkenbaar uit te zenden in een goed bekeken, landelijk programma. Vanwege deze inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is een schadevergoeding op zijn plaats. Eiser heeft echter geen concrete omstandigheden gesteld waaruit de concrete negatieve gevolgen van het feit dat hij met zijn gezicht op televisie is getoond, blijken. Over het leed dat de vertoning van de beelden heeft veroorzaakt, heeft eiser zich eveneens op de vlakte gehouden. De rechtbank acht daarom een bedrag van 3.000 passend.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek Marit Rijndorp
PS Updates

Hof

Rechtbank

Raad van State