Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2018
Uitspraken van 27-06-2018 tot 02-07-2018
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Zomervakantie
Graag attenderen wij u erop dat de PS Updates-nieuwsbrief in verband met de zomervakantie vanaf heden tweewekelijks wordt verstuurd. Met ingang van 27 augustus a.s. ontvangt u de nieuwsbrief weer wekelijks.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Schadevergoeding voor aantasting van eer en goede naam na uitzending Undercover in Nederland waarin eiser ten onrechte als heler wordt neergezet. Geen vergoeding van overige schadeposten, omdat deze geen te verwachten gevolg zijn van de onrechtmatige publicatie.
In 2015 is in een deelgeschil door de Rechtbank Amsterdam geoordeeld dat SBS c.s. aansprakelijk is voor de door eiser geleden schade. In die procedure is geen oordeel geveld over de vraag welke klachten van eiser het gevolg zijn van de uitzending. Volgens eiser is inmiddels gedeeltelijk duidelijk geworden welke klachten hij ervaart en dat zij zijn veroorzaakt door de uitzending in kwestie. Eiser vordert in deze procedure een vergoeding voor verschillende schadeposten, waaronder verlies aan arbeidsvermogen, verlies aan zelfwerkzaamheid en immaterile schade. De rechtbank (PS 2018-0521) oordeelt dat slechts sprake is van een beperkte aantasting van de eer en goede naam van eiser, omdat SBS c.s. excuses heeft aangeboden en de beelden heeft gerectificeerd en voorts geen sprake was van opzet aan de zijde van SBS c.s. om eiser in een kwaad daglicht te stellen. De door eiser ervaren klachten als gevolg van de uitzending zijn naar ervaringsregels geen te verwachten gevolgen van deze onrechtmatige publicatie. Er is ook geen aanleiding om de weinig voorzienbare letselschade toe te wijzen, omdat de mate van verwijtbaarheid minder is dan in de door eiser aangedragen gevallen (HR 8 februari 1985, NJ 1986/137 (Renteneurose) en HR 1 juli 1993, NJ 1993/667). De rechtbank acht een bedrag van 2.500 passend.

Schending van privacy tijdens bevalling. Geen bovenmatig aantal personen aanwezig tijdens bevalling. Doorkijkspiegel had gesloten moeten worden. Geen schadevergoeding toegewezen, omdat geen sprake is van aantasting van de persoon.
Klaagster meent dat haar privacy is geschonden tijdens de bevalling in het Erasmus MC-Sophia Ziekenhuis. Zij baseert dit op een tweetal gronden. Allereerst zijn er tijdens de bevalling onnodig veel zorgmedewerkers aanwezig geweest in de verloskamer en daarnaast is de doorkijkspiegel, ondanks verzoeken van klaagster, niet gesloten tijdens de bevalling. Klaagster vond dit een traumatische ervaring en vordert daarom schadevergoeding voor de Geschillencommissie Ziekenhuizen (PS 2018-0520). Volgens de Commissie kan de aanwezigheid van een arts en n of twee verpleegkundigen medisch niet als onnodig worden gekwalificeerd. Ten aanzien van de doorkijkspiegel en het geen gehoor geven aan verzoeken van klaagster over het sluiten van de gordijnen, kan niet meer worden achterhaald wat er precies is gebeurd. Het ziekenhuis heeft de klacht niet ontkend en de klacht is bij de interne klachtenbehandeling gegrond verklaard. De Commissie gaat er daarom van uit dat klaagster de feiten juist heeft weergegeven. Het ziekenhuis is tekortgeschoten in wat van het ziekenhuis als zorgvuldig handelend zorgaanbieder in redelijkheid mocht worden verwacht. Klaagster heeft echter niet aannemelijk gemaakt dat sprake is van geestelijk letsel dat kan worden aangemerkt als aantasting van de persoon. Niet gesteld of gebleken is dat zij zich onder behandeling heeft moeten laten stellen als gevolg van de klachten en dat sprake zou zijn van een psychiatrisch ziektebeeld. De klacht wordt daarom deels gegrond verklaard, maar er wordt geen schadevergoeding toegekend.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Marit Rijndorp
PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

M. Wesselink, Effectiever faciliteren, Tijdschrift Letselschade in Praktijk 2018, afl. 4, p. 20-24.

H. de Hek, Rechter en schadebegroting (2), Tijdschrift Letselschade in Praktijk 2018, afl. 4, p. 14-19.

L. Smeehuijzen A. Verheij, Vergt het wetsvoorstel afwikkeling massaschade een bijzondere wijze van schadeberekening? Nee, Nederlands Juristenblad 2018/1241, afl. 25.

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep