Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Zesjarig meisje loopt ernstig traumatisch letsel op door trap van een paard dat zij wilde voeren. Moeder had toezicht moeten houden op de veiligheid van haar dochter en is aansprakelijk voor de schade.
Zesjarige dochter wil samen met vijfjarig jongetje een appel voeren aan paarden in een weiland nabij het huis waar de ouders van de kinderen zich bevinden. De ouders geven toestemming voor deze activiteit en waarschuwen tweemaal dat de kinderen niet bij de paarden in het weiland moeten klimmen. De zesjarige dochter doet dit toch en wordt door een van de paarden hard tegen het hoofd geschopt. Door de trap heeft zij ernstig traumatisch schedel- en hersenletsel opgelopen. Ze heeft last van verlammingsverschijnselen, oogklachten, cognitieve klachten, kan niet meer spreken en niet meer normaal eten. De moeder van het meisje stelt in haar hoedanigheid van wettelijk vertegenwoordiger de eigenaar van het paard en zichzelf in priv aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. In deze deelgeschilprocedure kan de aansprakelijkheid van de eigenaar van het paard niet vastgesteld worden. De rechtbank (PS 2018-0788) overweegt als volgt. Een ouder heeft enerzijds de zorg en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het kind en heeft uit dien hoofde de plicht om het kind te behoeden voor gevaar. Anderzijds dient de ouder de ontwikkeling van het kind te bevorderen en het op te voeden. Het past daarbij dat de ouder het kind een bepaalde vrijheid gunt en het is onvermijdelijk dat een kind welbewust aan risicos wordt blootgesteld. Het is in de eerste plaats aan de ouder om te bepalen welke risicos niet meer aanvaardbaar zijn. De rechtbank toetst aan de zorgvuldigheidsnorm van artikel 6:162 lid 2 BW en stelt dat sprake is van een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. De rechtbank acht het gevaar en de voorzienbare gevolgen van het ongeval zo ernstig en de veiligheidsmaatregel van de moeder tegen dit gevaar zodanig inadequaat dat het nalaten van moeder zo onzorgvuldig wordt geacht dat zij daarmee in redelijkheid niet had kunnen volstaan. Het was goed te voorzien dat een enkele waarschuwing een zesjarige er niet van zou weerhouden om het gevaar te vermijden. De moeder had toezicht moeten houden op haar dochter. De moeder is aansprakelijk voor de schade van haar dochter.
Ambtenaar vordert 832.557 schadevergoeding van een bureau dat een integriteitsonderzoek heeft verricht binnen een gemeente wegens aantasting van zijn eer en goede naam.
Eiser was bij een gemeente werkzaam als clustermanager Dienstverlening. Onderzoeks- en adviesbureau BING heeft onderzoek gedaan binnen een gemeente naar mogelijke tekortkomingen in het professioneel handelen van de toenmalige burgemeester, de integriteit van de ambtelijke organisatie en de effectiviteit van de klokkenluidersregeling. In het daaruit volgende rapport, dat veel media-aandacht heeft gekregen, staan negatieve uitlatingen over het functioneren van eiser. Eiser vordert schadevergoeding van BING omdat hij in zijn eer en goede naam is geschaad en vordert dat BING een rectificatiebericht uitbrengt. De rechtbank (PS 2018-0796) oordeelt dat tussen BING en de gemeente een overeenkomst van opdracht bestaat en dat BING daarbij de zorg van een goed opdrachtnemer in acht dient te nemen. Voor de beantwoording van de vraag of BING met haar uitlatingen in het rapport onrechtmatig jegens eiser heeft gehandeld geldt een andere norm. Er is een spanningsveld tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om niet te worden blootgesteld aan uitlatingen die inbreuk maken op de eer en goede naam. Eiser is direct betrokken bij het integriteitsonderzoek, omdat het onderzoek betrekking had op de ambtelijke organisatie waar eiser onderdeel van uitmaakte. Dit heeft tot gevolg dat BING tegenover eiser eveneens een bepaalde, bij een dergelijk onderzoek passende, mate van zorgvuldigheid in acht diende te nemen. Er ontbreekt echter een causaal verband tussen de kritische uitlatingen in het rapport van BING en de schade van eiser veroorzaakt door zijn vertrek bij de gemeente en het niet kunnen vinden van een andere baan. De vorderingen van eiser worden afgewezen en in het midden blijft de vraag of BING onrechtmatig heeft gehandeld jegens eiser.
Huurders vorderen smartengeld van verhuurder voor de gezondheidsschade die zij hebben opgelopen door vocht- en schimmelproblematiek in de huurwoning.
Appellanten huurden een woning van Vivare. In de woning hadden appellanten last van vocht- en schimmelproblemen. Een expert heeft bevestigd dat deze problemen aanwezig waren. Appellanten zijn verhuisd naar een andere woning van Vivare. Appellanten hebben in eerste aanleg gevorderd Vivare te veroordelen om aan hen een bedrag van 35.999,16 te betalen. Dit bedrag bestaat onder meer uit te veel betaalde huur, verhuiskosten van 7.418,76 en immaterile schade van 1.000. De kantonrechter heeft enkel de verhuiskosten toegewezen. Het hof (PS 2018-0771) overweegt over de immaterile schadevergoeding het volgende. De reden dat deze schadepost is opgevoerd door appellanten, is dat het hele gezin gezondheidsklachten heeft gekregen door de schimmelproblemen. Dit letsel is aan Vivare te wijten. Appellanten zijn echter als wettelijk vertegenwoordigers van hun dochters niet-ontvankelijk, omdat een machtiging ontbreekt. Het smartengeld voor de dochters wordt daarom afgewezen. Voor zover appellanten smartengeld vorderen wegens door henzelf opgelopen letsel, hebben zij hun vordering onvoldoende uitgewerkt. Het hof wijst de vergoeding voor de verhuiskosten wel volledig toe.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm, Merel van den Heuvel Janou Kempkes
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
C. Zegveld, Proefschrift; drie stellingen. Netwerkaansprakelijkheid voor gebrekkige samenhangende zorg, Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie 2018, afl. 7208, p. 715-718.
Het proefschrift gaat over de aansluiting van het civiele aansprakelijkheidsrecht op situaties waarin gebrekkige samenhangende zorg wordt verleend door meerdere zorgaanbieders in een netwerk. Hierbij vormt het perspectief van de patint het uitgangspunt. Het feit dat de zorg is verleend door meerdere zorgaanbieders gezamenlijk, mag geen belemmering zijn voor schadevergoeding. In het onderzoek wordt een netwerkaansprakelijkheid gentroduceerd voor situaties waarin gebrekkige samenhangende zorg is verleend door een netwerk.
Hoge Raad
- Hoge Raad Cassatie-uitspraak, vervolg op PS 2018-0127, waarin hof oordeelde dat Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering niet onrechtmatig had gehandeld bij ondertoezichtstelling kinderen van appellant. Niet-ontvankelijkheid in cassatie: cassatieberoep is niet ingesteld op de in artikel 30 lid 1 Rv voorgeschreven wijze, te weten door indiening van een procesinleiding langs elektronische weg. Ook voldoet de procesinleiding niet aan de eisen van artikel 407 lid 3 Rv. Eiser heeft mogelijkheid om verzuimen binnen twee weken te herstellen niet benut. 28-09-2018
- Hoge Raad Prejudiciële vragen aan Hoge Raad omtrent arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandige. Beding in polisvoorwaarden dat de mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld op basis van rapportage van door de verzekeraar aangewezen deskundigen, en dat de verzekerde geacht wordt de vaststelling van de verzekeraar te hebben aanvaard als niet binnen dertig dagen bezwaar is gemaakt, is niet oneerlijk in de zin van Richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. 28-09-2018
- Hoge Raad Bevoegdheidsverdeling burgerlijke rechter en strafrechter. Strafrechtelijke vervolging tegen agenten wegens doodslag; strafrechter oordeelt het noodzakelijk dat de agenten om veiligheidsredenen anoniem in strafzaak optreden. Vordering van nabestaanden in (civielrechtelijk) kort geding dat aan hen de namen van de verdachte agenten worden bekendgemaakt met het oog op uitoefening van slachtofferrechten in strafproces. Artikel 112 lid 1 Grondwet; aanvullende rechtbescherming door burgerlijk rechter. Geen plaats voor voorzieningen door burgerlijke rechter met betrekking tot procesvoering bij andere rechter. 28-09-2018
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Verstekzaak. Huurders vorderen smartengeld omdat zij en hun dochters langdurig ziek zijn geweest ten gevolge van schimmelvorming in de woning. Voor zover appellanten als wettelijk vertegenwoordigers van hun dochters smartengeld vorderen, zijn zij niet-ontvankelijk, omdat niet is gesteld of gebleken dat zij voor het instellen van deze rechtsvordering een machtiging van de kantonrechter hebben gekregen. Voor zover appellanten smartengeld vorderen wegens door henzelf opgelopen letsel, hebben zij hun vordering onvoldoende uitgewerkt. Hof: huurders niet-ontvankelijk in smartengeldvorderingen. 25-09-2018
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering tot vergoeding van schade als gevolg van instorten van silo jegens partij die verbinding heeft gemaakt tussen mixer en silowand. Aansprakelijkheid is niet voldoende komen vast te staan, nu er naast de mixerverbinding nog een mogelijke oorzaak is aan te wijzen voor het instorten van de silo die voor rekening komt van eiseres/appellante. Geen plaats voor toepassing van proportionele aansprakelijkheid. Ten eerste staat de aansprakelijkheidsgrond tegenover geïntimeerde (wanprestatie) niet vast. Daarnaast zijn in dit verband geen, althans onvoldoende uitzonderlijke omstandigheden gesteld of gebleken die aanvaarding van proportionele aansprakelijkheid rechtvaardigen. Zo gaat het om materiële schade en niet om bijvoorbeeld gezondheidsschade. 25-09-2018
- Gerechtshof Den Haag Arbeidsrecht. Werkgever vergeet een arbeidsongeschiktheidsverzekering te sluiten voor een in de Verenigde Staten gedetacheerde werknemer. Werknemer raakt arbeidsongeschikt. In het geschil zijn onder meer het gebruik van een bepaalde rekenrente en sterftetabel bij het contant maken van de toekomstige termijnen bij de schadeberekening. Het hof oordeelt dat er geen harde regels bestaan op dit punt en dat het gaat om een afweging van wat het meest passend is in het concrete geval. Het hof veroordeelt werkgever tot betaling van € 1.190.652 aan de werknemer. 25-09-2018
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Opzet tot misleiding bij schademelding is vooralsnog niet komen vast te staan. Rapport ongevallenanalyse is onvoldoende duidelijk, immers slechts een ‘ruwe schets’, geen metingen verricht. Ook bijkomende omstandigheden wijzen niet zonder meer op opzet tot misleiding. 25-09-2018
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Strafrecht. Veroordeling ter zake van belaging en smaadschrift jegens ex-vriendin. Slachtoffer ondervindt nog dagelijks gevolgen van het verspreiden van de foto’s en de belastende berichten die door de verdachte aan haar, haar familie, haar bekenden en haar collega’s zijn verstuurd. In een kleine gemeenschap als Curaçao heeft de verspreiding van dergelijke berichten grote impact. Gevorderde immateriële schadevergoeding (€ 3.000) dan ook volledig toewijsbaar. 24-09-2018
- Gerechtshof Den Haag Strafrecht. Veroordeling voor het plegen van ontuchtige handelingen met buurjongentje dat jonger was dan 12 jaar op het moment van het misbruik waarbij het lichaam van het slachtoffer seksueel is binnengedrongen. Toewijzing van € 5.000 aan immateriële schadevergoeding. Het hof merkt tevens op dat de aanvangsdatum voor de looptijd van de wettelijke rente bij de vordering tot schadevergoeding kan verschillen bij de materiële schade en de immateriële schade. De immateriële schade is ontstaan vanaf de aanvang van de bewezenverklaarde periode en in de loop van die periode en daarom is gekozen voor de aanvangsdatum van de periode als ingangsdatum van de wettelijke rente. 06-09-2018
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor zware mishandeling door slachtoffer een trap tegen het hoofd te geven met ernstig hoofd- en hersenletsel tot gevolg. Toewijzing € 50.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. Tevens toewijzing schadeposten ziekenhuisdaggeldvergoeding, medische kosten, reiskosten, kosten opvragen medische informatie en reeds geleden inkomensverlies. Wat betreft het toekomstig verlies aan arbeidsvermogen is het hof met de rechtbank van oordeel dat de behandeling daarvan een onevenredige belasting van het strafgeding oplevert. 31-08-2018
- Gerechtshof Den Haag Appellant is in verzekering gesteld op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging. Appellant is vervolgens vrijgesproken ten aanzien van deze feiten. Appellant vordert onder andere immateriële schadevergoeding en schadevergoeding wegens gemis aan inkomen. Aan het onschuldcriterium is echter niet snel voldaan, zo ook niet in deze zaak. Onschuld van appellant moet blijken uit het strafvonnis of anderszins uit de stukken van het strafdossier en dat is in deze zaak niet het geval. Geen onrechtmatige overheidsdaad. 17-07-2018
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Een 21-jarige man is veroordeeld voor het plegen van een zeer gewelddadige woningoveral waarbij hij het slachtoffer een uur lang heeft mishandeld en bedreigd. Het slachtoffer is vastgebonden geweest en heeft een pistool in zijn mond geduwd gekregen. De dader heeft een rib en de neus van slachtoffer gebroken, hem een snijwond in de rug bezorgd en slachtoffer heeft door de woningoverval het posttraumatisch stresssyndroom opgelopen. Toewijzing van € 15.000 aan immateriële schadevergoeding. 27-09-2018
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Een 21-jarige man is veroordeeld voor het plegen van een zeer gewelddadige woningoveral waarbij hij het slachtoffer een uur lang heeft mishandeld en bedreigd. Het slachtoffer is vastgebonden geweest en heeft een pistool in zijn mond geduwd gekregen. De dader heeft een rib en de neus van slachtoffer gebroken, hem een snijwond in de rug bezorgd en slachtoffer heeft door de woningoverval het posttraumatisch stresssyndroom opgelopen. Toewijzing van € 15.000 aan immateriële schadevergoeding. 27-09-2018
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Veroordeling voor verkrachting van minderjarige stiefdochter door haar stiefvader. Misbruik vond plaats vanaf haar dertiende tot haar achttiende. Toewijzing € 25.000 aan immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 26-09-2018
- Rechtbank Amsterdam Sloopbedrijf aansprakelijk voor gevolgen van aan zzp’er overkomen arbeidsongeval. Bij tussenvonnis (PS 2018-0780) is overwogen dat het debat tussen partijen over een eventuele aansprakelijkheid op basis van artikel 7:658 lid 4 BW en de onderbouwing daarvan nog onvoldoende uit de verf is gekomen. Werkzaamheden zijn uitgevoerd in uitoefening van bedrijf en beroep van DGB. Geen sprake van eigen schuld en onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. Voorbeelden passende veiligheidsmaatregelen. Sloopbedrijf heeft zorgplicht geschonden en moet schade zzp’er vergoeden. 25-09-2018
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Verdachte heeft een verpleegkundige van de ambulancedienst in het gezicht geslagen, waardoor het slachtoffer een gebroken linkerjukbeen opliep. Toewijzing € 800 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. Het is niet zo dat een verpleegkundige van de ambulancedienst meer zou moeten kunnen incasseren vanwege zijn beroepsrisico en daarom slechts aanspraak zou kunnen maken op een lagere schadevergoeding dan de medewerker van een woningbouwvereniging. Vergelijking met andere zaak gaat daarom niet op. 25-09-2018
- Rechtbank Den Haag Kort geding. Eiser, die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar, wil strafonderbreking om bij bevalling partner te kunnen zijn. Selectiefunctionaris heeft verzoek daartoe afgewezen. Die beslissing is volgens de voorzieningenrechter niet evident onredelijk. Staat heeft terecht gesteld dat niet is gebleken dat partner van eiser medisch gezien extra zorg nodig heeft voor of na de bevalling en evenmin dat zij geen hulp van derde kan krijgen. Geen onrechtmatige overheidsdaad; vordering om alsnog strafonderbreking te krijgen wordt afgewezen. 25-09-2018
- Rechtbank Overijssel Arbeidsrecht. Monteur bij scooterbedrijf raakt arbeidsongeschikt door een ongeval met zijn auto. Werkgever verneemt van derden dat de aanrijding opzettelijk zou zijn veroorzaakt, dat werknemer doet alsof hij arbeidsongeschikt is en dat hij dagelijks in zijn eigen bedrijf werkzaam is. Na rechercheonderzoek blijkt dat werknemer inderdaad niet arbeidsongeschikt is en hij wordt op staande voet ontslagen. Werknemer heeft ernstig verwijtbaar gehandeld en de ontbinding wordt zonder vergoeding uitgesproken. 25-09-2018
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Veroordeling wegens poging tot doodslag, poging tot moord, verkrachting, feitelijke aanranding van de eerbaarheid en wettelijke vrijheidsberoving. Al deze feiten heeft verdachte gepleegd jegens zijn vriendin. Volledige toewijzing immateriële schadevergoeding aan slachtoffer: € 60.000. 24-09-2018
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Veroordeling voor verkrachting door slachtoffer (een studente die in het donker naar huis fietste) te achtervolgen, van haar fiets te trekken en haar vervolgens oraal te verkrachten, waarbij dusdanig geweld is gebruikt dat slachtoffer nekletsel heeft opgelopen. Toewijzing € 12.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 24-09-2018
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling van 70-jarige man door meerdere malen tegen het hoofd en lichaam te schoppen met bloeduitstortingen in het gezicht tot gevolg. De rechtbank overweegt dat een immateriële schadevergoeding van € 2.000 billijk is. 07-09-2018
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Georgische politicus doet op tv en internet uitlatingen over een Georgische zakenman, die zich beroept op aantasting van zijn recht op eer en goede naam. De voorzieningenrechter herhaalt dat het van groot belang is om in het kader van een politiek debat beweerdelijke misstanden aan de orde te stellen die de kern van een democratische rechtsstaat raken. Dat de door de politicus geuite beschuldigingen excessief zijn, is in het kader van dit kort geding niet aannemelijk geworden en noopt tot nader onderzoek. 31-08-2018
- Rechtbank Den Haag Ambtenaar werkzaam als senior penitentiair inrichtingswerker loopt door onjuist uitgevoerde techniek bij een IBT-training ernstig nekletsel en zware concentratiestoornissen op en stelt de Staat aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. Voor zover de ambtenaar zich beroept op schending van artikel 7:658 BW (werkgeversaansprakelijkheid), geldt dat hij de bestuursrechtelijke rechtsgang had moeten volgen. Van een kwalitatieve aansprakelijkheid van de Staat voor schade ingevolge artikel 6:170 BW is geen sprake, nu er onvoldoende feiten zijn op grond waarvan kan worden vastgesteld dat een collega van de ambtenaar een fout heeft gemaakt, die als onrechtmatige gedraging jegens hem kan worden gekwalificeerd. 29-08-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Geen schadevergoeding voor vertrokken ambtenaar bij gemeente. Het causaal verband tussen het onderzoeksrapport enerzijds en de door hem gestelde schade door het vertrek bij de gemeente en niet kunnen vinden van een andere functie anderzijds, ontbreekt. 22-08-2018
- Rechtbank Amsterdam Tussenuitspraak in zaak over eventuele aansprakelijkheid van sloopbedrijf voor gevolgen van bedrijfsongeval zzp’er. Debat tussen partijen over een eventuele aansprakelijkheid op basis van artikel 7:658 lid 4 BW en de onderbouwing daarvan is nog onvoldoende uit de verf gekomen. Voor einduitspraak, zie PS 2018-0778. 23-01-2018