Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Annotatie
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotatie.
Annotatie mr. W. (Tirza) Oude Vrielink-Langhout: Aansprakelijkheid van de werkgever voor letsel tijdens bedrijfsuitjes via artikel 7:658 BW.
Bij aansprakelijkheid van de werkgever voor ongevallen tijdens bedrijfsuitjes wordt vaak (te) snel gedacht aan het goed werkgeverschap van artikel 7:611 BW. Dat is op zich niet vreemd, aangezien de aansprakelijkheid op grond van goed werkgeverschap verder kan reiken dan enkel de ongevallen tijdens de uitoefening van de werkzaamheden van artikel 7:658 BW. Wanneer er een voldoende nauw verband bestaat tussen het bedrijfsuitje en de te verrichten werkzaamheden kan de door de werkgever georganiseerde (ontspannende) activiteit aanleiding geven voor aansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 BW. Gezien de speciale werknemersvriendelijke bewijsregels van artikel 7:658 BW en de beperkte mogelijkheid voor het aannemen van eigen schuld kan het toepassen van artikel 7:658 BW bij tijdens een bedrijfsuitje opgelopen letsels veel voordeel bieden. Dit onderwerp staat centraal in de annotatie bij Rechtbank Midden-Nederland 25 juli 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:3387 (PS 2018-0591). De annotatie bij deze uitspraak leest u hier.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
110.000 smartengeld vastgesteld wegens mislukte besnijdenis (op tweejarige leeftijd, met gedeeltelijke penisamputatie ten gevolg).
Toen verzoeker ruim twee jaar oud was is bij hem een besnijdenis verricht die niet goed is verlopen. Hierdoor moest de penis van verzoeker gedeeltelijk worden geamputeerd. Het ziekenhuis en de aansprakelijkheidsverzekeraar van het ziekenhuis hebben aansprakelijkheid voor de fout erkend. Verzoeker verzoekt in deze procedure om een definitieve vaststelling van het smartengeld, en wel op 125.000. De rechtbank (PS 2018-1045) overweegt dat verzoeker als gevolg van de mislukte besnijdenis reeds dertien, soms erg pijnlijke en/of ongemakkelijke, medische ingrepen en operaties heeft moeten ondergaan en dat hij in de toekomst ook nog dergelijke ingrepen zal moeten ondergaan. Daarnaast is sprake van pijn, littekens en ernstige functionele beperkingen omrent de penis van verzoeker. Het letsel heeft geleid tot blijvende verstoring in de beleving van de seksualiteit van verzoeker. Dit brengt ook invoelbare onzekerheden mee op het gebied van intimiteit en het hebben van een relatie. Naar het oordeel van de rechtbank brengt dit alles voor verzoeker een bijzondere aantasting van zijn levensvreugde mee. De rechtbank houdt bovendien rekening met de zeer jonge leeftijd waarop het letsel verzoeker is toegebracht. Voorts acht de rechtbank voldoende aannemelijk dat verzoeker op sociaal en emotioneel gebied ernstig lijdt onder de gevolgen van de mislukte besnijdenis, mede gezien de cultuur van (de ouders van) verzoeker. Naar het oordeel van de rechtbank ligt het in deze zaak voor de hand om het smartengeld naar de huidige normen te begroten. De rechtbank neemt hierbij in aanmerking dat het smartengeldniveau in Nederland de afgelopen decennia (ook ten opzichte van de ons omringende landen) is gestagneerd en plaatst hierbij de opmerking dat zij de algemene opinie dat een verhoging van het smartengeldniveau in Nederland wenselijk is, deelt. De rechtbank heeft, bij afwezigheid van (enigszins) vergelijkbare gevallen, niet door middel van gevalsvergelijking met behulp van de Smartengeldgids 2018 tot een concrete begroting van het aan verzoeker toekomende smartengeld kunnen komen. Gelet op alle specifieke omstandigheden van dit concrete en uitzonderlijke geval, begroot de rechtbank de door verzoeker geleden immaterile schade op een bedrag van 110.000.
Aansprakelijkheid voor schade als gevolg van steekpartij op markt in Keulen. Beroep op noodweer(exces) verworpen. Voorschot immaterile schadevergoeding.
Op een markt in Keulen kwam eiser in conflict met de vader van gedaagde. Gedaagde heeft eiser toen met een mes in de nek/hals gestoken. Gedaagde is door het Amtsgericht Kln strafrechtelijk veroordeeld. Beide partijen zijn woonachtig in Nederland. Eiser vordert thans een verklaring voor recht dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld jegens hem en dat gedaagde gehouden is tot vergoeding van zijn schade. Tevens vordert eiser een voorschot op de schade ad 10.000. Gedaagde beroept zich ter verweer op noodweer dan wel noodweerexces. De rechtbank (PS 2018-1017) stelt vast dat, nu gedaagde eiser heeft gestoken met een mes, sprake is van een onrechtmatige daad, behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. Ondanks dat de Duitse strafrechter het beroep op noodweer op basis van het Duitse strafrecht niet heeft gehonoreerd, gaat de rechtbank na of een dergelijk beroep aan de gedaagde wel toekomt naar Nederlands recht. De rechtbank is echter van oordeel dat dit niet het geval is, nu uit (tijdens de Duitse strafprocedure afgelegde) getuigenverklaringen niet kan worden afgeleid dat gedaagde zich in een situatie bevond waarin er direct of indirect gevaar bestond voor lijf, eerbaarheid of goederen van gedaagde dan wel zijn vader. Het enkele feit dat iemand die (mogelijk) sterker is dan een gemiddeld persoon, terwijl hij gedronken heeft, een confrontatie aangaat met aan ander (hier: de vader van gedaagde), is daartoe onvoldoende. Ook is naar het oordeel van de rechtbank geen sprake van noodweerexces, nu berhaupt geen sprake is geweest van een noodsituatie. Gedaagde is dus op grond van onrechtmatige daad aansprakelijk voor de door eiser als gevolg van de steekpartij geleden schade. Verdere discussies over het causaal verband en de eigen schuld van gedaagde moeten worden gevoerd in de schadestaatprocedure. De rechtbank acht een voorschot op de immaterile schade van 5.000 gerechtvaardigd. Daarom wordt een bedrag van 5.000 aan voorschot toegewezen, evenals de gevorderde verklaring voor recht.
Geen discriminatie door school bij het maken van klassenfotos op de eerste dag van het Offerfeest.
Twee zusjes uit een islamitisch gezin zaten op een openbare basisschool in Den Haag. Op de dag dat de schoolfotograaf de jaarlijkse schoolfotos kwam nemen, was het tevens de eerste dag van het Offerfeest. De meisjes hadden daarom vrij, waardoor zij niet op de klassenfotos staan. De kantonrechter in eerste aanleg meende dat de meisjes daardoor zijn gediscrimineerd en om die reden recht hebben op schadevergoeding ( 250 per meisje). In hoger beroep (PS 2018-1013) vernietigt het hof het vonnis van de kantonrechter en wijst het hof de vorderingen van de meisjes alsnog af. Het hof overweegt hiertoe dat het de intentie van de school was om de schoolfotograaf niet op, maar na het Offerfeest te laten komen. Dat de fotograaf toch tijdens het Offerfeest is gekomen, is het gevolg van een misverstand. Toen het vervolgens niet mogelijk bleek om de afspraak met de schoolfotograaf op korte termijn te verplaatsen, moest de school binnen een kort tijdsbestek een keuze maken tussen het schrappen van het bezoek van de schoolfotograaf en het laten doorgaan ervan. Bij die keuze moest de school ook rekening houden met de belangen van ouders en scholieren met een andere achtergrond. Aan een eventuele keuze voor het schrappen en verplaatsen van het geplande bezoek kleefde natuurlijk als bezwaar dat dan andere leerlingen, om welke reden dan ook, weer afwezig zouden kunnen zijn. Bovendien heeft de school aan de zusjes alternatieven aangeboden die ertoe hebben geleid dat de zusjes alsnog op andere klassenfotos staan, terwijl er ook individuele fotos van hen zijn gemaakt.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Merel van den Heuvel
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
P.S. Fluit, Second opinion en deskundigenoordeel, ArbeidsRecht 2018/49, afl. 12.
Naast het bestaande deskundigenoordeel is er in 2017 door wijziging van Arbowet en Arbobesluit een nieuw instrument gentroduceerd: de second opinion. De werknemer kan bij een geschil met zijn bedrijfsarts over de verzuimbegeleider kosteloos een andere bedrijfsarts raadplegen. In deze bijdrage worden de overeenkomsten en verschillen met het deskundigenoordeel beschreven en wordt een inschatting gemaakt van de gevolgen voor de rechtspraktijk.
R.A.C. Bilo e.a., Een vermoeden van toegebracht hersenletsel, Expertise en Recht 2018, afl. 5, p. 193-204.
De laatste jaren is in de geneeskunde en het strafrecht discussie ontstaan over zaken waarin sprake was van een vermoeden dat hersenletsel bij een jong kind het gevolg was van schudden. In deze bijdrage zal aan de hand van een casus een aantal dilemmas worden beschreven, waarmee het strafrecht en de geneeskunde bij het onderzoek van een dergelijk vermoeden worden geconfronteerd. Ook zal de forensisch-medische benadering bij een vermoeden van toegebracht hersenletsel worden toegelicht. De centrale vraag bij een forensisch-medische evaluatie is om dit vermoeden te bevestigen of uit te sluiten. Dit wordt gedaan door, op basis van de bevindingen bij medisch onderzoek en de resultaten van degelijk onderbouwd klinisch- en forensisch-medisch wetenschappelijk onderzoek, de waarschijnlijkheid te toetsen van enerzijds ziekte of trauma en anderzijds accidenteel of toegebracht hersenletsel als causale verklaring voor de bevindingen.
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Toekenning billijke vergoeding (€ 30.000) wegens ernstig verwijtbaar handelen werkgever, bestaande uit het in een situatie van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid en zonder voorafgaand functioneringsgesprek de optie van ontslag of werkhervatting op basis van een verbeterplan aankaarten, het vervolgens direct aansluitend op de volledig-hersteldmelding het functioneren en het verbetertraject aan de orde stellen en daarnaast het aandringen op werkhervatting en de start van een verbetertraject in weerwil van het advies van de bedrijfsarts. Afwijzing gevorderde immateriële schadevergoeding (€ 2.000) nu de omstandigheden die voortvloeien uit de verstoorde arbeidsverhouding die tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst heeft geleid reeds in de billijke vergoeding zijn verdisconteerd. Voor de overige omstandigheden geldt dat verweerster in deze procedure als nevenverzoek gegrond op artikel 7:611 BW ook om vergoeding kan verzoeken. 27-11-2018
- Gerechtshof Amsterdam Arbeidsongeval bij dakwerkzaamheden. Appellant stelt dat zijn collega de vestigingsmanager voorafgaand aan het ongeval heeft gebeld en heeft gevraagd om plaatsing van een extra steiger aan de achterzijde van het pand. Als dit waar is, was de werkgever in verband met zijn zorgplicht gehouden (ook) aan de achterzijde van het pand een steiger te plaatsen. Bij tussenarrest heeft het hof appellant toegelaten tot het leveren van bewijs van zijn stelling. Na getuigenverhoor acht het hof het bewijs niet geleverd. 13-11-2018
- Gerechtshof Den Haag Strafrecht. De verdachte, ruim twaalf jaar ouder dan het slachtoffer, heeft zich schuldig gemaakt aan het plegen van ontucht, waaronder het seksueel binnendringen van het lichaam, met zijn neefje dat destijds tussen de 9 en 11 jaar oud was. Toewijzing € 8.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 31-10-2018
Rechtbank
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor het meermalen met iemand beneden de leeftijd van twaalf jaren handelingen plegen die mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam. Moeder van slachtoffer vordert als benadeelde partij zowel voor zichzelf als in haar hoedanigheid van wettelijk vertegenwoordiger van haar dochter een immateriële schadevergoeding van totaal € 2.500 (€ 2.000 voor haar dochter en € 500 voor zichzelf). Gedeeltelijke toewijzing (€ 500) immateriële schadevergoeding voor de dochter. Benadeelde partij niet-ontvankelijk voor zover vordering ziet op vergoeding van door de moeder geleden immateriële schade. Geen vergoeding voor affectieschade mogelijk en er is geen sprake van shockschade, nu de onderbouwing van geestelijk letsel in het geheel ontbreekt. 29-11-2018
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor zware mishandeling door slachtoffer met een stanleymes in zijn arm te snijden, waardoor een slagader is geraakt en een zenuw is doorgesneden. Slachtoffer heeft een half jaar na het incident nog steeds niet het volledige gevoel terug in zijn hand. Toewijzing € 5.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. Echtgenote van slachtoffer, die erbij stond toen haar man werd gestoken en sindsdien lijdt aan PTSS, heeft voorts recht op € 1.000 ter vergoeding van shockschade (immateriële schade). 29-11-2018
- Rechtbank Amsterdam Een bewoner hoeft geen schadevergoeding te betalen omdat hij een machine die gebruikt werd bij asbestsaneringswerkzaamheden en die rechtstreeks lucht in zijn tuin blies, had uitgezet. Asbestsaneringswerkzaamheden kunnen naar hun aard gevoelens van angst en vrees voor gezondheidsschade bij omwoners oproepen. Gedaagde heeft aangevoerd dat dit ook bij zijn beslissing om de onderdrukmachine uit te zetten een rol speelde. De machine blies lucht rechtstreeks zijn tuin in en gedaagde had geen idee of deze lucht gefilterd was. Zijn angst (in combinatie met geluidsoverlast) was begrijpelijk en maakt dat het handelen van gedaagde niet kan worden aangemerkt als onrechtmatig. 26-11-2018
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Verdachte veroordeeld voor twee verkrachtingen en wederrechtelijke vrijheidsberoving van zijn ex-vrouw in haar eigen woning, op een moment waarop hun jonge kinderen in de woning aanwezig waren. Toewijzing € 9.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer, dat lijdt aan PTSS. 23-11-2018
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor brandstichting in een studentenhuis, waarbij verdachte een groot (levens)gevaar heeft veroorzaakt voor de studenten die boven in het pand lagen te slapen. De rechtbank acht het gelet op de aard van het delict aannemelijk dat alle ten tijde van de brandstichting in het betreffende pand aanwezige studenten immateriële schade hebben geleden. Bij de beoordeling van de hoogte van de toe te kennen immateriële schadevergoeding acht de rechtbank een bedrag van € 1.000 als uitgangspunt passend. Wel ziet de rechtbank aanleiding om twee getuigen een hogere vergoeding (€ 2.000 en € 1.500) toe te kennen, nu de ene getuige EMDR-therapie heeft gevolg en last heeft van nachtmerries en paniekaanvallen en de andere getuige slaapproblemen heeft waarvoor hij medicatie gebruikt. 22-11-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, verkrachting en afpersing door bij slachtoffer in de auto te stappen en haar, onder bedreiging van een nepvuurwapen, te dwingen om naar een leeg recreatieterrein te rijden waar verdachte haar meerdere malen heeft verkracht en geld van haar bankrekening heeft gehaald. Vervolgens heeft de verdachte het slachtoffer in de kofferbak meegenomen naar een andere locatie, alwaar hij haar nogmaals meerdere keren heeft verkracht. Het slachtoffer is na de verkrachtingen opgesloten in de kofferbak en heeft na ruim anderhalf uur rijden pas weer het daglicht gezien, toen verdachte haar ontredderd en doodsbang achterliet bij een onverharde weg. Toewijzing € 25.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 22-11-2018
- Rechtbank Noord-Holland Deelgeschil verkeersaansprakelijkheid. Verzoek leent zich niet voor behandeling in deelgeschilprocedure. Bedoeling deelgeschilprocedure is bijdragen aan de buitengerechtelijke afhandeling van letsel- en overlijdensschadeclaims. Er is geen sprake van letselschade aan de zijde van verzoeker waarover hij in onderhandeling is met de door hem aansprakelijk gestelde partij. Verzoeker wil enkel de materiële schade aan zijn auto vergoed zien. Verzoek onterecht en onnodig ingediend. Kosten van deelgeschilprocedure komen niet voor vergoeding in aanmerking. 21-11-2018
- Rechtbank Noord-Holland Eiseres vordert een verklaring voor recht dat gedaagde jegens haar een onrechtmatige daad heeft gepleegd en vordert schadevergoeding omdat gedaagde een verkeersongeval zou hebben veroorzaakt. De vorderingen van eiseres worden afgewezen op grond van artikel 21 Rv. Eiseres heeft bij dagvaarding niet het proces-verbaal van ‘aanrijding en overtreding’ van de politie overgelegd, noch haar verklaring op de dag van het ongeval. Voorts heeft eiseres in haar dagvaarding niets vermeld over het feit dat zij strafrechtelijk was veroordeeld wegens overtreding van artikel 8 WVW 1994 ten tijde van het ongeval. Eiseres heeft daarmee de rechtbank onvolledig geïnformeerd en op het verkeerde been gezet. Eiseres kende die gegevens zelf wel en het is evident dat deze bij het vaststellen van de toedracht van het ongeval een rol spelen. 21-11-2018
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Veroordeling voor mishandeling (uitgaansgeweld) door bij een discotheek het slachtoffer hard tegen het hoofd te slaan, waardoor slachtoffer achterover op het asfalt viel en zwaar hoofdletsel opliep. Toewijzing immateriële schadevergoeding ad € 6.000 aan slachtoffer. 16-11-2018
- Rechtbank Gelderland Gezondheidsklachten na aanrijding. Vordering (in reconventie) van verzekeraar tot verklaring voor recht dat zij met de door haar aangeboden slotbetaling heeft voldaan aan haar schadevergoedingsplicht, toegewezen. Klachten betrokkene onvoldoende onderbouwd. Causaal verband onvoldoende gemotiveerd gesteld, (mede) in verband met pre-existente klachten en ongevalsvreemde problematiek. Zie PS 2018-1023 voor de (reeds definitief afgewezen) eis in conventie. 14-11-2018
- Rechtbank Amsterdam Eiseres is in het verleden door haar vader ontvoerd en verscheidene kranten, waaronder Trouw, hebben artikelen gepubliceerd omtrent de ontvoering van eiseres en de hereniging met haar moeder. Trouw heeft het door haar gepubliceerde artikel opgenomen in haar online archief, dat voor derden toegankelijk is. Vorderingen van eiseres (verklaring voor recht dat de inhoud van het artikel jegens haar onrechtmatig is geweest en vordering tot immateriële schadevergoeding (€ 5.000) wegens online archivering van krantenartikel door Trouw) afgewezen. Belang van eiseres bij bescherming van haar privacy weegt niet op tegen het recht op vrijheid van meningsuiting aan de zijde van de pers. 13-11-2018
- Rechtbank Limburg Steekpartij op een markt in Keulen na (ten tijde van de steekpartij opgelost) conflict tussen eiser en vader van gedaagde. Toewijzing verklaring voor recht dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld jegens eiser en gehouden is tot vergoeding van de daaruit voortvloeiende schade. Beroep op noodweer en noodweerexces verworpen. Toewijzing voorschot € 5.000 ter vergoeding van immateriële schade. Discussies over eigen schuld en causaal verband zullen worden gevoerd in de schadestaatprocedure. 07-11-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Rechtbank stelt hoogte smartengeld voor man die in 2001 een mislukte besnijdenis heeft ondergaan met gedeeltelijke amputatie van de penis tot gevolg, vast op € 110.000. Naast pijn, littekens en ernstige functionele beperkingen heeft het letsel geleid tot blijvende verstoring in de beleving van de seksualiteit van verzoeker. Dit brengt ook invoelbare onzekerheden mee op het gebied van intimiteit en het hebben van een relatie. Bijzonder ernstige aantasting van de levensvreugde. Ook op sociaal en emotioneel vlak lijdt verzoeker ernstig onder de gevolgen van de besnijdenis. Smartengeld moet in casu worden begroot naar de huidige normen. Rechtbank deelt algemene opinie dat een verhoging van het smartengeldniveau in Nederland wenselijk is. Geen vergelijkbare gevallen in Smartengeldgids 2018. 07-11-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Deelgeschil. Sport-en-spelsituatie. Verweerder heeft verzoeker tijdens een voetbalwedstrijd geraakt, waarbij verzoeker een ernstige beenbreuk heeft opgelopen. Verzochte verklaring voor recht dat verweerder op grond van onrechtmatige daad aansprakelijk is voor de schade van verzoeker, afgewezen. Verzoeker en verweerder verschillen op essentiële punten van mening: de positie van verzoeker ten opzichte van verweerder, de richting waaruit verweerder op verzoeker is toegerend en de aard en intensiteit van de gemaakte sliding of tackle. Oordeel tuchtrechter kan niet als uitgangspunt worden genomen. Te veel onduidelijkheid over de toedracht van het ongeval, zodat de aansprakelijkheid niet kan worden vastgesteld. Daarvoor is nadere bewijslevering nodig. In het kader van de deelgeschilprocedure is daarvoor geen ruimte. 17-10-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Schadeafwikkeling na vaststelling dat werkgeefster aansprakelijk is voor door werkneemster geleden schade als gevolg van een incident met een verstandelijk beperkte cliënt. Beslissing wordt aangehouden. Psychiater zal rapport en diagnose werkneemster verder toelichten. 15-08-2018
- Rechtbank Limburg Inbreuk op auteursrechten door gebruik te maken van (zeilrace- en cruise)foto’s van eiser (professionele fotograaf). Deze schade bestaat in de eerste plaats uit de door eiser gederfde licentie-inkomsten (materiële schade) van € 3.780 waarvan eiser onweersproken heeft gesteld dat ten minste zeven keer zijn foto’s door C&O zijn gebruikt, en de immateriële schade die is ontstaan doordat bij de openbaarmaking van de auteursrechtelijke beschermde foto’s de in artikel 25 Auteurswet genoemde persoonlijkheidsrechten van eiser zijn geschonden. Aangezien eiser schadevergoeding toekomt en hij zijn schadevordering heeft beperkt tot € 1.620 komt de kantonrechter niet toe aan verdere beoordeling van het door partijen ter zake over en weer gestelde. De vordering van eiser wordt toegewezen. 06-06-2018
- Rechtbank Gelderland Gezondheidsklachten na kop-staartbotsing waarbij eiseres van achteren is aangereden door een andere auto. Daaropvolgend jarenlang overleg tussen eiseres en haar regelend verzekeraar over (vergoeding van) de door eiseres geleden schade. Vorderingen van eiseres, onder andere om te bepalen dat er sprake is van een aanbod van verzekeraar in de vorm van een regelingsvoorstel waarbij er een bedrag van € 77.000 (primair) of € 67.000 (subsidiair) aan eiseres wordt voldaan en dat het voorstel door eiseres werd aanvaard, afgewezen. Tussen partijen is in het minnelijk traject geen overeenkomst tot stand gekomen over de afwikkeling van de schade. Integendeel: eiseres lijkt de door de verzekeraar aangeboden bedragen (steeds) te hebben verworpen. Zie voor de eis in reconventie van de verzekeraar PS 2018-1022. 14-03-2018
Uitspraken zonder ECLI
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Bilinmis v. Turkije. Schending van artikel 2 EVRM: overlijden van de kinderen van verzoekers als gevolg van medische fout en uitblijven onderzoek naar omstandigheden overlijden. 2018-10-23
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens L.G. v. België. Geen schending van artikel 3 EVRM ten aanzien van gestelde mishandeling door politie en onderzoek naar die gestelde mishandeling. 2018-09-18
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Elvan Alkan e.a. v. Turkije. Schending van artikel 8 EVRM: blijvend letsel als gevolg van medische fout. 2018-10-23
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Golubyatnikov en Zhuchkov v. Rusland. Schending van artikel 3 EVRM: mishandeling door de politie en uitblijven effectief onderzoek naar die mishandeling. 2018-10-09
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Akeliené v. Litouwen. Overlijden van de zoon van verzoekster, dader gevlucht. Geen schending van artikel 2 EVRM, want voldoende maatregelen getroffen om dader te vinden en te berechten. 2018-10-16
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Franciska Stefancic v. Slovenië. Herziening: smartengeld toegekend aan erven. 2018-10-09
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Gulyan v. Armenië. Schending van artikel 2 EVRM: overlijden van een getuige op het politiebureau en onderzoek naar omstandigheden overlijden. 2018-09-20
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens A.K. v. Turkije. Schending van artikel 3 EVRM: diefstal en mishandeling. 2018-10-09
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Kolobychko v. Rusland. Schending van artikel 2 EVRM: onderzoek naar omstandigheden overlijden tijdens militaire dienst. 2018-09-18
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Yirdem e.a. v. Turkije. Schending van artikel 2 EVRM: onderzoek naar omstandigheden overlijden, medische aansprakelijkheid. 2018-09-04
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Tsakoyevy v. Rusland. Schending van artikel 2 en 3 EVRM: ontvoering en mishandeling van de zoon van verzoekers door de politie met zijn overlijden tot gevolg. 2018-10-02
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Musegh Saghatelyan v. Armenië. Schending van artikel 3 EVRM: mishandeling door politie. 2018-09-20
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Stomatii v. Moldavië en Rusland. Schending van artikel 2 EVRM: overlijden tijdens militaire dienst en onderzoek naar omstandigheden overlijden. 2018-09-18
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens O.R. en L.R. v. Moldavië. Schending van artikel 3 EVRM: geen effectief onderzoek naar mishandeling door politie. 2018-10-30
- Rechtbank Noord-Holland Verzoeker stelt dat medisch onjuist is gehandeld door verweerster bij de door verweerster uitgevoerde galblaasoperatie bij verzoeker, waarna de leverfunctie van verzoeker ernstig gestoord bleek te zijn. Partijen zijn het erover eens dat een deskundige moet worden benoemd, maar zijn het nog niet eens over de persoon van die deskundige. Chirurg die de operatie uitvoerde is werkzaam in een perifeer ziekenhuis. Rechtbank benoemt deskundige die thans weliswaar als chirurg is verbonden aan een academisch ziekenhuis, maar ook gedurende acht jaren werkzaam is geweest in een perifeer ziekenhuis. 2018-11-15
- Rechtbank Midden-Nederland Nachtelijk verkeersongeval waardoor verzoeker verwondingen (zware kneuzingen) heeft opgelopen. WAM-verzekeraar van auto die aanrijding veroorzaakte heeft aansprakelijkheid erkend. Na het ongeval zijn bij verzoeker psychische klachten vastgesteld. Verzoeker is voor verdere behandeling van zijn klachten terechtgekomen bij de praktijkondersteuner ggz van zijn huisarts, en niet bij Altrecht of PsyQ. Volgens verzoeker is hij ten onrechte niet voor behandeling doorverwezen naar Altrecht of PsyQ en is hem gespecialiseerde psychiatrische hulp onthouden. Verzoeker verzoekt de rechtbank een psychiater te benoemen als onafhankelijk deskundige, die bericht dient uit te brengen over de psychische gevolgen die het ongeval bij verzoeker heeft veroorzaakt. Verzoek wordt toegewezen. 2016-07-20
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Kasat v. Turkije. Geen schending van artikel 2 en 8 EVRM: rugklachten na dienst in het leger. 2018-09-11
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Erkan Birol Kaya v. Turkije. Schending van artikel 8 EVRM: niet onderzocht of amputatie het gevolg is geweest van een medische fout. 2018-10-23
- Gerechtshof Den Haag Geen discriminatie bij het maken van klassenfoto’s. 2018-12-04