Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Uitgelicht: Eerste Kamer steunt collectieve schadevergoedingsactie.
Op 19 maart 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) waardoor burgers en bedrijven die massaal schade lijden voortaan samen naar de rechter kunnen stappen om hun schade vergoed te krijgen. Klik hier voor het nieuwsbericht op rijksoverheid.nl en hier voor het wetsvoorstel zelf en andere documenten.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Deelgeschil. Fietser komt ten val na uitrijden van parkeergarage, waarna stadsbus over haar arm rijdt. Wederzijdse causaliteit 85% (fietser) en 15% (stadsbus). 50%-regel. Geen billijkheidscorrectie.
Verzoekster is ten val gekomen vlak nadat zij een parkeergarage uit was gefietst. Een HTM-stadsbus is vervolgens over haar linkerarm gereden, als gevolg waarvan zij ernstig armletsel heeft opgelopen. Achmea (WA-verzekeraar van de stadsbus) heeft (voor 50%) aansprakelijkheid erkend. De rechtbank (PS 2019-0472) is van oordeel dat de schadevergoedingsplicht van Achmea (en HTM) niet meer bedraagt dan de reeds erkende 50%. Er is namelijk sprake van eigen schuld zijdens verzoekster. Zij is de parkeergarage uitgereden en rechtsaf de straat op gedraaid. Dit betreft een bijzondere manoeuvre in de zin van artikel 54 RVV 1990, waarbij zij het overige verkeer moet voor laten gaan. Gelet op de grootte van de bus en de verkeerssituatie ter plaatse had zij bij normale oplettendheid na het verlaten van de parkeergarage de stadsbus kunnen zien aankomen, als zij naar links had gekeken. De buschauffeur daarentegen had vrijwel alle mogelijke maatregelen getroffen om het ongeval te voorkomen. Dit brengt de rechtbank tot het oordeel dat de fout van verzoekster voor 85% aan het ontstaan van de schade heeft bijgedragen en het rijgedrag van de stadsbus voor 15%. Er bestaat geen aanleiding voor toepassing van billijkheidscorrectie; ingevolge de 50%-regel is de verdeling 50/50.
Eigenaar/verhuurder van maisonnettewoning aansprakelijk voor letselschade na val door lichtkoepel.
De ex-vriendin van eiser huurt een maisonnettewoning van gedaagde. Een van de ingangen van de woning kan worden bereikt via een (brand)trap die uitkomt op het dak van het winkelpand van gedaagde, dat onder de woning is gesitueerd. In het dak bevindt zich een kunststof lichtkoepel die omgeven is door een opstaande rand. Eiser en zijn ex-vriendin zijn door de lichtkoepel naar beneden gevallen en terechtgekomen in het ondergelegen winkelpand, als gevolg waarvan zij beiden letsel hebben opgelopen. De rechtbank (PS 2019-0482) is van oordeel dat gedaagde aansprakelijk is op grond van artikel 6:174 BW. De lichtkoepel is gesitueerd op een plek waar veelvuldig personen langs lopen of in de buurt komen en bovendien is de lichtkoepel vlakbij het terras van de woning gelegen, dat niet is afgeschermd met bijvoorbeeld een schutting. Er moet dan ook rekening mee worden gehouden dat personen op de rand van de lichtkoepel gaan zitten en/of nabij de lichtkoepel gaan staan/zitten en dat door hen niet altijd de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht wordt genomen. Daartegenover staat dat het nemen van veiligheidsmaatregelen relatief eenvoudig en goedkoop is. Gedaagde heeft desondanks nagelaten dergelijke maatregelen te nemen.
Strafrecht. Veroordeling voor verschillende delicten, waaronder zware mishandeling, doodslag en moord, alle begaan in 2017. Uitgebreide overwegingen omtrent affectieschade, immaterile schade en shockschade.
De verdachte in deze zaak wordt veroordeeld voor zware mishandeling, twee mishandelingen, doodslag, moord, poging doodslag en poging gekwalificeerde doodslag. Al deze delicten heeft verdachte begaan in het jaar 2017 en voor bijna alle delicten geldt dat het motief van de verdachte volstrekt onduidelijk is. Veel betrokkenen voegen zich als benadeelde partijen in het strafproces; van nabestaanden van de gedode man en vermoorde vrouw, tot partijen die zelf (zwaar) zijn mishandeld door de verdachte en toevallige omstanders tot buurtbewoners die de vermoorde vrouw en haar zwaargewonde dochter te hulp schoten (en zodoende soms zelf slachtoffer werden van de agressie en het geweld van de verdachte). De rechtbank (PS 2019-0484) schetst door middel van uitgebreide overwegingen de algemene beoordelingskaders die bij de beoordeling van (onderdelen van) de vorderingen toegepast zullen worden. Daarna komen de vorderingen betreffende de immaterile schade aan bod, waarbij een onderverdeling wordt gemaakt naar letselschade, affectieschade en shockschade. De rechtbank vervolgt met de materile schadevergoedingen.
Trainer niet aansprakelijk voor letselschade als gevolg van val trampolinespringster.
Een meisje dat de sport trampolinespringen beoefent, valt bij het uitvoeren van de fliffis-sprong tijdens haar training bij verweerder, met rugklachten tot gevolg. In deze zaak is de door de Hoge Raad aangenomen verhoogde aansprakelijkheidsdrempel voor sport- en spelsituaties niet van toepassing, omdat het niet gaat om een situatie waarin een deelnemer aan een sport letsel oploopt als gevolg van een gedraging van een andere sportdeelnemer, maar om een situatie waarin een deelnemer aan een sport een ongeval overkomt bij een oefening die onder leiding van een trainer heeft plaatsgevonden, aldus de rechtbank. Daarom is de te beantwoorden vraag of de trainer bij het leidinggeven, gelet op alle omstandigheden van het geval, is tekortgeschoten in de zorg die van hem jegens de deelnemer aan de training kan worden gevergd. De rechtbank (PS 2019-0494) is van oordeel dat verweerder als trainer van het meisje niet is tekortgeschoten in de zorg die van hem jegens het meisje kon worden gevergd. Hij heeft voldoende voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen getroffen, heeft het meisje niet gedwongen om de oefening uit te voeren en behoorde haar hiervan ook niet te weerhouden. Bovendien is het meisje een ervaren trampolinespringer. Dat verweerder geen trainerslicentie heeft, leidt niet tot een ander oordeel.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Merel van den Heuvel
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
P.A.M. Mevis, annotatie bij Hoge Raad 12 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:896 [Voeging als benadeelde partij in hoger beroep i.c. niet mogelijk.], Nederlandse Jurisprudentie 2019/104, afl. 12.
Voeging als benadeelde partij in hoger beroep is niet mogelijk indien de benadeelde partij zich in eerste aanleg pas na het requisitoir van de OvJ heeft gevoegd (i.c. na sluiting van het onderzoek ter terechtzitting door de politierechter en heropening daarvan). Vernietiging van de beslissing tot toewijzing van de vordering van de benadeelde partij laat evenwel de ter zake opgelegde schadevergoedingsmaatregel in stand, zodat de verdachte onvoldoende belang heeft bij zijn klacht over de beslissing van het hof.
A. Kolder, Kwalitatieve aansprakelijkheid: het gebruik van gebrekkige zaken en dieren door zelfstandige hulppersonen, Maandblad voor Vermogensrecht 2019, afl. 2, p. 54-60.
Op wie rust de kwalitatieve aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken en dieren die worden gebruikt door zelfstandige hulppersonen? Hoewel ons economische verkeer zich in toenemende mate kenmerkt door flexibele (arbeids)relaties, heeft deze vraag nog niet veel aandacht genoten. Aan de hand van een bespreking van art. 6:181 BW wordt de opgeworpen vraag aan een beschouwing onderworpen.
J.E. van de Bunt, Het concept-Wetsvoorstel Instituut mijnbouwschade Groningen nader bekeken. Een artikel in de serie Aarbevingen in Groningen en het vermogensrecht, Maandblad voor Vermogensrecht 2019, afl. 2, p. 42-53.
In dit artikel wordt het concept-Wetsvoorstel Instituut mijnbouwschade Groningen, dat een exclusieve publieke regeling voor het vergoeden van alle soorten schade door gaswinning in Groningen in het leven wil roepen, kritisch tegen het licht gehouden. Zal het wetsvoorstel de eerder gerezen problemen voor gedupeerden kunnen oplossen? Leidt publieke schadeafwikkeling niet tot nieuwe problemen?
G. van Dijck D. van Kuppevelt, Netwerkanalyse van werkgeversaansprakelijkheid. Deelonderwerpen en precedenten in het kader van werkgeversaansprakelijkheid ex artikel 7:658/7:611 BW, Nederlands Juristenblad 2019/527, afl. 10.
In dit artikel wordt voor het thema werkgeversaansprakelijkheid ex artikel 7:658 BW en artikel 7:611 BW getracht te achterhalen welke deelonderwerpen te onderscheiden zijn en wat de precedenten zijn binnen de verschillende deelonderwerpen. Het artikel is het eerste dat voor een privaatrechtelijk thema deelonderwerpen en precedenten opspoort aan de hand van een netwerkanalyse. Netwerkanalyse is een handig hulpmiddel om de problematiek rond, in dit geval, werkgeversaansprakelijkheid sneller en beter te begrijpen, dat tijd kan besparen, andere inzichten kan opleveren en nieuwe vragen kan opwerpen.
T. Hartlief, Personenschade in vraag en antwoord, Nederlands Juristenblad 2019/526, afl. 10.
In deze bijdrage komen recent gestelde vragen aan de Minister van Medische Zorg en staatssecretaris Van Ark (SZW) aan bod. De auteur tracht de antwoorden op de personenschade gerelateerde antwoorden te verklaren en eindigt met een niet-gesloten geformuleerde slotvraag.
Hoge Raad
- Hoge Raad Cassatie. Onrechtmatige overheidsdaad. BKR lijdt schade door onrechtmatige aanwijzing van de Provincie om het winnen van zand volgens een verleende ontgrondingsvergunning stil te leggen. Maatstaf voor condicio sine qua non-verband tussen onrechtmatig besluit en gestelde schade: vergelijking met de hypothetische situatie dat geen onrechtmatig besluit was genomen. Hof heeft deze maatstaf niet miskend. Verwerping beroep. 15-03-2019
- Hoge Raad Strafrecht. Conclusie advocaat-generaal over toewijzing vordering benadeelde partij ter zake van (onder meer) materiële schade wegens studievertraging als rechtstreeks gevolg van een zedenmisdrijf. De conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep. 12-03-2019
- Hoge Raad Onrechtmatige overheidsdaad. Aansprakelijkheid van de Staat voor de gevolgen van strafvorderlijk optreden. Beoordelingsmaatstaf. Egalitébeginsel. 12-07-2013
- Hoge Raad Curaçaose zaak. Onrechtmatige overheidsdaad. Letselschade. Zorgplicht van het Land Curaçao jegens gedetineerde. In het leven roepen en laten voortbestaan van een gevaarlijke situatie. Kelderluik-criteria. 28-06-2013
- Hoge Raad Verbintenissenrecht. Buitengerechtelijke incassokosten. Vermeerdering met de wettelijke rente als bedoeld in art. 6:119 BW in plaats van met de wettelijke handelsrente als bedoeld in art. 6:119a BW. Hoge Raad doet zelf de zaak af. 28-06-2013
- Hoge Raad Douanerecht. (On)rechtmatige overheidsdaad. Kwijtschelding douaneschuld wegens buitengewone omstandigheden; art. 13 Verordening (EEG) 1430/79. Beoordeling onrechtmatigheid van eerder door de Staat opgelegde “uitnodiging tot betaling” en daarmee verband houdende maatregelen, waaronder conservatoire beslaglegging. Maatstaf. Schending égalitébeginsel? 21-06-2013
- Hoge Raad Spaar/beleggingsproduct (KoersPlan). Leemte in KoersPlanovereenkomsten wat betreft (hoogte van) in te houden premie voor overlijdensrisicoverzekering? Haviltex-maatstaf. Invulling leemte op grond van art. 6:248 lid 1 BW; vaststelling redelijke premie. Beroep op verjaring; art. 3:307 BW. 14-06-2013
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Arbeidsrecht. Werkgeversaansprakelijkheid. Letsel werknemer bij uitladen vrachtauto. Art. 7:658 BW; schending zorgplicht werkgever? 14-06-2013
- Hoge Raad Werkgeversaansprakelijkheid voor RSI;, art. 7:658 BW. Zorgplicht werkgever, art. 4 Besluit beeldschermwerk; inlichtingenplicht werkgever over aard werkzaamheden en daaraan verbonden gevaren en maatregelen ter voorkoming of beperking gevaren, art. 6 lid 1 Arbeidsomstandighedenwet 1994. Causaal verband, omkeringsregel, stelplicht en bewijslast (HR 17 november 2000, LJN AA8369, NJ 2001/596, Unilever/[A], HR 23 juni 2006, LJN AW6166, NJ 2006/354, [B/C], en HR 9 januari 2009, LJN BF8875, NJ 2011/252, [D]/BAM). Onzekerheid of onbepaaldheid van het verband tussen gezondheidsschade en arbeidsomstandigheden; onduidelijkheid omtrent aard en oorzaak van gestelde gezondheidsklachten. Geen proportionele aansprakelijkheid (HR 31 maart 2006, LJN AU6092, NJ 2011/250). Vaststelling van verband tussen gezondheidsklachten en arbeidsomstandigheden oordeel van feitelijke aard. 07-06-2013
- Hoge Raad Werkgeversaansprakelijkheid wegens blootstelling aan gevaarlijke stoffen, art. 7:658 BW. Causaal verband, omkeringsregel, stelplicht en bewijslast (HR 17 november 2000, LJN AA8369, NJ 2001/596, Unilever/[A], HR 23 juni 2006, LJN AW6166, NJ 2006/354, [B/C], en HR 9 januari 2009, LJN BF8875, NJ 2011/252, [D]/BAM). Grootte van de kans op veroorzaking door gestelde blootstelling mede van belang. Onzekerheid of onbepaaldheid van het verband tussen gezondheidsschade en arbeidsomstandigheden. Kenbaarheid van gevaren ten tijde van de blootstelling? Omvang zorgplicht werkgever, voorzorgsmaatregelen, omstandigheden van het geval. Proportionele aansprakelijkheid, oorzaak die voor risico van benadeelde zelf komt (HR 31 maart 2006, LJN AU6092, NJ 2011/250). 07-06-2013
- Hoge Raad Wanprestatie, onrechtmatige daad; onoordeelkundig medisch handelen; waardering deskundigenbericht. Door rechter benoemde deskundigen; partijdeskundige. Motiveringsplicht rechter (HR 5 december 2003, LJN AN8478, NJ 2004/74 en HR 9 december 2011, LJN BT2921, NJ 2011/599). 03-05-2013
- Hoge Raad Veroordeling ouders jeugdige tot betaling bedrag aan benadeelde partij. Art. 51g.4 Sv, art. 1.2 Sr en art. 7 EVRM. Wijziging van wetgeving t.a.v. de strafbaarstelling of strafbedreiging? Art. 51g.4 Sv heeft geen wijziging gebracht in de in het BW voorziene regeling van de aansprakelijkheid van de ouders van een kind dat de leeftijd van 14 jaren nog niet heeft bereikt voor de door een onrechtmatige daad van dat kind aan een derde toegebrachte schade. Die bepaling biedt degene die rechtstreeks schade heeft geleden door een strafbaar feit, gepleegd door een kind dat de leeftijd van 14 jaren nog niet heeft bereikt, de mogelijkheid zijn vordering tot schadevergoeding tegen de ouders van het kind in te stellen in het strafproces tegen het kind. Er is derhalve geen sprake van een wijziging van de wet t.a.v. de strafbaarstelling of strafbedreiging m.b.t. het tenlastegelegde feit. 23-04-2013
- Hoge Raad Art. 8:73 Awb. Een verzoek om vergoeding van immateriële schade bij overschrijding van de redelijke termijn in belastinggeschillen bij het Hof kan niet voor het eerst in cassatie worden gedaan. 19-04-2013
- Hoge Raad Curaçaose zaak. Onrechtmatige overheidsdaad. Letselschade. Zorgplicht van het Land Curaçao jegens gedetineerde. In het leven roepen en laten voortbestaan van een gevaarlijke situatie. Kelderluik-criteria. 12-04-2013
- Hoge Raad Verbintenissenrecht. Opdracht. Toewijsbaarheid buitengerechtelijke kosten indien slechts gering deel vordering is toegewezen; art. 6:96 lid 2, aanhef en onder c, BW. Deels toepassing art. 81 lid 1 RO. 05-04-2013
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Onrechtmatige daad. Zorgplicht bank bij totstandkoming hypothecaire geldlening. Eigen schuld; art. 6:101 BW. 29-03-2013
- Hoge Raad Schadevergoeding na afgebroken onderhandelingen. Gerechtvaardigd vertrouwen in totstandkoming overeenkomst, onbewust verstrekken van onjuiste informatie. Stelplicht, bewijslastverdeling, tegenbewijs. Schadebeperkingsplicht, causaal verband tussen afbreken onderhandelingen en tevergeefs gemaakte kosten, gederfde winst; verwijzing naar schadestaatprocedure. 01-03-2013
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Onrechtmatige overheidsdaad. Verhuur pand door gemeente aan stichting die daarin gezondheidscentrum gaat exploiteren. Onrechtmatig jegens andere apotheker? 01-03-2013
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Afwijzing schadevordering uit onrechtmatige beslaglegging; ontbreken causaal verband, aard van de schade, niet-rechtmatig belang, art. 6:98 BW. 22-02-2013
- Hoge Raad Schadestaatprocedure, nieuwe schadeposten, art. 615 Rv. Vaststelling grondslag schadevergoedingsverplichting in hoofdprocedure (HR 16 mei 2008, LJN BD1674, NJ 2008/285). Stuiting verjaring ter zake van eerder opgetreden schadeposten. 25-01-2013
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Reïntegratie arbeidsongeschikte werknemer, inspanningsverplichting werkgever, art. 7:658a lid 2 BW. Omvang schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag, art. 7:681 lid 1 en 2 onder b BW. Abstracte schadeberekening. 18-01-2013
- Hoge Raad Procesrecht. Verkeerde partij gedagvaard; voldoende belang bij inhoudelijke beoordeling vordering? Uitlatingen in de procedure namens de partij die gedagvaard had moeten worden; opgewekt vertrouwen. Voortzetting procedure tegen rechtspersoon na ontbinding en vereffening; art. 2:19, 23c BW. Verjaring. 11-01-2013
- Hoge Raad Schadestaat. Schadeberekening. Vergoeding van herstelkosten in geval dat nieuwe toestand geen achteruitgang inhoudt ten opzichte van oude toestand. Betekenis van omstandigheden die zich na het lijden van de schade voordoen. 11-01-2013
- Hoge Raad Benadeelde partij, rechtstreekse schade, artt. 51a.1 , 361.2.b Sv en art. 6:96.2 BW. Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid. 08-01-2013
- Hoge Raad Arubaanse zaak. Zorgverplichting werkgever, aansprakelijkheid; toezicht op naleving veiligheidsmaatregelen door (ervaren) werknemers. Beschikbaarheid veiligheidsmateriaal; instructies door werkgever. Art. 7A:1614x BWA (art. 7:658 BW). 07-12-2012
- Hoge Raad Aansprakelijkheid/verzekering. Schadeberekening bij zaaksbeschadiging (auto). Abstracte schadebegroting; Audatex-systeem. Vraag of rekening moet worden gehouden met door leasemaatschappij bedongen korting voor herstelwerkzaamheden. Belang van snelle, eenvoudige en uniforme afwikkeling. Hanteerbaarheid schadeberekening. 26-10-2012
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Schadevordering wegens schending zorgplicht werkgever, art. 7:658 BW. 19-10-2012
- Hoge Raad Art. 81 lid 1 RO. Werkgeversaansprakelijkheid RSI. Art. 7:658 BW; omvang zorgplicht werkgever. 19-10-2012
- Hoge Raad Uitleg overeenkomst rechtsbijstandverzekering; vrije keuze rechtshulpverlener; beding dat bijstand door medewerkers van verzekeraar wordt verleend. Art. 4:67 lid 1 onder a Wft; Richtlijn 87/344/EEG tot coördinatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende de rechtsbijstandverzekering. Prejudiciële vragen HvJEU. 28-09-2012
- Hoge Raad Art. 81 RO. Aansprakelijkheidsrecht. Ongevalschade. Verlies van arbeids- en verdienvermogen. Causaal verband? Uitleg/waardering deskundigenrapporten. 21-09-2012
- Hoge Raad Onrechtmatige daad. Schade door ontslag na besluiten (houdende aanwijzingen) van DNB en AFM, welke besluiten later door CBb zijn herroepen. Geen aansprakelijkheid DNB en AFM voor schade geleden na in strafzaken gewezen vonnissen waarin veroordeling benadeelden ter zake van overtreding art. 46 (oud) Wte 1995. Oordeel dat deze vonnissen tot dezelfde, voortdurende, schade zouden hebben geleid, en aangemerkt moeten worden als latere gebeurtenis die voor risico benadeelden komt (vgl. HR 7 december 2001, LJN AB2795, NJ 2002/576). Maatschappelijk belang van de eis dat betrouwbaarheid bestuurder van kredietinstelling buiten twijfel dient te staan. Onbegrijpelijk oordeel dat aan DNB en AFM toe te rekenen omstandigheden voor 40% tot de schade hebben bijgedragen. Hoge Raad doet zelf de zaak af. Schade blijft geheel voor rekening benadeelden. 23-12-2011
Hof
- Gerechtshof Den Haag Een uitwerkingsplan van de gemeente wordt door de ABRvS vernietigd, wat uitstel veroorzaakt van een bouwplan voor bedrijfsunits. Onrechtmatige overheidsdaad. Oordelen omtrent relativiteit, causaal verband en schade. Deskundigenbenoeming ter vergelijking van de werkelijke situatie met de hypothetische situatie. 19-03-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Vrouw veroordeeld voor moord op haar twee kinderen. Oma, die op verzoek van de kinderthuiszorg naar de woning is gekomen en erbij was toen de politie de woning openbrak, vordert € 10.000 ter vergoeding van shockschade. Vordering afgewezen; benadeelde partij is zelf niet in de woning geweest en heeft niet gezien hoe de kinderen door de politie in de woning zijn aangetroffen. Geen directe confrontatie. 13-03-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Televisieprogramma van RTL zendt zoektocht naar vanwege zedendelicten onherroepelijk strafrechtelijk veroordeelde appellant en diens uitzetting naar Nederland uit. Recht op vrijheid van meningsuiting weegt in dit geval zwaarder dan het belang van appellant om ‘alleen gelaten te worden’. 12-03-2019
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor zware mishandeling door een onbekende vrouw zonder kenbare aanleiding met een mes in haar arm te steken, als gevolg waarvan zij te kampen heeft met zenuwschade, PTSS en een fysieke beperking aan twee vingers. Toewijzing € 9.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 20-12-2018
Rechtbank
- Rechtbank Limburg Gedaagde is onherroepelijk strafrechtelijk veroordeeld voor de moord op de grootouders van eiseres en poging tot doodslag op eiseres. Eiseres is zelf door haar hoofd geschoten en getuige geweest van de moord op haar grootouders. Onrechtmatige daad. Verwijzing naar de rol zodat partijen zich kunnen uitlaten over in het bijzonder de schadeposten verlies arbeidsvermogen, verlies zelfredzaamheid en medische kosten. 20-03-2019
- Rechtbank Den Haag Eisers niet-ontvankelijk in hun vordering tot verstrekking van afgifte door de politie van beeldmateriaal van het verblijf in een politiecel waar één van de eisers letsel heeft opgelopen. Voor dat doel is in de Wet politiegegevens een speciale bestuursrechtelijke procedure voorgeschreven. 20-03-2019
- Rechtbank Gelderland Ongeval tijdens (professioneel) trampolinespringen. Verhoogde aansprakelijkheidsdrempel (sport en spel) niet van toepassing. Trainer niet aansprakelijk, nu niet is komen vast te staan dat hij, gelet op alle omstandigheden van het geval, is tekortgeschoten in de zorg die van hem jegens de turnster kon worden gevergd. 19-03-2019
- Rechtbank Overijssel Verzekeringskwestie. Schade aan auto als gevolg van aanrijding. Verzekeraar hoeft niet uit te keren. Onvoldoende inlichtingen en bescheiden, zoals bankafschrift en aankoopnota, aan verzekeraar verschaft die voor verzekeraar van belang (kunnen) zijn om haar uitkeringsplicht te beoordelen. Verzekeraar is daardoor in een redelijk belang geschaad. 13-03-2019
- Rechtbank Den Haag Overheidsaansprakelijkheid. Staat niet aansprakelijk jegens verdachte die is vrijgesproken van medeplichtigheid aan diefstal met geweld. Vrijspraak omdat opzet niet was gericht op het faciliteren van dit gronddelict, doch op (het faciliteren van) misdrijven als witwassen en oplichting. Dit vastgestelde opzet om een ander (soort) delict(en) te faciliteren, staat in de weg aan aansprakelijkheid van de Staat. 13-03-2019
- Rechtbank Overijssel Val door dakkoepel. Bezitter van de opstal aansprakelijk op grond van artikel 6:174 BW. Verwijzing naar de schadestaatprocedure. 13-03-2019
- Rechtbank Oost-Brabant Werknemer loopt (hoofd)letselschade op door slagboom op bedrijventerrein, dat door werkgever gehuurd wordt van een ander bedrijf. Eigenaar/huurder van terrein aansprakelijk op grond van artikel 6:170 BW. Loonvordering werkgever (art. 6:107a BW) toegewezen. 13-03-2019
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Beroep op rechtsverwerking slaagt. Vordering in reconventie ter zake van schadevergoeding wordt afgewezen. Feiten en omstandigheden leiden tot het oordeel dat te lang is gewacht met het aansprakelijk stellen van de werknemer wegens vermeend opzettelijk en roekeloos handelen. 13-03-2019
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor poging tot doodslag door slachtoffer vanuit het niets meerdere keren met kracht met een mes in de hals/nek te steken, met een ernstige bloeding van de halsslagader bij slachtoffer tot gevolg. Toewijzing € 15.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 13-03-2019
- Rechtbank Limburg Strafrecht. Brandstichting aan voertuigen. Angstgevoelens kunnen bij wijze van uitzondering onder het bereik van artikel 6:106 BW vallen, maar slechts in die gevallen waarin sprake is van een bijzonder ernstige normschending en gevolgen hiervan voor het slachtoffer, zoals bij verkrachting of het inrijden op een politieagent waarbij geen lichamelijk letsel is ontstaan. 12-03-2019
- Rechtbank Limburg Strafrecht. Veroordeling voor zware mishandeling, twee mishandelingen, doodslag, moord, poging doodslag en gekwalificeerde doodslag. Benadeelde partijen zijn buurtbewoners, omstanders, slachtoffers en nabestaanden. Overwegingen omtrent affectieschade, shockschade en immateriële (letsel)schade. 12-03-2019
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor overtreding van artikel 6 WVW 1994. Verdachte heeft een verkeersongeval veroorzaakt ten gevolge waarvan het slachtoffer (fietser) is overleden. Afwijzing affectieschadevordering broer van slachtoffer, nu delict heeft plaatsgevonden in 2018. Dit neemt niet weg dat het de verdachte vrijstaat alsnog aan het verzoek tot vergoeding van de immateriële schade aan de benadeelde partij te voldoen, aldus de rechtbank. 12-03-2019
- Rechtbank Gelderland Deelgeschil. Fietser komt ten val na het uitrijden van een parkeergarage, waarna stadsbus over haar arm rijdt. Wederzijdse causaliteit 85% (fietser) en 15% (stadsbus). Geen reden om de erkende 50% aansprakelijkheid te verhogen op basis van uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten en de ernst van het letsel. 08-03-2019
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor brandstichting in woning. Door de brand is de kamer van de benadeelde partij volledig uitgebrand en zijn nagenoeg al haar bezittingen verloren gegaan. Zij is nog steeds zeer angstig en heeft als gevolg van de brand een paar maanden zonder woning gezeten. Toewijzing € 1.000 immateriële schadevergoeding. 07-03-2019
- Rechtbank Gelderland Kort geding. Zorgverzekeringskwestie. Registratie van gegevens zorgverlener (verlener van persoonlijke zorg, gespecialiseerde verpleging en individuele begeleiding en hulp bij het huishouden aan patiënten en andere zorgbehoeftigen) in interne en externe verwijzingsregisters. Op dit moment voldoende aanleiding om aan te nemen dat sprake is van valsheid in geschrifte/frauduleus handelen. 05-03-2019
- Rechtbank Rotterdam Strafrecht. Veroordeling voor zware mishandeling door op het terras van een café een glas met kracht in het gezicht van slachtoffer te slaan, als gevolg waarvan bij slachtoffer blijvende littekens in haar gezicht zijn ontstaan, waaraan zij al meerdere keren is geopereerd. Toewijzing € 5.000 immateriële schadevergoeding aan slachtoffer. 05-03-2019
- Rechtbank Gelderland Verzekeringskwestie. Aanrijding tussen twee achteruitrijdende auto’s. Verzekeraar stelt dat sprake is van eigen schuld van verzekerde. Rechtbank: niet is komen vast te staan of de andere bestuurder al achteruitreed op het moment dat verzekerde haar begon te passeren, dus eigen schuld is niet aangetoond. 15-02-2019
- Rechtbank Gelderland Kort geding. Zorgverzekeringskwestie. Grote twijfel over de (omvang van de) verleende zorg van thuiszorginstelling en over het antwoord op de vraag of is voldaan aan de vereisten om voor vergoeding van die zorg onder de polisvoorwaarden in aanmerking te komen. Geen deugdelijke administratie aanwezig. VGZ mag betalingen opschorten. 07-01-2019
- Rechtbank Limburg Verzoek voorlopig getuigenverhoor afgewezen in zaak over seksueel misbruik door een pater in een internaat van de Congregatie. Ambtshalve oordeel in strijd met de goede procesorde. 05-12-2018