Naar boven ↑

Update

Nummer 20, 2019
Uitspraken van 14-05-2019 tot 20-05-2019
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Deelgeschil. Op basis van deskundigenrapporten causaal verband aangenomen tussen val in zwembad en nekhernia.
Een zweminstructeur is tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden over een brandslang gevallen die op dat moment in verband met schoonmaakwerkzaamheden door een collega werd gebruikt, als gevolg waarvan hij een gebroken heup en een nekhernia heeft opgelopen. Hij stelt zijn werkgever aansprakelijk. Het belangrijkste geschilpunt tussen partijen in dit deelgeschil (PS 2019-0729) is de vraag of er medisch causaal verband is tussen het ongeval en de nekhernia. Geoordeeld wordt dat op grond van de deskundigenrapporten dat verband kan worden aangenomen. Vast staat dat de nekhernia is geconstateerd en dat de deskundige niet kan uitsluiten dat er een causaal verband is tussen het ongeval en de nekhernia. Daarbij komt dat de nekhernia en de daarmee gepaard gaande klachten voor het ongeluk niet aanwezig waren, en dat een andere verklaring voor het op dat moment ontstaan van de klachten ontbreekt. Bovendien is het maken van een flinke val daarvoor een aannemelijke oorzaak.

Geen (product)aansprakelijkheid (tussen)leveranciers van staalgrit jegens onderneming die stelt schade te lijden als gevolg van het verwerken van met asbest verontreinigd staalgrit.
CMS is een onderneming die zich bezighoudt met constructie, montage en servicewerkzaamheden op de maritieme en civieltechnische markt. Zij stelt schade te hebben geleden door het verwerken van met asbest verontreinigd straalgrit, dat aan haar is geleverd door Holland Mineraal en is vervaardigd door Eurogrit en Sibelco. CMS stelt Holland Mineraal, Eurogrit en Sibelco aansprakelijk voor de schade als gevolg van de aanwezigheid van asbest in het staalgrit, die volgens CMS onder meer bestaat uit de schade als gevolg van mogelijke gezondheidsklachten van werknemers, derden en vennoten en de eventuele aansprakelijkstellingen jegens CMS die op deze gezondheidsklachten zouden kunnen volgen. De rechtbank (PS 2019-0715) is van oordeel dat geen van de aansprakelijk gestelde partijen (product)aansprakelijk is jegens CMS. Sibelco is geen producent in de zin van de regeling productenaansprakelijkheid (art. 6:187 lid 2 BW) en bovendien is onvoldoende gebleken dat daadwerkelijk (een risico op) lichamelijk letsel is ontstaan door de asbestbesmetting van het staalgrit.

Leverancier van gas(apparatuur) niet aansprakelijk voor ontploffing in Arubaans appartementencomplex.
In Aruba heeft een ontploffing plaatsgevonden in het appartement van eiseres. De oorzaak hiervan lag in een onjuist aangelegde installatie c.q. onvoldoende gasdichte verbindingen. Bij de ontploffing is een dode gevallen en is eiseres zwaargewond geraakt. Eiseres stelt de eigenaresse van het complex en de leverancier van de gebruikte gasapparatuur aansprakelijk. Omdat de vorderingen tegen de eigenaresse, die de gasinstallatie niet tijdig heeft laten keuren, bij verstek worden toegewezen, gaat deze uitspraak (PS 2019-0720) enkel nog om de aansprakelijkheid van de leverancier. Het Gerecht wijst aansprakelijkheid van de leverancier van de hand. De vraag die namelijk moet worden beantwoord is of op de leverancier de verplichting rustte om (ongevraagd) te controleren of haar afnemer, in dit geval de rechtsvoorganger van de eigenaresse (die immers nog steeds haar contractspartij was), nog of weer in het bezit was van een geldig certificaat van keuring van de gasinstallatie. Mede aan de hand van het in Aruba geldende Veiligheidsbesluit gasreservoirs en gasinstallaties beantwoordt het Gerecht deze vraag ontkennend.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Merel van den Heuvel
PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

S.J. Tans, Staatsaansprakelijkheid en het EU-rechtelijk relativiteitsvereiste, Ars Aequi 2019/5, p. 345-352.
Schendingen van EU-recht kunnen zowel op grond van EU- als Nederlands recht tot aansprakelijkheid voor ontstane schade leiden. De EU-voorwaarden van staatsaansprakelijkheid vormen daarbij de ondergrens. Het EU-relativiteitsvereiste wordt geacht soepel te worden toegepast, en dus minder ruimte te laten voor toepassing van de Nederlandse variant. Aan de hand van de uitspraak EnergyClaim plaatst dit artikel daar kanttekeningen bij.

L. Hulst, Tijdens de zitting ervaren procedurele rechtvaardigheid benvloedt het vertrouwen in rechters, Ars Aequi 2019/5, p. 410-415.
Voor haar proefschriftonderzoek deed Liesbeth Hulst onder meer experimenten onder justitiabelen in de rechtbank. Ze onderzocht het belang van ervaren procedurele rechtvaardigheid in rechtszittingen. Dit is de subjectieve indruk die justitiabelen zich vormen van hoe eerlijk en rechtvaardig zij zich door de rechter tijdens hun zitting behandeld voelen. De uitkomsten bewijzen dat sprake is van een oorzakelijke invloed van tijdens de zitting ervaren procedurele rechtvaardigheid op het vertrouwen in rechters (en op het aan rechters toegekende gezag). Ten slotte geeft het onderzoek inzicht in wanneer een zitting door justitiabelen als procedureel rechtvaardig wordt ervaren. Ervaren procedurele rechtvaardigheid is iets anders dan wat juristen onder een eerlijk proces verstaan. Er is dus naast het klassieke juridisch-inhoudelijke werk van rechters nog iets anders wat hun maatschappelijke effectiviteit bepaalt.

VNAB, Niets is onverzekerbaar (magazine), VNAB Visie 2019, 32 p.
Hoe houden we ook de moeilijke en nieuwe risicos verzekerbaar? Daar gaat deze VNAB Visie over. Dit keer niet over een specifieke branche, maar over een onderwerp dat in de hele markt speelt. Een onderwerp waar veel over wordt gesproken, gedacht en geschreven.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen