Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Overzichtsarrest met betrekking tot vordering benadeelde partij.
Strafrecht. Veroordeling voor medeplegen hennepteelt in door verdachte gehuurde woning, medeplegen diefstal elektriciteit door middel van verbreking in die woning en beschadiging woning. De Hoge Raad (PS 2019-0778) bespreekt aan de hand van zijn eerdere rechtspraak ten behoeve van de rechtspraktijk enige aandachtspunten die bij de beoordeling van de vordering van de benadeelde partij een rol kunnen spelen. Daarbij gaat de Hoge Raad nader in op het begrip rechtstreekse schade, schade die voor vergoeding aan benadeelde partij in aanmerking komt waaronder vermogensschade, immaterile schade en affectieschade en verplaatste schade, wettelijke rente, hoofdelijke aansprakelijkheid, proceskosten, beoordeling en beslissing rechter en schadevergoedingsmaatregel. Mede gelet op het grote belang dat benadeelde partijen erbij hebben op een eenvoudige wijze schadeloos gesteld te worden voor de schade die zij door een strafbaar feit hebben geleden, beoogt deze uiteenzetting ook te voorkomen dat de strafrechter vaker dan nodig gebruikmaakt van zijn bevoegdheid een benadeelde partij in haar vordering niet-ontvankelijk te verklaren omdat hij vindt dat de behandeling daarvan een onevenredige belasting van het strafgeding zou opleveren.
Schuldverdeling bij helfte na verkeersongeval.
Deelgeschil. Verzoeker reed op een motor en heeft ernstig letsel opgelopen na een verkeersongeval met een auto. Hij verzoekt de rechtbank om te beslissen dat NBM (verzekeraar van A) hoofdelijk aansprakelijk is voor zijn geleden en nog te lijden schade. De rechtbank (PS 2019-0765) is van oordeel dat met de manoeuvre van A (links afslaan waar dit niet is toegestaan) de onrechtmatigheid van zijn handelen vaststaat. Verzoeker heeft ook in strijd met de ter plaatse geldende verkeersregels gehandeld en de schade is daarom mede het gevolg van zijn eigen handelen. Gelet op dit alles is een schuldverdeling bij helfte, derhalve een eigen schuld van vijftig procent aan de zijde van verzoeker, gerechtvaardigd. De rechtbank ziet in de gestelde en gebleken omstandigheden op grond van de billijkheid geen reden voor een andere verdeling dan de uitkomst van de beoordeling op basis van de causaliteit.
Geen immaterile schadevergoeding voor weggegooide spullen.
De verhuurder heeft spullen van de huurders weggegooid. De huurders eisen vergoeding van de spullen (o.a. elektronica, kleding en persoonlijke spullen) en 450 immaterile schadevergoeding. De kantonrechter (PS 2019-0766) wijst de vordering tot immaterile schadevergoeding af. De kantonrechter wil wel aannemen dat eisers (zeer) onaangenaam verrast waren door het feit dat de spullen waren weggegooid, en ook dat het tijd en energie gekost heeft om de verdwenen spullen opnieuw te kopen. Niet gebleken is echter dat dit ernstiger is geweest dan ergernis en meer of minder sterk psychisch onbehagen. Als geestelijk letsel kan dit niet worden gekwalificeerd. Ook kan dit niet worden gekwalificeerd als een ernstige inbreuk op de persoonlijkheidsrechten of de persoonlijke levenssfeer.
Woonstad Rotterdam niet aansprakelijk voor val over opstap.
Woonstad Rotterdam verhuurt een portiekwoning waarbij de ingang van de woning iets hoger is gelegen dan het trottoir. Appellante was op bezoek bij de bewoner van deze woning. Bij haar vertrek kwam zij ten val en brak haar linkerbeen. Ze stelt Woonstad Rotterdam aansprakelijk voor de geleden schade. Het hof (PS 2019-0768) bekrachtigt het bestreden vonnis en wijst de vordering af. Er was sprake van een betonnen opstap van gebruikelijk formaat waarbij de opstap minstens even groot was als die van een normale traptrede. Het treffen van veiligheidsmaatregelen was niet noodzakelijk, omdat het niet ongebruikelijk is om een opstap aan te brengen voor een ingang die hoger is gelegen dan het trottoir en niet is vast komen te staan dat er eerder mensen over de opstap zijn gevallen.
Ondanks directe confrontatie met neergestoken zoon geen shockschadevergoeding voor ouders.
Strafrecht. Veroordeling voor doodslag. De ouders van het slachtoffer hebben zich gevoegd als benadeelden en vorderen beiden 20.000 aan immaterile schadevergoeding. De vader heeft zich kort na het steekincident bekommerd om zijn zoon. De vader stelt dat hij derhalve direct geconfronteerd is met de ernstige gevolgen van het steekincident en hierdoor is een hevige emotionele schok teweeggebracht. Er is sprake van een posttraumatische stressstoornis met depressieve stemming. De rechtbank (PS 2019-0776) is echter van oordeel dat de benadeelde partij onvoldoende heeft gesteld om te concluderen dat sprake is van shockschade die voor vergoeding in aanmerking kan komen. Er is immers niet gebleken van geestelijk letsel voortvloeiend uit een emotionele schok die is teweeggebracht door confrontatie met het bewezen verklaarde feit of de gevolgen daarvan. De moeder van het slachtoffer voert aan dat zij kort na het steekincident ter plaatse is gekomen en haar zoon heeft gereanimeerd. Zij is derhalve direct geconfronteerd met de ernstige gevolgen van het steekincident en hierdoor is een hevige emotionele schok teweeggebracht. Er is sprake van een posttraumatische stressstoornis met depressieve stemming. De rechtbank is van echter oordeel dat de benadeelde partij onvoldoende heeft gesteld om te concluderen dat sprake is van shockschade die voor vergoeding in aanmerking kan komen. Er is immers niet gebleken van geestelijk letsel voortvloeiend uit een emotionele schok die is teweeggebracht door confrontatie met het bewezen verklaarde feit of de gevolgen daarvan. In voormelde brief van de GZ-psycholoog staat immers vermeld dat de posttraumatische stressstoornis mede is veroorzaakt door de emotionele en psychische gevolgen door het verlies van het slachtoffer.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm, Moana Mellaard Janou Kempkes
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
N. Lavrijssen M. Weitering, De zelfrijdende auto en het overmachtsverweer van art. 185 WVW, Verkeersrecht 2019/64, afl. 5.
De auteur van dit artikel onderzoekt of bij een ongeval veroorzaakt door een zelfrijdende auto minder snel sprake is van een geslaagd beroep op overmacht in de zin van art. 185 WVW dan wanneer het ongeval zou zijn veroorzaakt door een reguliere auto. Een zelfrijdende auto is uitgerust met verschillende cameras en sensoren, zodat deze meer kan en wellicht ook meer hoort waar te nemen dan een menselijke bestuurder in een reguliere auto. Een andere vraag die de auteur onderzoekt is of de eigenaar of houder van een zelfrijdende auto regres kan nemen op de producent van de zelfrijdende auto op grond van art. 6:185 BW als een beroep op overmacht faalt.
A. Kolder, Kwalitatieve aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken, gevaarlijke stoffen en dieren: het bedrijfsbegrip van art. 6:181 BW, AVS 2019/17, afl. 5.
De auteur bespreekt art. 6:181 BW. Dit artikel doet in geval van bedrijfsmatig gebruik van gebrekkige roerende zaken (art. 6:173 BW) en opstallen (art. 6:174 BW), gevaarlijke stoffen (art. 6:175 BW) en dieren (art. 6:179 BW) een kwalitatieve aansprakelijkheid rusten op degene die het desbetreffende bedrijf uitoefent. Echter, niet alleen typische bedrijven maar ook andersoortige organisaties bedienen zich in het kader van hun activiteiten van zaken, stoffen en dieren. Wat is in relatie tot art. 6:181 BW de positie van bijvoorbeeld beroepsbeoefenaren, de overheid, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, stichtingen en verenigingen? De auteur tracht duidelijkheid te bieden over de hoedanigheid van de op grond van art. 6:181 BW aansprakelijke.
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof Den Haag Appellante is bij vertrek uit een woning van Woonstad Rotterdam gevallen en heeft haar been gebroken. Appellante vordert van Woonstad Rotterdam schadevergoeding voor de door haar geleden schade. Het hof oordeelt dat de opstap niet gebrekkig is. Ook is het niet ongebruikelijk om een opstap aan te brengen voor een ingang die hoger is gelegen dan het trottoir, waardoor niet gezegd kan worden dat de opstap in het algemeen een gevaarlijke situatie opleverde. Het hof bekrachtigt het bestreden vonnis. 28-05-2019
- Gerechtshof Amsterdam Nabij het IJ heeft een botsing tussen twee fietsers plaatsgevonden. Geïntimeerde vordert een verklaring voor recht dat appellant aansprakelijk is voor de geleden en nog te lijden schade. Het hof oordeelt dat appellant in beginsel aansprakelijk geacht moet worden voor de gevolgen van de aanrijding nu hij geïntimeerde voorrang had moeten verlenen. Het gedrag van geïntimeerde (verhoogde snelheid) heeft echter ook bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval. Het hof beperkt de schadevergoedingsplicht van appellant tot 50%. Zie ook PS 2019-0781. 28-05-2019
- Gerechtshof Den Haag Betrokkene is een verkeersongeval overkomen, Witlox trad hierbij op als schaderegelaar. Witlox vordert van Goudse aanvullende betaling van de buitengerechtelijke kosten (€ 5.000 plus proceskosten en wettelijke rente). Het hof wijst de vordering af, omdat Goudse ervan uit mocht gaan dat WItlox door zonder voorbehoud in te stemmen met het aanbod van Goudse om € 7.500 aan Witlox te betalen, afzag van verdere aanspraken ter zake van zijn werkzaamheden voor betrokkene. 14-05-2019
- Gerechtshof Den Haag Strafrecht. Veroordeling medewerkster thuiszorg wegens diefstal. Erfgenamen slachtoffer hebben zich als benadeelden gevoegd. Vorderingen worden niet-ontvankelijk verklaard, erfgenamen kunnen zich na het overlijden van het slachtoffer alleen dan in het strafproces voegen indien het slachtoffer is overleden ten gevolge van het ten laste van de verdachte bewezen verklaarde feit. Dat is in de onderhavige zaak niet het geval. 01-05-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Gezondheidsrecht. In hoger beroep beoordeelt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden opnieuw het handelen van een neuroloog en een revalidatiearts. Het hof neemt het rapport van de in eerste aanleg benoemde deskundigen tot uitgangspunt en concludeert dat er geen sprake is geweest van onzorgvuldig handelen. Het vonnis wordt bekrachtigd. 30-04-2019
- Gerechtshof Amsterdam Tussenarrest. Botsing tussen twee fietsers. Appellant heeft bij exploot geïntimeerde aangezegd in hoger beroep te komen, bij memorie van grieven heeft appellant grieven tegen het bestreden vonnis aangevoerd en toegelicht en bewijs aangeboden. Geïntimeerde heeft de grieven bestreden en bewijs aangeboden. Het hof gelast een comparitie. Zie ook PS 2019-0780. 18-07-2017
- Gerechtshof Amsterdam Tussenarrest. Geïntimeerde vordert appellant te veroordelen tot betaling van een bedrag dat onverschuldigd is betaald. In reconventie vordert appellant om geïntimeerde te veroordelen tot betaling van een bedrag van in totaal € 25.000 aan (immateriële) schadevergoeding wegens bedreiging en aan additionele buitengerechtelijke kosten in de afwikkeling van het geschil. Ten aanzien van de immateriële schadevergoeding oordeelt het hof dat de gestelde schade niet voldoende feitelijk en concreet is onderbouwd. 25-08-2015
Rechtbank
- Rechtbank Gelderland Kort geding. De Gelderlander heeft een aantal artikelen gepubliceerd over eiser die werkt als imam. Eiser vordert onder meer plaatsing van een rectificatie en een voorschot op de immateriële schade van € 25.000 ter vergoeding van de geleden en nog te lijden reputatieschade. De voorzieningenrechter wijst de rectficatie toe, omdat wat is gesteld in de artikelen geen steun vindt in de feiten. De immateriële schadevergoeding wordt toegewezen tot een bedrag van € 4.000, omdat de reputatie van eiser is aangetast doordat hij, zonder dat dit bevestiging vindt in de feiten in de krant, in verband is gebracht met salafisme dat aanzet tot radicalisering, onverdraagzaamheid, haat en geweld. 29-05-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Magazine publiceert een interview met de ex-vriendin van winnaar Popstars waarin zij diverse beschuldigingen uit. Winnaar Popstars vordert dat het magazine een rectificatie plaatst op haar website. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat het voldoende duidelijk is dat de ex-vriendin haar eigen verhaal doet (vermeld in de subkop van het artikel). Daarnaast is in de publicatie een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de daadwerkelijke veroordeling en de overige beschuldigingen van de ex-vriendin. 22-05-2019
- Rechtbank Gelderland Arbeidsrecht. Werknemer is tijdens werkzaamheden als slachter door een kalf tegen het hoofd geschopt. Werkgever is als bezitter van het kalf aansprakelijk op grond van artikel 6:179 BW in samenhang met artikel 6:181 BW. Werkgever komt geen beroep op eigen schuld van werknemer toe. 22-05-2019
- Rechtbank Rotterdam In Milaan heeft tussen eiser 1 en gedaagde (ex-partners) een incident plaatsgevonden, waarna eiser 1 aangifte heeft gedaan van mishandeling. In conventie vordert eiser 1 onder meer een verklaring voor recht dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld en dat Kvadrat B.V. (incidenteel opdrachtgever eiser 1) ex artikel 6:170 BW aansprakelijk is. In reconventie vordert eiser 2 schadevergoeding nader op te maken bij staat en een voorschot van € 1.500 op de immateriële schadevergoeding. In afwachting van de uitkomsten van de procedure in de strafzaak, houdt de rechtbank iedere beslissing op deze punten aan. 22-05-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Avrotros heeft een item uitgezonden over eiser en de manier waarop hij zaken doet. Eiser vordert dat het item verwijderd wordt van alle sociale media van Avrotros en dat er een rectificatie op de website en in de eerstvolgende uitzending wordt getoond. De rechter wijst de vordering gedeeltelijk toe. De beelden moeten verwijderd worden wegens schending van portretrecht. Er hoeft geen rectificatie te worden geplaatst, omdat de negatieve uitlatingen de eigen verhalen van geïnterviewden zijn. 20-05-2019
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. De ouders van het slachtoffer dat is overleden door een steekincident hebben geen recht op een shockschadevergoeding, nu de rechtbank niet bewezen acht dat het geestelijk letsel van beide ouders een direct gevolg is van de emotionele schok. 17-05-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Uitgaansgeweld. Als gevolg van het slaan tegen het hoofd en het drukken van een hard voorwerp in het oog van aangever is de oogbal van zijn rechteroog geperforeerd. Aangever heeft meerdere operaties aan zijn rechteroog moeten ondergaan en heeft blijvend verlies van gezichtsvermogen opgelopen. Voor de bepaling van de hoogte van de immateriële schade zoekt de rechtbank aansluiting bij de Letsellijst Schadefonds Geweldsmisdrijven. Van de gevorderde € 20.000 wordt € 10.000 toegewezen. 16-05-2019
- Rechtbank Noord-Holland Deelgeschil. Verzoeker heeft letsel opgelopen ten gevolge van een verkeersongeval en wil nu starten met een multidisciplinair traject bij DBC Badhoevedorp. Hij verzoekt Baloise (verzekeraar) te verplichten mee te werken aan het starten van dit traject. De rechtbank wijst het verzoek toe, verzoeker heeft voldoende onderbouwd dat hij wil werken aan zijn herstel en dat het traject bij DBC een beter alternatief is dan hij volgde bij Reade. 08-05-2019
- Rechtbank Midden-Nederland De verhuurder heeft spullen van de huurders weggegooid. De huurders eisen vergoeding van de spullen (o.a. elektronica, kleding en persoonlijke spullen) en € 450 immateriële schadevergoeding. De kantonrechter wijst de vordering af. Het weggooien van de spullen kan niet als geestelijk letsel, een ernstige inbreuk op de persoonlijkheidsrechten of de persoonlijke levenssfeer worden gekwalificeerd. 01-05-2019
- Rechtbank Den Haag Deelgeschil. Verzoeker heeft ernstig letsel opgelopen na een verkeersongeval. Hij verzoekt de rechtbank om te beslissen dat NBM (verzekeraar van A) hoofdelijk aansprakelijk is voor zijn geleden en nog te lijden schade. De rechtbank stelt de onrechtmatigheid van de handeling van A vast. Gelet op de eigen schuld van A, oordeelt de rechtbank een schuldverdeling bij helfte rechtvaardig. 12-12-2018
- Rechtbank Gelderland Arbeidsrecht. Geen aansprakelijkheid ex artikel 7:658 BW voor schade van werknemer die tijdens werkzaamheden als slachter door een kalf tegen het hoofd is geschopt. Aanhouding beslissing omtrent aansprakelijkheid op grond van artikel 6:170 BW en artikel 6:179 in samenhang met artikel 6:181 BW. 21-11-2018
Tuchtcolleges
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Den Haag Eiser is op de scooter aangereden door een auto. Eiser vordert een restantbedrag van € 1.810,18 (plus € 729,57 bij eisvermeerdering) aan buitengerechtelijke kosten. De kantonrechter wijst de vordering af. De advocaat van eiser had zijn vordering nader moeten onderbouwen, temeer nu hij op de zitting heeft erkend dat de letselzaak niet complex is, er geen discussie is geweest over de aansprakelijkstelling en geen uitvoerige standpuntwisseling heeft plaatsgevonden tussen partijen. 2019-05-15
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Kancial v. Polen. Schending van artikel 3 EVRM. Mishandeling door politie tijdens arrestatie en onvoldoende onderzoek verricht naar die gestelde mishandeling. Veroordeling tot betaling van € 25.000 aan immateriële schadevergoeding. 2019-05-23
- Rechtbank Amsterdam Een fietser is aangereden door een auto. In geschil zijn de buitengerechtelijke kosten voor de belangenbehartiger (Reaal heeft al € 5.242,93 betaald, er wordt nog € 2.500 gevorderd). De kantonrechter wijst de vordering af, omdat de belangenbehartiger niet heeft aangetoond dat deze zaak zodanig bijzonder is te achten dat het redelijk is dat een hogere vergoeding voor de buitengerechtelijke kosten, dan Reaal reeds heeft betaald, op zijn plaats is. 2019-03-29
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil. Verzoekster is betrokken geweest bij een kop-staartbotsing. In geschil is de hoogte van de vergoeding voor buitengerechtelijke kosten. Verzoekster verzoekt om Nationale Nederlanden te veroordelen tot het betalen van € 15.993,97 aan buitengerechtelijke kosten. De rechtbank wijst het verzoek af. De kosten kunnen de dubbele redelijkheidstoets niet doorstaan wegens de geringe complexiteit van de zaak. Temeer nu Nationale Nederlanden al een bedrag van € 17.103,29 aan buitengerechtelijke kosten heeft uitgekeerd. 2019-05-20
- Hof van Justitie van de Europese Unie Federación de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO) v. Deutsche Bank SAE. Verplichting van de werkgever om een systeem op te zetten waarmee de dagelijkse arbeidstijd van iedere werknemer wordt geregistreerd. 2019-05-14
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Chebab v. Frankrijk. Schending van artikel 2 EVRM. Verzoeker is tijdens zijn arrestatie neergeschoten door politieagent. Onderzoek naar omstandigheden rondom arrestatie. Veroordeling tot betaling van € 20.000 aan immateriële schadevergoeding en € 7.500 aan proceskosten. 2019-05-23
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Sarwari e.a. v. Griekenland. Schending van de materiële zijde van artikel 3 EVRM ten aanzien van vier verzoekers, vanwege mishandeling door politieagenten. Schending van de procedurele zijde van artikel 3 EVRM: onderzoek naar gestelde mishandeling door politieagenten. Veroordeling tot betaling van € 26.000 aan een van de verzoekers, € 19.500 aan vier verzoekers en € 16.000 aan de overige vier verzoekers. 2019-04-11
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Bij een ongeval heeft verzoeker ernstig hand- en hoofdletsel opgelopen. Hij verzoekt de rechtbank een voorlopig deskundigenonderzoek te bevelen. De rechtbank wijst het verzochte toe. 2019-04-29
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Mirzoyan v. Armenië. Schending van artikel 2 en 13 EVRM. Tijdens militaire dienst in het hoofd geschoten door een officier. Veroordeling tot betaling van € 15.000 aan immateriële schadevergoeding. 2019-05-23