Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Aankomend evenement
Graag wijzen wij u op het symposium over compensatie van misdrijfschade op 24 september 2019. Dit evenement wordt georganiseerd door Erasmus School of Law in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Hoe liggen op het vlak van de misdrijfschade de verhoudingen tussen solidariteit, verzekering en verhaal? Doel van het symposium is om het vraagstuk te belichten vanuit verschillende invalshoeken. De middag wordt ingeleid door prof. mr. S.D. Lindenbergh, hoogleraar Privaatrecht. Vervolgens vinden interactieve workshops plaats rond drie thema's: solidariteit, verzekering en aansprakelijkheid.
Aanmelden kan via de volgende link: https://www.eur.nl/esl/evenementen/compensatie-van-misdrijfschade-2019-09-24
Annotatie
Annotatie van Y. (Yoni) Bosschaart bij Rechtbank Den Haag 17 april 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:4183: Veroordeling voor mishandeling onvoldoende voor geslaagd beroep op de opzetclausule?
In een uitspraak van 17 april 2019 heeft de Rechtbank Den Haag (PS 2019-0681) zich uitgelaten over de vraag of een strafrechtelijke veroordeling voor mishandeling voldoende is voor een geslaagd beroep op de opzetclausule. De rechtbank past in deze uitspraak het door de Hoge Raad in het Shaken Baby-arrest geformuleerde beslismodel toe en maakt gebruik van de in dit beslismodel opgenomen correctiemogelijkheid. De rechtbank komt tot het oordeel dat de in vrijwaring opgeroepen verzekeraar geen geslaagd beroep kan doen op de opzetclausule. In deze annotatie staat de vraag centraal of terecht gebruik is gemaakt van de correctiemogelijkheid.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Schadevergoeding voor minderjarige na fysieke bejegening zorginstelling.
Minderjarige was in dagbehandeling bij het Robertshuis. Ondanks dat het het personeel van het Robertshuis niet was toegestaan de minderjarige vast te pakken of vast te houden, is dit toch gebeurd. De voogdes van de minderjarige vordert schadevergoeding voor zichzelf (wegens gemaakte kosten) en voor de minderjarige (wegens geestelijk letsel door ontoelaatbare fysieke bejegening). De rechtbank oordeelt dat het Robertshuis de toepasselijke norm dat niet fysiek mag worden bejegend, heeft overtreden, dus dat sprake is van tekortkoming (art. 6:74 BW). In beginsel is het Robertshuis dus verplicht de daaruit voortvloeiende schade te vergoeden, tenzij sprake is van overmacht. De rechtbank (PS 2019-0985) bespreekt tien verschillende momenten, van deze is er vijfmaal terecht en vijfmaal onterecht fysiek ingegrepen. De rechtbank kent de minderjarige een immaterile schadevergoeding van 1.000 toe, omdat hij bij het Robertshuis zeer regelmatig lichamelijk gefixeerd is geweest, waarbij hem pijn is gedaan en hij zich angstig heeft gevoeld. De vordering van de voogdes zelf is onvoldoende onderbouwd en wordt afgewezen.
Wie is verantwoordelijk voor de piste?
Gentimeerde heeft een ski-ongeval gehad in het skigebied Kleine Scheidegg, Grindelwald Zwitserland. Bij een bepaald punt gaat de piste om een huis met een bocht naar links, in plaats daarvan is gentimeerde rechtdoor geskied en van de piste afgevallen. Hij heeft letsel opgelopen in de vorm van een dwarslaesie, een verbrijzelde knie, een kneuzing van de long en een gebroken borstbeen. Hij stelt Jungfraubahnen aansprakelijk voor de geleden (im)materile schade en arbeidsvermogensschade. Gentimeerde legt aan zijn vorderingen ten grondslag dat hij als consument een overeenkomst heeft gesloten met Jungfraubahnen betreffende het gebruik van de skipistes. In hoger beroep is gesteld en met een deskundigenverklaring onderbouwd dat de overeenkomst die gentimeerde heeft gesloten naar Zwitsers recht als een vervoersovereenkomst wordt aangemerkt. Het kopen van een skipas geeft enkel het recht gebruik te maken van het aanbod tot transport in het skigebied (de transport- en kabelbanen). Het skigebied zelf en de pistes zijn voor iedereen toegankelijk, met of zonder skipas. De verplichting om zorg te dragen voor de veiligheid binnen het skigebied zou naar Zwitsers recht een secundaire verplichting zijn, die voortvloeit uit de transportovereenkomst. Het hof (PS 2019-0993) stelt partijen in staat zich uit te laten over de kwalificatie van de rechtsverhouding en de bevoegdheid van de Nederlandse rechter.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek-Bart, Janou Kempkes Moana Mellaard
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
T.F. Walree, Eigen schuld van de betrokkene bij een onrechtmatige verwerking van zijn persoonsgegevens, Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie 2019, afl. 7246.
In de optiek van de auteur verdient eigen verantwoordelijkheid meer aandacht. De betrokkene kan namelijk zelf bijdragen aan het veroorzaken of vergroten van de schade. Hij kan bijvoorbeeld (extra) schade hebben doordat hij niet onmiddellijk zijn wachtwoord wijzigt, terwijl de verwerkingsverantwoordelijke dit nadrukkelijk adviseert. Indien de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, is er sprake van eigen schuld. Hierdoor kan op grond van artikel 6:101 lid 1 BW de vergoedingsplicht van de aansprakelijke partij worden verminderd of zelfs in zijn geheel vervallen.
R. Hoving, Deskundigen aanspreken op fouten. Wat zijn de mogelijkheden om (vermeende) fouten van gerechtelijke deskundigen aan de kaak te stellen? Expertise en Recht 2019/4.
Gerechtelijk deskundigen kunnen fouten maken. Aan deze fouten kunnen consequenties worden verbonden in de zaak waarin de deskundige is ingeschakeld, zoals de uitsluiting van het deskundigenrapport van het bewijs. Daarnaast kunnen deskundigen strafrechtelijk, civielrechtelijk en tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor de gemaakte fouten. In deze bijdrage bespreekt de auteur onder welke voorwaarden deskundigen aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ook staat hij stil bij de wenselijkheid van de civielrechtelijke en tuchtrechtelijke aansprakelijkheid, aangezien deze vormen van aansprakelijkheidsstelling niet vanzelfsprekend zijn.
M. Visser, Wie of wat is een deskundige? Een uitwerking van een rechtsgebied overstijgende definitie van het deskundigenbegrip. Expertise en Recht 2019/4.
In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om tot een definitie van het begrip deskundige te komen. Ondanks die pogingen kent tot op heden geen van de drie grote rechtsgebieden een definitie van het begrip deskundige. In dit artikel doet de auteur een voorstel voor een definitie van het begrip deskundige die in alle rechtsgebieden kan worden gebruikt. Hij betoogt dat het hanteren van een eenduidige uniforme, materile definitie van het begrip deskundige een aantal voordelen oplevert ten opzichte van de huidige praktijk.
R. van Arkel C.M.I. Huijts, De mogelijkheden van de gediscrimineerde werknemer, ArbeidsRecht 2019, afl. 8/9.
In de Nederlandse rechtspraak wordt relatief weinig geoordeeld over de vraag of een werknemer wordt gediscrimineerd, terwijl de wet en de (Europese) rechtspraak de werknemer vergaande bescherming en mogelijkheden bieden. Onbekend maakt onbemind? In deze bijdrage maken de auteurs inzichtelijk hoe het wettelijke stelsel de werknemer tegen discriminatie beschermt. Daarnaast gaan zij in op de routes die de werknemer kan volgen om deze bescherming in te roepen en welke route het meest kans op succes biedt.
M.R. Hebly, Begroting van immaterile schade: over de betekenis van de duur van het lijden bij blijvend en bij dodelijk letsel, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2019, afl. 2.
In deze bijdrage analyseert de auteur de betekenis van de duur van het lijden bij begroting van immaterile schade in verband met blijvend letsel en wegens dodelijk letsel. Volgens de Hoge Raad is de duur van het lijden een omstandigheid die de rechter bij de begroting van het smartengeld in het bijzonder dient mee te wegen, maar in de literatuur wordt opgemerkt dat de betekenis van deze factor niet steeds duidelijk is. De auteur geeft in deze bijdrage de stand van zaken in de rechtspraak en in de Nederlandstalige literatuur weer en biedt een nadere analyse van de betekenis van de duur van het lijden.
F.M. Ruitenbeek-Bart, De verhaals(on)mogelijkheden van de WAM-verzekeraar bij (joy)rijden zonder rijbewijs, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2019, afl. 2.
In krap een halfjaar tijd deed het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak in twee vergelijkbare zaken, waarin sprake was van joyriding door een jeugdig familielid van de verzekeringnemer en waarbij de betrokkene reed zonder (geldig) rijbewijs. In beide zaken trachtte de WAM-verzekeraar van het betrokken voertuig de aan derde-benadeelden gedane uitkeringen te verhalen. Een belangrijk verschil: de ene verzekeraar richtte zich tot zijn eigen verzekerde, de andere verzekeraar richtte zich tot de joyrider. Aan de hand van de beide arresten belicht de auteur in deze bijdrage de verhaalsmogelijkheden van een WAM-verzekeraar in geval van joyriden zonder (geldig) rijbewijs.
J.H.G. Verweij-Hoogendijk, Verzekeren in gezinsverband, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2019, afl. 2.
In deze bijdrage staat de auteur stil bij de wijze waarop verzekeraars in hun polissen omgaan met nieuwe gezinsverhoudingen. De polissen van opstalverzekeringen, inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren van zestien verzekeringsmaatschappijen zijn hiervoor onderzocht. Ook wordt aandacht besteed aan regresuitsluitingen ten aanzien van gezinsleden.
J. Kruiswijk Jansen, Directe actie als de verzekerde rechtspersoon niet meer bestaat: uitzondering op meldingsplicht geldt volgens de Hoge Raad voor alle schades, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2019, afl. 2.
Op 1 februari 2019 heeft de Hoge Raad de reikwijdte van de uitzondering op het meldingsvereiste voor een beroep op de directe actie van artikel 7:954 BW verduidelijkt. Volgens lid 2 van artikel 7:954 BW is voor een beroep op de directe actie niet nodig dat de schade door de aansprakelijke verzekerde aan de aansprakelijkheidsverzekeraar is gemeld, als de verzekerde een rechtspersoon was die heeft opgehouden te bestaan. In alle andere gevallen kan de directe actie alleen worden uitgeoefend als de schade door de verzekeringnemer of verzekerde wl is gemeld bij de aansprakelijkheidsverzekeraar. In het onderhavige arrest stond ter discussie of dit voor alle schades geldt of alleen voor de zogenoemde long tail-schades: schades die zich pas (na lange tijd) manifesteren nadat een rechtspersoon heeft opgehouden te bestaan.
R. Rijnhout T. Rotscheid, Misgelopen woongenot en vergoeding van materile schade, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2019, afl. 2.
Op 1 maart 2017 wees de Rechtbank Noord-Nederland vonnis in een zaak die ging over de vergoeding van immaterile schade en de vergoeding van vermogensschade in de zin van het gemis van het onstoffelijk voordeel, zijnde gederfd woongenot, ten gevolge van aardbevingen ontstaan door gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. In deze annotatie concentreren de auteurs zich uitsluitend op laatstgenoemde schadepost. Ondanks dat het vonnis ruim twee jaar oud is, zijn de vragen die het oproept nog zeer actueel. Zo is recentelijk door de Rechtbank Noord-Nederland in een andere zaak hierover een prejudicile vraag voorgelegd aan de Hoge Raad.
S.D. Lindenbergh, Smartengeld wegens spanning, frustratie, ergernis en (ander) onbehagen, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht 2019, afl. 6.
Met het arrest van 15 maart 2019 heeft de Hoge Raad kleur gegeven aan de aantasting van de persoon op andere wijze in artikel 6:106 onder b BW. Daaronder valt niet alleen naar objectieve maatstaven vastgesteld geestelijk letsel, maar kunnen afhankelijk van de aard en ernst van de normschending en van de gevolgen daarvan ook gevallen worden begrepen waarin de gevolgen minder (geobjectiveerd) ernstig zijn. In deze bijdrage verkent de auteur hoe deze restcategorie van persoonsaantastingen moet worden geduid, wat er zoal onder kan vallen, en waarin begrenzingen kunnen worden gevonden.
Hoge Raad
- Hoge Raad Arbeidsrecht. Conclusie PG. Na een bedrijfsongeval met een heftruck draait het om de vraag of de werkgever aan haar zorgplicht heeft voldaan. De PG concludeert tot verwerping van het door de werkgever ingestelde cassatieberoep. 28-06-2019
- Hoge Raad Kort geding. Patiënt is besmet met AIDS in het ziekenhuis nadat een spuit bij hem is gebruikt die kort daarvoor was gebruikt voor iemand met AIDS. Het ziekenhuis komt op tegen het oordeel van het hof (kende patiënt f 200.000 toe aan immateriële schadevergoeding). De Hoge Raad verwerpt het beroep, omdat het oordeel van het hof niet onbegrijpelijk is. 08-07-1992
- Hoge Raad Verzoeker heeft dagelijks last van fysiek en geestelijk nadeel nadat hij opzettelijk is geslagen met een wapenstok door een onder-inspecteur. Uit rapporten blijkt dat hij last heeft van onder andere rente neurose en aggravatie. De Hoge Raad oordeelt dat de persoonlijke predispositie van het slachtoffer aan de dader moet worden toegerekend. 08-02-1985
- Hoge Raad Arbeidsrecht. Eiser is tijdens zijn werkzaamheden in een raffinaderij geraakt door een vallend stuk ijzer, hierbij heeft hij letsel opgelopen aan zijn linkerknie. De Hoge Raad oordeelt dat vertraging in het herstel aan de werkgever moet worden toegerekend, ook wanneer dat medische tekortschieten slechts door en in samenhang met de – door diens persoonlijke predispositie bepaalde – psychische reactie daarop van de werknemer tot verstoring van het herstelproces heeft kunnen leiden. 08-02-1985
Hof
- Gerechtshof Den Haag Medische aansprakelijkheid voor MoM-heupprothesen. In een eerder tussenarrest heeft het hof vastgesteld dat de MoM-protheses zijn aan te merken als een hulpzaak, zodat de uitleg van artikel 6:77 BW een belangrijke rol speelt en het hof achtte het stellen van prejudiciële vragen geïndiceerd. Het hof komt terug van zijn eerdere voornemen tot het thans stellen van prejudiciële vragen, omdat bij de Hoge Raad de Miragelplombe-zaak aanhangig is waar soortgelijke vragen over artikel 6:77 BW spelen. 06-08-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Arbeidsrecht. Oordeel dat werknemer aan werkgever een gefixeerde schadevergoeding moet betalen blijft in hoger beroep in stand. De escalatie van het incident, uitmondend in een zodanige duw tegen zijn werkgever dat deze daardoor viel en letsel heeft opgelopen, was uitsluitend het gevolg van het feit dat verzoeker zich niet heeft ingehouden waar dat wel geboden was. 29-07-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Zeer gewelddadige woningoverval waarbij een man is overleden. De weduwe vordert € 1.001.612 aan materiële schadevergoeding (gederfd levensonderhoud) en € 25.000 aan immateriële schadevergoeding. Het gederfde levensonderhoud levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. Het hof stelt de immateriële schade bestaande uit shockschade en smartengeld vast op een bedrag van € 25.000, gelet op onder meer de aard van de aansprakelijkheid, de ernst van de inbreuk op het rechtsgevoel, de ernst en de duur van het psychisch letsel van de benadeelde partij. 25-07-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Zeer gewelddadige woningoverval waarbij een man is overleden. De weduwe vordert € 1.001.612 aan materiële schadevergoeding (gederfd levensonderhoud) en € 25.000 aan immateriële schadevergoeding. Het gederfde levensonderhoud levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. Het hof stelt de immateriële schade bestaande uit shockschade en smartengeld vast op een bedrag van € 25.000, gelet op onder meer de aard van de aansprakelijkheid, de ernst van de inbreuk op het rechtsgevoel, de ernst en de duur van het psychisch letsel van de benadeelde partij. 25-07-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Zeer gewelddadige woningoverval waarbij een man is overleden. De weduwe vordert € 1.001.612 aan materiële schadevergoeding (gederfd levensonderhoud) en € 25.000 aan immateriële schadevergoeding. Het gederfde levensonderhoud levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. Het hof stelt de immateriële schade bestaande uit shockschade en smartengeld vast op een bedrag van € 25.000, gelet op onder meer de aard van de aansprakelijkheid, de ernst van de inbreuk op het rechtsgevoel, de ernst en de duur van het psychisch letsel van de benadeelde partij. 25-07-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Zeer gewelddadige woningoverval waarbij een man is overleden. De weduwe vordert € 1.001.612 aan materiële schadevergoeding (gederfd levensonderhoud) en € 25.000 aan immateriële schadevergoeding. Het gederfde levensonderhoud levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. Het hof stelt de immateriële schade bestaande uit shockschade en smartengeld vast op een bedrag van € 25.000, gelet op onder meer de aard van de aansprakelijkheid, de ernst van de inbreuk op het rechtsgevoel, de ernst en de duur van het psychisch letsel van de benadeelde partij. 25-07-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Heeft appellante recht op langere verzekeringsuitkering vanwege de wettelijke verhoging van de AOW-leeftijd? Het hof oordeelt dat dit niet het geval is. Zij heeft geen concrete feiten en omstandigheden gesteld op grond waarvan zij gerechtvaardigd mocht verwachten dat het beding in de verzekeringsovereenkomst moet worden uitgelegd op de manier die zij voorstaat. 23-07-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Veroordeling voor mishandeling en verkrachting. Benadeelde is onder beschermingsbewind gesteld en is niet bevoegd om als procespartij op te treden. De niet-ontvankelijkverklaring van de benadeelde partij in de (civiele) vordering, laat op zichzelf onverlet de mogelijkheid om een (strafrechtelijke) schadevergoedingsmaatregel ex artikel 36f van het WvSr aan verdachte op te leggen. In dit geval ziet het hof aanleiding tot oplegging van de schadevergoedingsmaatregel over te gaan. 22-07-2019
- Gerechtshof Amsterdam Aansprakelijkheidsrecht. Letselschade als gevolg van ski-ongeval in Zwitserland. Het hof beoordeelt ambtshalve de bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Toepassing artikel 15 Verdrag van Lugano. Overwegingen of de rechtsverhouding van partijen kwalificeert als consumentenovereenkomst of vervoersovereenkomst. Tussenarrest. Partijen worden in de gelegenheid gesteld zich uit te laten over de bevoegdheidskwestie. 16-07-2019
- Gerechtshof Den Haag Verzekeringsrecht. Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Gevolgen niet-vermelden aandoeningen op aanvraagformulier. Niet is komen vast te staan dat een redelijk handelend verzekeraar bij kennis van de ware stand van zaken in het geheel geen verzekering zou hebben gesloten. 11-12-2018
Rechtbank
- Rechtbank Gelderland Verzekeringsrecht. Schending mededelingsplicht bij aangaan arbeidsongeschiktheidsverzekering. Weigering van utikering op grond van artikel 7:929 lid 2 BW en opzegging verzekering ingevolge artikel 7:930 lid 4 BW. 06-08-2019
- Rechtbank Overijssel De kortgedingrechter oordeelt dat een Twentse zakenman dwangsommen moet betalen omdat hij een verbod uit een eerder kort geding heeft overtreden. Ondanks het opgelegde verbod heeft hij op de site van een van zijn bedrijven en via Quote zijn ex-vriendin en oud-bestuurder van enkele bv’s en holdings opnieuw ten onrechte beschuldigd. De rechter heeft de hoogte van de dwangsommen voor eventuele toekomstige overtredingen van het verbod verhoogd. 02-08-2019
- Rechtbank Limburg Minderjarige was in dagbehandeling bij het Robertshuis waar hij meerdere keren fysiek is bejegend. Voogdes van minderjarige vordert schadevergoeding voor zichzelf en de minderjarige. Rechtbank wijst minderjarige een vergoeding van immateriële schade tot een bedrag van € 1.000 toe. De vordering van voogdes wordt afgewezen. 31-07-2019
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil. Buitengerechtelijke incassokosten na een verkeersongeval. De vordering op de verzekeraar heeft de verzoeker verkocht aan een gemachtigde. Een deelgeschilprocedure leent zich niet hiervoor. Een deelgeschilprocedure is namelijk alleen voor de ‘persoon die een ander aansprakelijk houdt voor schade die hij lijdt door dood of letsel’ en dat is de gemachtigde niet. 24-07-2019
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Verdachte heeft een glas ranja met een scheut GHB ingeschonken, waarna hij zodanig onvoorzichtig heeft gehandeld dat dit glas door het toen zevenjarige slachtoffer is leeggedronken. Daardoor heeft het slachtoffer zwaar (maar niet blijvend) lichamelijk letsel (coma, braken, ademstoornissen) opgelopen. De ouders van het slachtoffer hebben € 1.500 immateriële schadevergoeding gevorderd, dit wordt toegewezen. 23-07-2019
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Psychotische man heeft in Den Haag geprobeerd drie mensen te vermoorden. Aan de slachtoffers die zijn neergestoken worden bedragen van € 20.000, € 25.000 en € 30.000 toegekend. Aan een omstander die zijn jeugdvriend neergestoken zag worden en een vrouw die met de aanblik van haar man in de ambulance werd geconfronteerd worden bedragen aan shockschadevergoeding toegekend van respectievelijk € 2.500 en € 1.000. Aan omstanders die door de dader zijn bedreigd wordt € 1.500 immateriële schadevergoeding toegekend. 22-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Deelgeschil. Arbeidsongeval. Werknemer loopt hersenletsel op bij val van de trap. Werkgever heeft niet gesteld dat het nemen van maatregelen (een tijdige RI&E, een plan van aanpak, adequate instructies, een schoonmaakprotocol, een tweede trapleuning en gele markeringen) onmogelijk was of te bezwaarlijk voor haar was. De kantonrechter is van oordeel dat niet is gebleken dat werkgever alle redelijkerwijs te nemen maatregelen heeft getroffen om het ongeval te voorkomen. 22-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Deelgeschil. Arbeidsongeval. Werknemer loopt hersenletsel op bij val van de trap. Werkgever heeft niet gesteld dat het nemen van maatregelen (een tijdige RI&E, een plan van aanpak, adequate instructies, een schoonmaakprotocol, een tweede trapleuning en gele markeringen) onmogelijk was of te bezwaarlijk voor haar was. De kantonrechter is van oordeel dat niet is gebleken dat werkgever alle redelijkerwijs te nemen maatregelen heeft getroffen om het ongeval te voorkomen. 22-07-2019
- Rechtbank Gelderland Eiseres heeft een ongeval gehad (naar eiseres stelt een aanrijding met een dier) waardoor schade aan haar auto is ontstaan. Nationale Nederlanden (verzekeraar) heeft laten weten niet uit te keren, omdat de schade niet kan zijn veroorzaakt door aanrijding met een dier. Eiseres vordert schadevergoeding. De kantonrechter wijst de vordering af, omdat eiseres geen aanvullend bewijs heeft geboden. 19-07-2019
- Rechtbank Den Haag Overheidsaansprakelijkheid. Eiser vordert schadevergoeding na intrekking van een noodpaspoort door de Staat, dat was verstrekt naar aanleiding van een tussen partijen gesloten overeenkomst. Voldoende aannemelijk is dat eiser mogelijk (immateriële) schade heeft geleden ten gevolge van de toerekenbare tekortkoming in de nakoming door de Staat, met dien verstande dat deze schade niet kan bestaan uit de in de dagvaarding genoemde schade als gevolg van de vervolging na terugkeer in Nederland, die ook zou hebben plaatsgehad als de overeenkomst niet zou zijn beëindigd. 17-07-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor woningoverval waarbij extreem veel geweld is gebruikt. Slachtoffer 1 en 2 zijn beiden fors mishandeld en vorderen € 20.000 aan smartengeld. De rechtbank wijst ieder € 7.500 toe, omdat verdachte een kleinere rol heeft dan de andere verdachten en hij niet bij het geweld zelf betrokken is geweest. Slachtoffer 3 vordert € 10.000 aan smartengeld. De rechtbank wijst € 7.500 toe, omdat hij de mishandeling van slachtoffer 1 en 2 heeft moeten toezien. 16-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Deelgeschil. Vechtpartij en opgelopen letsel. Het verzoek leent zich niet voor een behandeling en beoordeling in een deelgeschilprocedure. Op meerdere punten is bewijslevering en (deskundigen)onderzoek nodig om te kunnen vaststellen of verzoeker schade heeft geleden en of verweerder daar aansprakelijk voor is. 15-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Strafrecht. Veroordeling voor moord op echtgenoot. Door benadeelde partijen 2, 3, 4 en 5 wordt € 40.000 ter vergoeding van immateriële shockschade gevorderd. De rechtbank acht een bedrag van € 20.000 billijk wegens de nauwe en affectieve relatie die zij hadden met hun zoon respectievelijk broer. Ook hebben zij allen een posttraumatische stressstoornis opgelopen door zijn gewelddadige dood. 11-07-2019
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor verkrachting en ontucht meermalen gepleegd over een langere periode. Slachtoffer vordert materiële (€ 23.707,79) en immateriële schade (€ 12.500). De rechtbank wijst het verzoek toe tot € 10.000 wegens inbreuk op de lichamelijke integriteit en waardigheid van het slachtoffer. 11-07-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor (medeplegen van) mensenhandel en witwassen. Slachtoffer 2 vordert € 10.000 ter vergoeding van immateriële schade. De rechtbank wijst het verzoek toe. Het feit dat zij als minderjarige tegen betaling seks heeft gehad met voor haar onbekende mannen, vormt een enorme inbreuk op haar persoon. Een onderbouwing van het bestaan van psychische schade door deze gebeurtenissen is naar het oordeel van de rechtbank in dit soort gevallen niet noodzakelijk. 11-07-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Veroordeling voor (medeplegen van) mensenhandel en witwassen. Slachtoffer 2 vordert € 10.000 ter vergoeding van immateriële schade. De rechtbank wijst het verzoek toe. Het feit dat zij als minderjarige tegen betaling seks heeft gehad met voor haar onbekende mannen, vormt een enorme inbreuk op haar persoon. Een onderbouwing van het bestaan van psychische schade door deze gebeurtenissen is naar het oordeel van de rechtbank in dit soort gevallen niet noodzakelijk. 11-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Advocaat van eiser had een deurwaarderskantoor opdracht gegeven een appeldagvaarding te betekenen, dit is niet gebeurd waarna de beroepstermijn is verstreken. Eiser vordert schadevergoeding en een voorschot (€ 50.000) van het deurwaarderskantoor. De rechtbank wijst de vorderingen af, omdat niets is aangevoerd dat ertoe moet leiden dat de kans dat het gerechtshof de vordering van eiser alsnog zou hebben toegewezen als reëel moet worden ingeschat. 10-07-2019
- Rechtbank Den Haag Tussenvonnis. Vader vordert een verklaring voor recht dat de Politie en Stichting Samen Veilig Nederland onrechtmatig hebben gehandeld door zijn twee kinderen uit Nederland te laten vertrekken zonder zijn toestemming. Ook vordert hij vergoeding van materiële (€ 32.400,40) en immateriële schade (€ 30.000). De rechtbank oordeelt dat de Politie en de Stichting aansprakelijk zijn, wegens onrechtmatig en onzorgvuldig handelen. Iedere verdere beslissing wordt aangehouden. 10-07-2019
- Rechtbank Gelderland Strafrecht. Door het doen van valse aangifte van verkrachting is de benadeelde partij op andere wijze in zijn persoon aangetast (art. 6:106 sub b BW). Toewijzing € 2.500 smartengeld. De militaire kamer overweegt voorts dat van de benadeelde partij weliswaar kan worden gezegd dat hij seks heeft gehad met verdachte, maar daarmee is nog geen sprake van een de schade (mede) veroorzakende omstandigheid, als bedoeld in artikel 6:101 BW, die aan de benadeelde kan worden toegerekend. 08-07-2019
- Rechtbank Amsterdam Deelgeschil. Verzoeker is als bestuurder van een auto betrokken geraakt bij een aanrijding met een andere auto. Euro Insurance is de WAM-verzekeraar van de bestuurder van de andere auto en heeft de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de aanrijding erkend. Het verzoek om een verklaring dat er een causaal verband bestaat tussen de klachten en het ongeval wordt afgewezen. Geen consistent, consequent en samenhangend patroon van klachten. 13-06-2019
Antillen
Uitspraken zonder ECLI
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Appellante is tegen een paaltje aangefietst en ten val gekomen. Zij vordert een verklaring voor recht dat de gemeente aansprakelijk is voor de door haar geleden schade en vergoeding daarvan. Het hof wijst de vorderingen toe. De gemeente is aansprakelijk wegens het ontbreken ter plaatse van voldoende inleidende en vooral voelbare ribbelmarkering voor de middengeleider met het paaltje. 2019-07-16
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil. Verzoeker is betrokken geweest bij een verkeersongeval, veroorzaakt door een verzekerde van Nationale Nederlanden (NN). NN heeft aansprakelijkheid erkend. Verzoeker vraagt veroordeling van NN tot betaling van € 3.509,60 aan buitengerechtelijke incassokosten. De kantonrechter verklaart verzoeker niet-ontvankelijk. Verzoeker heeft NN finale kwijting verleend voor zijn (im)materiële schade, de deelgeschilprocedure staat daarom niet meer open. 2019-07-24