Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Annotatie
Annotatie van I. (Ineke) van Velzen bij Gerechtshof Den Haag 7 mei 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:948: Verhoogde aansprakelijkheidsdrempel sport- en spelsituaties toegepast bij een vaartocht.
Het Gerechtshof Den Haag (PS 2019-0708) heeft zich recentelijk gebogen over de vraag of een vervoerder aansprakelijk is voor de schade die een passagier heeft geleden tijdens een vaartocht met een rigid inflatable boat (hierna: RIB), een rubberboot met een stevige romp. Het gerechtshof acht deze situatie vergelijkbaar met een sport- en spelsituatie en overweegt dat voor aansprakelijkheid meer nodig is dan de aanwezigheid en het zich realiseren van de aan de vaartocht verbonden risicos. Deze annotatie bevat een uiteenzetting van de casus en een analyse van de uitspraak van de rechtbank en het gerechtshof.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
ASP vindt vrijstelling vermogensrendementsheffing ook wenselijk voor letselslachtoffers.
Volgens Slachtofferhulp verschilt hoogte van schadevergoeding in vergelijkbare zaken.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Zorgplicht onderwijsinstelling: geen aansprakelijkheid wegens tekortschieten wegens niet-geldige ingebrekestelling.
Leerlinge met progressieve myopie en dyslexie volgde een vwo-opleiding bij Lentiz. Zij stelt dat Lentiz ondanks haar bekendheid met haar beperkingen tekortgeschoten is in haar verplichting om de benodigde hulpmiddelen ter beschikking te stellen (o.a. geen vergrote tekst en dyslexiesoftware), resulterend in een forse achterstand. Eisers vorderen vergoeding van de daardoor ontstane materile en immaterile schade. Om in deze situatie Lentiz met succes tot schadevergoeding te kunnen aanspreken, wegens, naar de rechtbank (PS 2019-1019) begrijpt, het niet verstrekken van een adequaat inhaalrooster en het zich deswege genoodzaakt zien de leerlinge het schooljaar op een andere school te laten afmaken, is in een geval als hier, waarin nakoming niet reeds blijvend onmogelijk is, overeenkomstig artikel 6:74 BW vereist dat Lentiz jegens hen in verzuim is komen te verkeren. Naar het oordeel van de rechtbank voldoet de e-mail van de advocaat van eisers niet aan de eisen die dit artikellid stelt aan een geldige ingebrekestelling, nu Lentiz daarin geen redelijke termijn is gesteld alsnog deugdelijk te presteren. De jegens Lentiz ingestelde vordering tot schadevergoeding stuit af op het feit dat Lentiz niet in verzuim is geraakt.
Verkeersongeval met opgevoerde snorfiets en auto die geen voorrang heeft verleend.
Het letsel van de snorfietser bestaat onder meer uit een instabiele nekwervelfractuur, compressiefracturen van nekwervels, een verbrijzeling met open botbreuk van de linkerelleboog, twee scheurtjes in de schedel van het voorhoofd, een zware hersenschudding en diverse wonden en kneuzingen. Beroep op eigen schuld door auto leidt tot causaliteitsverdeling van snorfiets vijftig procent en auto vijftig procent, aldus de rechtbank (PS 2019-1021). Vast staat dat de autobestuurder en de snorfietser beiden verkeersfouten hebben gemaakt: de autobestuurder heeft ten onrechte geen voorrang verleend, de snorfietser reed zonder helm harder dan toegestaan. Beide fouten hebben in vergelijkbare mate aan de schade bijgedragen. Na billijkheidscorrectie is de verdeling snorfiets veertig procent en auto zestig procent, wegens de onoplettendheid van de autobestuurder.
Zorgplicht ROC bij schaatsactiviteit.
Docent (werkzaam bij ROC) heeft bij het begeleiden van een schaatsactiviteit letsel opgelopen door een val op het hoofd op het ijs en stelt ROC aansprakelijk voor de schade. Hij is voor 79 procent arbeidsongeschikt verklaard. Schaatsen is een duidelijk van het dagelijks leven afgebakende activiteit waarbij een duidelijk risico op vallen en/of letsel bestaat. Doordat ijs glad en hard is, schaatsen niet voor iedereen gemakkelijk is en valpartijen op het ijs met grote regelmaat tot letsel leiden, is van een beperkt risico bij schaatsen dus geen sprake. Het voorgaande leidt er toe, dat op ROC jegens de docenten die zij de schaatsactiviteit liet begeleiden, een zorgplicht rustte. ROC kon en mocht er niet van uitgaan dat iedere begeleidende docent zich op het ijs zou kunnen redden, ook niet indien er (al dan niet beperkte) ervaring met schaatsen was. Nu ROC de docenten uitsluitend heeft genstrueerd over handschoenen en schaatsen, heeft ROC naar het oordeel van het hof (PS 2019-1025) niet voldaan aan haar zorgplicht en is zij aansprakelijk voor de schade.
Vallen pensioenpremies onder het verhaalsrecht werkgever?
Arbeidsrecht. Conclusie advocaat-generaal. Prejudicile zaak. Een werknemer is betrokken geraakt bij een verkeersongeval en arbeidsongeschikt geraakt. De werkgever stelt de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk voor loonschade en de afgedragen pensioenpremies gedurende het ziekteverzuim van de werknemer. De vraag is of het verhaalsrecht van de werkgever (art. 6:107a lid 2 BW) doorbetaalde pensioenpremies omvat. De advocaat-generaal (PS 2019-1031) concludeert als volgt. Het werkgeversgedeelte van de pensioenpremie die de werkgever verplicht heeft doorbetaald/afgedragen tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van een werknemer valt niet onder het loonbegrip als bedoeld in artikel 6:107a BW. Het werknemersgedeelte van de pensioenpremie valt wl onder genoemd loonbegrip. Het werkgeversgedeelte en het werknemersgedeelte van de pensioenpremie maken geen van beide onderdeel uit van het aan de werknemer tijdens diens ziekte of arbeidsongeschiktheid doorbetaalde nettoloon. Zij vallen daarom niet onder het verhaalsrecht van de werkgever op grond van artikel 6:107a lid 2 BW.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm, Janou Kempkes Moana Mellaard
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
M.A. de Hek, Over secundaire victimisatie en onrechtmatige schadeafwikkeling, Letsel Schade 2019, afl. 2, p. 30-34.
Immaterile schadevergoeding omdat het slachtoffer schade heeft geleden door een onzorgvuldige behandeling van de verzekeraar: de auteur bespreekt een bijzonder arrest. Hij licht het begrip secundaire victimisatie toe en heeft vragen over de relatie tussen onzorgvuldigheid en onrechtmatige daad. Er is nog veel ruimte voor verbetering van de behandeling van letselschadedossiers, waarbij advocaten bij vorderingen wegens secundaire victimisatie een activerende rol kunnen spelen.
J.P.M. Simons, Geen omkeringsregel, wel zorgplicht en proportionele aansprakelijkheid, Letsel Schade 2019 afl. 2, p. 47-50.
In de zaak over aansprakelijkheid wegens blootstelling aan schadelijke stoffen oordeelde het Hof Den Bosch onlangs dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden, dat proportionele aansprakelijkheid moet worden toegepast en dat de kans 25 procent is dat de schade is veroorzaakt door de normschending van de werkgever. De auteur bespreekt het arrest en concludeert dat het procesverloop weer laat zien dat bewijslastverdeling en proportionele aansprakelijkheid ook voor rechters moeilijke kwesties zijn.
A.H. Sas, Aansluiting door strafrechter bij Compensatieregeling Seksueel Misbruik RK Kerk?, Letsel Schade 2019 afl. 2, p. 58-63.
In een strafzaak over seksueel misbruik lijkt het erop dat de rechter voor de hoogte van de smartengeldbedragen zich heeft laten inspireren door de Compensatieregeling van de RK Kerk. De auteur maakt in zijn annotatie duidelijk dat seksueel misbruik als in deze zaak zich goed leent voor een zekere normering en dat de Compensatieregeling daarvoor een goede basis geeft.
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof Den Haag Gezondheidsrecht. Schouderdystocie bij de bevalling, ouders vorderen een verklaring voor recht dat het ziekenhuis, de gynaecoloog en de assistent-gynaecologie aansprakelijk zijn voor de door de moeder en dochter geleden en nog te lijden schade. Het hof wijst de vordering af, omdat er niet is gebleken van een toerekenbare tekortkoming. 20-08-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Appellant beschuldigt geïntimeerde in een boek en op zijn website van de moord op Marianne Vaatstra. Geïntimeerde vordert immateriële schadevergoeding van € 25.000, bovenop de door de kantonrechter toegewezen € 10.000 in verband met de onrechtmatige uitlatingen van appellant na het vonnis van de kantonrechter. Geïntimeerde heeft onvoldoende aangedragen dat zijn depressieve klachten door de publicaties na het vonnis zijn verergerd en het hof wijst de smartengeldvordering af. Vonnis kantonrechter wordt verder bekrachtigd. 06-08-2019
- Gerechtshof Den Haag Arbeidsrecht. Verpleegkundige is in zijn onderbuik geschopt door een patiënt die laarzen met harde neuzen droeg. Het hof volgt de deskundige in zijn oordeel dat de neuralgieforme pijnen in causaal verband staan met het ongeval. Het hof is van oordeel dat werkgever op het punt van de risicotaxatie en de DDG-training is tekortgeschoten in haar zorgplicht. Gelasten schikkingscomparitie. 06-08-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Bezoeker valt over loopplaat tijdens verbouwing in een winkelcentrum. Het hof oordeelt dat de aannemer aansprakelijk is voor de geleden schade, omdat mag worden verlangd dat zij veiligheidsmaatregelen had getroffen zoals een waarschuwingsbord. De vergoedingsplicht wordt verminderd op basis van eigen schuld wegens onoplettenheid aan de kant van de bezoeker. De aannemer moet 25 procent van de schade vergoeden. 30-07-2019
- Gerechtshof Den Haag Aansprakelijkheid arbodienst jegens opdrachtgever voor tekortkomingen bij re-integratie van werknemer waarvoor opdrachtgever loonsanctie kreeg opgelegd. Beperking aansprakelijkheid op grond van algemene voorwaarden deels wel en deels niet gehonoreerd. 11-06-2019
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor verkrachting en mishandeling van jonge uitwisselingsstudente. Het slachtoffer vordert € 30.000 aan immateriële schade. Het hof wijst € 20.000 toe wegens de zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en de doodsangst waarin zij heeft verkeerd. 24-05-2019
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor zeer gewelddadige, gewapende woningoverval, zwaar lichamelijk letsel ten gevolge hebbend. Vier slachtoffers voegen zich als benadeelde partij en vorderen ieder onder meer immateriële schadevergoeding. Het hof wijst iedere benadeelde partij immateriële schadevergoeding toe. De toegekende bedragen liggen tussen de € 10.000 en € 20.000. 02-05-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werkgeversaansprakelijkheid. Tijdens het begeleiden van een schaatsactiviteit is een docent op zijn hoofd gevallen met letsel en 79 procent arbeidsongeschiktheid tot gevolg. ROC heeft niet aan haar zorgplicht voldaan. 05-06-2018
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Kan werkneemster van Manfield verplicht worden gebruik te maken van een kassasysteem dat werkt op basis van een vingerscan? De rechtbank oordeelt dat dit de werkneemster niet verplicht kan worden, omdat er sprake is van verwerking van persoonsgegevens in de zin van de AVG. 12-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Aanrijding tussen twee auto’s op rotonde. WAM-verzekeraar voert aan dat aanrijding opzettelijk is veroorzaakt althans dat aanrijder honderd procent eigen schuld heeft. De rechtbank is op grond van het voorgaande van oordeel dat in dit geval een causaliteitsverdeling van vijftig procent-vijftig procent op zijn plaats is. De vordering van eiser in conventie is niet toewijsbaar. Eiser vordert immers voor recht te verklaren dat Allianz volledig aansprakelijk is. 07-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Een fietser komt ter hoogte van een over de weg gelegen kabelbrug ten val en spreekt het bedrijf aan dat de kabelbrug over de weg heeft gelegd. Een bewijsopdracht wordt niet gegeven, omdat, uitgaande van de door de fietser gestelde toedracht, onrechtmatigheid niet komt vast te staan. Beoordeling onrechtmatigheid aan de hand van de Kelderluik-criteria. Onrechtmatige daadsvordering afgewezen. 07-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Verkeersongeval tussen snorfietser en automobilist met ernstig letsel bij de snorfietser tot gevolg. Beroep op eigen schuld door auto leidt tot causaliteitsverdeling van snorfiets vijftig procent en auto vijftig procent. Na billijkheidscorrectie is de verdeling snorfiets veertig procent en auto zestig procent, wegens de onoplettendheid van de autobestuurder. 07-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Zorgplicht onderwijsinstelling. Leerlinge krijgt geen adequate hulpmiddelen in verband met haar dyslexie en bijziendheid. Ouders zien zich genoodzaakt de leerlinge naar een andere school over te plaatsen. De ouders en de leerlinge spreken de onderwijsinstelling aan tot vergoeding van de materiële en immateriële schade. Vordering stuit af wegens een ontbrekende ingebrekestelling. 07-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Arbeidsrecht. Statutair bestuurder ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid. Hij vordert betaling van de overeengekomen ontslagvergoeding en een billijke vergoeding. De rechtbank wijst de ontslagvergoeding af. Wel wordt een billijke vergoeding van € 400.000 wegens ernstig verwijtbaar handelen en nalaten van de werkgever (onvoldoende inspanningen ten behoeve van re-intergratie, laakbare wijze waarop het ontslagbesluit is genomen en gecommuniceerd). 31-07-2019
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Veroordeling voor seksueel misbruiken van 17-jarige stiefdochter. De stiefdochter vordert € 10.000 aan immateriële schade. De rechtbank wijst de vordering toe, omdat er een ernstige inbreuk is gemaakt op zowel de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer, als op een van de meest elementaire verhoudingen in het leven, namelijk die tussen (stief)ouder en kind. 29-07-2019
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor medeplegen van verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het slachtoffer vordert € 36.500 aan immateriële schadevergoeding. De rechtbank begroot de schade op € 15.000 wegens de ernst van de bewezen geachte feiten en het zowel fysieke als psychische (posttraumatische stressstoornis) letsel ten gevolge hiervan. 25-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Gezondheidsrecht. Vrouw is overleden na verkeerd gestelde diagnose. Erfgename vordert onder meer vergoeding van geleden en nog te lijden schade. De kantonrechter wijst de vorderingen af wegens een onvoldoende/ontbrekende onderbouwing en het ontbreken van causaal verband tussen het overlijden en de aansprakelijkheid van het ziekenhuis (beloop van de ziekte zou niet anders zijn geweest indien het ziekenhuis wel juist had gehandeld). 24-07-2019
- Rechtbank Noord-Holland Arbeidsrecht. Verstoorde arbeidsverhouding. Voldoende aannemelijk is dat door het ernstig verwijtbaar handelen van McBurger sprake is van reputatieschade en immateriële schade. Gelet daarop is er aanleiding om de billijke vergoeding te bepalen op een bedrag van € 125.000. 17-07-2019
- Rechtbank Rotterdam Strafrecht. Veroordeling voor seksueel misbruiken van drie leerlingen van basisschool voor speciaal onderwijs. Alle drie de slachtoffers voegen zich als benadeelde partij en vorderen allen vergoeding van immateriële schade. De rechtbank wijst aan slachtoffer 1 en 2 een vergoeding van € 10.000 toe. Slachtoffer 3 krijgt € 1.000 toegewezen. 11-07-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Bezoeker stootte zijn hoofd en liep letsel op in een escaperoom. Hij stelt de exploitant aansprakelijk en stelt dat er niet de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. De rechtbank wijst zijn vordering tot schadevergoeding af, er is sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. 20-06-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Motorrijder is door een auto aangereden op een kruising. Motorrijder vordert een verklaring voor recht dat ASR (WAM-verzekeraar automobilist) honderd procent van de schade moet vergoeden. ASR stelt dat de motorrijder ook schuld heeft aan het ongeval wegens te hard rijden. De rechtbank oordeelt dat het handelen van eiser in geringe mate heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Vanwege de ernst van de gemaakte fouten en het opgelopen letsel komt de schade op grond van billijkheid volledig voor rekening van ASR. 20-06-2019