Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Annotatie
Annotatie van D. (Danille) van Gastel bij Rechtbank Den Haag 19 december 2018,
ECLI:NL:RBDHA:2018:16139: Onvoldoende bewijs dat schade is opgelopen tijdens uitoefening werkzaamheden.
Werkgeversaansprakelijkheid. In deze deelgeschilprocedure verzoekt werkneemster te bepalen dat haar werkgever aansprakelijk is voor de (letsel)schade die zij meent te hebben opgelopen als gevolg van een arbeidsongeval op 19 november 2014. Er zijn verschillende getuigenverklaringen afgelegd. De rechtbank (PS 2019-0547) oordeelt dat niet vast is komen te staan dat werkneemster in de uitoefening van haar werkzaamheden schade heeft opgelopen.
In deze annotatie zal de auteur eerst het juridisch kader schetsen. Vervolgens gaat zij in op de feiten en omstandigheden van de zaak en op het oordeel van de rechtbank. Zij sluit af met haar visie op de beoordeling van de rechter.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Valpartij op parkeerterrein.
Deelgeschil. MartiniPlaza exploiteert een evenementencentrum. Tegenover de hoofdingang van het gebouw bevindt zich een parkeerterrein. Verzoeker is, terwijl hij in het donker achteruitlopend aanwijzingen voor het parkeren aan zijn echtgenote gaf, vijftig centimeter vanaf een opstaande rand gevallen. Hij heeft letsel aan zijn voet opgelopen. Verzoeker stelt MartiniPlaza aansprakelijk voor de materile en immaterile schade en verzoekt een verklaring voor recht daartoe. Het gaat in deze zaak om het antwoord op de vraag of sprake is van een gebrekkige opstal waarvoor MartiniPlaza als bedrijfsmatige gebruiker aansprakelijk is dan wel of zij aansprakelijk is uit hoofde van onrechtmatige daad. De rechtbank (PS 2019-1045) oordeelt dat MartiniPlaza een bedrijfsmatige gebruiker van een opstal is. De rechtbank is van oordeel dat de parkeersituatie niet als een gebrekkige opstal in de zin van artikel 6:174 BW kan worden aangemerkt, althans dat de wijze van inrichting van het parkeerdek ter plaatse geen gevaarzettende situatie in het leven heeft geroepen die leidt tot aansprakelijkheid op grond van artikel 6:162 BW. In het algemeen kan van een voetganger op een parkeerterrein worden verwacht dat hij rekening houdt met afscheidingen die aanwezig zijn op het parkeerterrein voor begrenzing van onder meer parkeervakken alsmede op afscheidingen die aanwezig zijn tussen het parkeerterrein en de omliggende omgeving voor begrenzing van het parkeerterrein. Het verzoek wordt afgewezen.
Geen strafrechtelijk opzet betekent niet dat geen sprake kan zijn van civielrechtelijk opzet.
Er heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen de auto van gentimeerde en een fietser. De fietser is ten val gekomen en heeft als gevolg daarvan schade geleden. Zijn bekken is gebroken. Univ heeft als WAM-verzekeraar van gentimeerde deze schade aan de fietser vergoed. Gentimeerde is strafrechtelijk veroordeeld voor het overtreden van de Wegenverkeerswet. In dit geding vordert Univ veroordeling van gentimeerde tot betaling van een bedrag van 25.000. Daartoe voert Univ aan dat gentimeerde de schade met opzet aan de fietser heeft veroorzaakt en dat zij daarom op grond van de toepasselijke verzekeringsvoorwaarden gerechtigd is de uitkering aan de fietser en de gemaakte kosten op gentimeerde te verhalen. Dat in de strafrechtelijke procedure geen opzet is vastgesteld, betekent niet dat in deze civielrechtelijke procedure niet kan worden vastgesteld dat sprake is van het opzettelijk en wederrechtelijk handelen of nalaten door gentimeerde. Of daarvan sprake is moet naar objectieve maatstaven worden beoordeeld aan de hand van de aard van de gedraging in het licht van de omstandigheden waaronder deze is verricht, aldus het hof (PS 2019-1058). Een strafrechtelijke vervolging of veroordeling voor een opzetdelict is, anders dan gentimeerde ingang wil doen vinden, niet vereist voor het aannemen van een opzettelijk verrichte en wederrechtelijke gedraging die objectief bezien gericht is op het doen ontstaan van letsel of zaakschade. Gentimeerde wordt in het ongelijk gesteld.
Werkgever kan niet door verzekeraar worden aangesproken.
Verzekeringsrecht. Aan werknemer van gedaagde is een arbeidsongeval overkomen terwijl hij bij een derde tewerk was gesteld. De verzekeraar van de derde heeft voorschotten op schadevergoeding voldaan aan de werknemer. De verzekeraar spreekt gedaagde als hoofdelijk medeschuldenaar aan. Gedaagde beroept zich erop dat zij medeverzekerde is, zodat de verzekeraar ingevolge het bepaalde in artikel 7:962 lid 3 BW geen vordering op haar heeft. Gedaagde beroept zich op een contractueel vervalbeding. Dit beroep gaat niet op omdat de vordering niet binnen de vervaltermijn is ontstaan. Gedaagde beroept zich op exoneratiebedingen die zij met de derde is overeengekomen. Anders dan de verzekeraar heeft gesteld is dit beroep niet onaanvaardbaar als bedoeld in artikel 6:248 BW. De werkgever kan niet worden aangesproken, aldus de rechtbank (PS 2019-1046).
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Janou Kempkes
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
E.C.M. Esveld, Affectieschade gedekt?, Aansprakelijkheid, Verzekering Schade 2019/24.
Sinds begin dit jaar hebben naasten en nabestaanden recht op vergoeding van affectieschade. Dit artikel biedt inzicht in de huidige dekking van affectieschade door first-partyverzekeringen en onderzoekt daarnaast de vraag of een behoorlijke verzekering op grond van de artikel 7:611 BW-jurisprudentie deze schade behoort te dekken.
C.B.M.C. Zegveld, De rechtvaardiging voor een netwerkaansprakelijkheid in de zorg, Aansprakelijkheid, Verzekering Schade 2019/22.
Zorgaanbieders participeren steeds vaker in zorgnetwerken die aan specifieke patintengroepen zorg verlenen binnen een bepaalde regio. Juist als gevolg van onvoldoende afstemming en samenwerking tussen deze zorgaanbieders kan de patint (gezondheids)schade lijden. Het is dan niet altijd duidelijk wie de patint hiervoor aansprakelijk kan stellen. Het netwerk is geen juridisch begrip en het aansprakelijkheidsrecht kent geen figuren die aansluiten bij het netwerk. De introductie van een centrale netwerkaansprakelijkheid biedt mogelijk een oplossing. Dit artikel ziet op de verdere legitimering van deze nieuwe risicoaansprakelijkheid. Hiervoor wordt aansluiting gezocht bij de ratio achter de buitencontractuele en contractuele risicoaansprakelijkheden die het huidige recht kent.
R.H.M. Pierik, Past een vaccinatieplicht binnen het EVRM-regime?, Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 2019/04.
Al jaren daalt in Nederland de vaccinatiegraad, waardoor ziekten als mazelen en de bof opnieuw dreigen de kop op te steken. Om dit tegen te gaan zijn recent in de Nederlandse politiek twee meer verplichtende maatregelen voorgesteld. Dit artikel analyseert de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van deze voorstellen, met name in de context de van de grondrechten waarmee ze zouden kunnen botsen: artikel 2 EVRM (recht op leven), artikel 8 EVRM (onaantastbaarheid van het lichaam) en/of artikel 9 EVRM: (vrijheid van godsdienst en levensovertuiging) en het daaruit volgende Nederlandse gelijkebehandelingsrecht.
N. Vellinga, Zelfrijdende autos en aansprakelijkheidsrisicos voor wegbeheerders, Nederlands Juristenblad 2019/1749.
Zelfrijdende voertuigen, die volledig zonder menselijk ingrijpen van A naar B rijden, zijn niet meer weg te denken uit ons toekomstbeeld. In het kader van tests zijn wereldwijd al vele miljoenen kilometers door (deels) zelfrijdende voertuigen (autos, vrachtwagens) afgelegd. Momenteel zit er vaak nog een mens achter het stuur om in te grijpen indien nodig, maar uiteindelijk zal de mens out of the loop geplaatst worden. De juridische uitdagingen die deze ontwikkeling met zich brengt krijgen in toenemende mate aandacht. Vragen rond verkeerswetgeving en aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door deze voertuigen staan daarbij in het middelpunt.
Hof
- Gerechtshof Amsterdam Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Schending mededelingsplicht, geen overschrijding tweemaandstermijn. Deskundigenbericht medisch adviseur/verzekeringsgeneeskundige. Meerdere uitsluitingen. Bezwaren tegen deskundigenbericht onvoldoende gemotiveerd. Bij kennis van de ware stand van zaken zou Delta Lloyd, als redelijk handelend verzekeraar, geen verzekering hebben afgesloten. 20-08-2019
- Gerechtshof Den Haag Strafrecht. Mensenhandel. Seksuele uitbuiting minderjarige gedurende drie maanden. Het hof is van oordeel dat aannemelijk is geworden dat er immateriële schade is geleden en dat deze schade het rechtstreeks gevolg is van het bewezen verklaarde. Toewijzing € 5.000 aan immateriële schadevergoeding. 14-05-2019
- Gerechtshof Amsterdam WAM-verzekeraar keert uit aan fietser die door de verzekerde is aangereden. Verhaal op de verzekerde. Niet nodig is dat strafrechtelijke vervolging of veroordeling voor een opzetdelict heeft plaatsgevonden. Bekrachtiging van eerste aanleg. 12-03-2019
- Gerechtshof Amsterdam Tussenarrest. Medische aansprakelijkheid (2003). Voorshands werd bewezen geacht dat het causaal verband tussen de verweten gedraging en het bij de baby na haar geboorte geconstateerde hersenletsel in beginsel is gegeven en het aan de arts is te bewijzen dat bedoeld letsel ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan. Getuigenverhoor. 10-04-2003
- Gerechtshof Amsterdam Tussenarrest. Medische aansprakelijkheid (2002). Voorshands werd bewezen geacht dat het causaal verband tussen de verweten gedraging en het bij de baby na haar geboorte geconstateerde hersenletsel in beginsel is gegeven en het aan de arts is te bewijzen dat bedoeld letsel ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan. De arts heeft dat (tegen)bewijs aangeboden. Tot het leveren daarvan wordt hij in de gelegenheid gesteld. 15-08-2002
- Gerechtshof Amsterdam Tussenarrest. Medische aansprakelijkheid (2000). Voorshands werd bewezen geacht dat het causaal verband tussen de verweten gedraging en het bij de baby na haar geboorte geconstateerde hersenletsel in beginsel is gegeven en het aan de arts is te bewijzen dat bedoeld letsel ook zonder die gedraging zou zijn ontstaan. Het hof heeft op de voet van artikel 224 lid 2 Rv een deskundige nadere vragen voorgelegd over een ‘tangverlossing’. 21-12-2000
Rechtbank
- Rechtbank Oost-Brabant Verzekeringsrecht. Aan werknemer van gedaagde is een arbeidsongeval overkomen terwijl hij bij een derde tewerk was gesteld. Gedaagde beroept zich op exoneratiebedingen die zij met de derde is overeengekomen. Anders dan de verzekeraar heeft gesteld is dit beroep niet onaanvaardbaar als bedoeld in artikel 6:248 BW. De werkgever kan niet worden aangesproken. 28-08-2019
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor poging tot zware mishandeling. Sadomasochistische handelingen. De beslissing van aangeefster om met verdachte kinky seks te hebben betekent echter geen toestemming tot of instemming met alles wat iemand vervolgens overkomt, maar vormt wel een bijzondere context. Toewijzing € 1.000 ter zake van immateriële schade. 14-08-2019
- Rechtbank Overijssel Arbeidsrecht. Ontslag op staande voet. Werkgever dient te bewijzen dat werknemer werkgever en/of de bedrijfsarts doelbewust onjuist heeft voorgelicht (c.q. heeft gelogen) over zijn gezondheidstoestand. 12-08-2019
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Poging tot gekwalificeerde doodslag in een café. De vordering van de benadeelde, bestaande uit € 5.000 immateriële schadevergoeding, wordt toegewezen, omdat het gevorderde bedrag niet door de verdediging is betwist. 12-08-2019
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstige verkrachting van een destijds 16-jarig slachtoffer. De verdachte heeft het slachtoffer meerdere malen gedwongen cocaïne te snuiven. Van de gevorderde € 25.000 immateriële schadevergoeding wordt € 15.000 toegewezen. Voor het overige bedrag wordt de benadeelde niet-ontvankelijk verklaard wegens onvoldoende onderbouwing van de schade. 08-08-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Deelgeschil. Exploitant van een evenementencentrum is niet aansprakelijk voor ongeval op het tegenoverliggende parkeerterrein. Geen sprake van een gebrekkige opstal. 23-07-2019
- Rechtbank Amsterdam Verzekeraar Achmea betwist het causaal verband tussen auto-ongeval en schade (bestaande uit whiplashklachten) gemotiveerd. Nader (deskundigen)onderzoek is nodig volgens de voorzieningenrechter, waarvoor een kort geding zich niet leent. Een voorschot kan niet worden toegewezen. 28-06-2019
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WIA-uitkering terecht geweigerd. Deskundigenbericht. Geselecteerde functies juist vastgesteld. Bevestiging aangevallen uitspraak. 28-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. ZW-uitkering terecht beëindigd. Geen deskundigenbericht, geen strijd met het beginsel van de equality of arms. Het UWV heeft voldoende gemotiveerd dat de aan de EZWb ten grondslag gelegde functies in medisch opzicht geschikt zijn voor appellant. Bevestiging aangevallen uitspraak. 28-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Eenmalige bijzondere uitkering gebaseerd op de Regeling Ereschuld is juist vastgesteld door de staatssecretaris (€ 36.250). De rechtbank stelde ten onrechte een hogere vergoeding vast (€ 125.000). De Raad vernietigt de aangevallen uitspraak. 22-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Ambtenarenwet. Werknemer valt op hoofd en schouder bij schoonmaken van de cabine van een vuilniswagen. Geen dienstongeval omdat geen sprake is van blootstelling aan verhoogd risico. Ongelukkig toeval. Geen recht op aanvullende uitkering. 08-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. IVA-uitkering is terecht geweigerd. Zorgvuldig (medisch) onderzoek. Voor appellant bestaan meerdere en reële behandelopties die tot verbetering van de belastbaarheid kunnen leiden. Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn. 08-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Loongerelateerde WGA-uitkering. Geen deskundigenbericht, geen ongelijke procespositie. Geselecteerde functies zowel in medisch opzicht als wat opleidingsniveau aangaat geschikt. Bevestiging van de aangevallen uitspraak. 08-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WIA-uitkering terecht geweigerd. Geen overschrijding belastbaarheid bij geselecteerde functies is voldoende gemotiveerd door de arbeidsdeskundige. Bevestiging aangevallen uitspraak. 07-08-2019
- Centrale Raad van Beroep Ziektewet. Zorgvuldig (medisch) onderzoek. Ook na bijkomende klachten wegens auto-ongeval in staat om ten minste een van de in het kader van de EZWb geselecteerde functies uit te voeren. 18-07-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WAO-uitkering. Ongeval in 1993, appellant stelt nooit volledig te zijn hersteld. Verzoek intrekkingsbesluit, ruim tien jaar na dato, is afgewezen. Niet gebleken van nieuwe feiten of omstandigheden. Bevestiging aangevallen uitspraak. 11-07-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Beëindiging ZW-uitkering. Appellante kan 97,06 procent van maatmaninkomen verdienen. Zorgvuldig (medisch) onderzoek. Geen deskundigenbericht. Het UWV heeft voldoende gemotiveerd dat de aan de EZWb ten grondslag gelegde functies in medisch opzicht geschikt zijn voor appellante. Bevestiging van de aangevallen uitspraak. 03-07-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Toekenning WAO-uitkering met terugwerkende kracht ten onrechte geweigerd. Appellant was geruime tijd dakloos. Psychische klachten zijn onderschat. De Raad vernietigt de aangevallen uitspraak en bepaalt dat appellant recht heeft op een WAO-uitkering. Proceskosten. Wettelijke rente. Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn. 03-07-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WIA-uitkering terecht geweigerd. Zorgvuldig (medisch) onderzoek. Bevestiging aangevallen uitspraak. 28-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. ZW-uitkering terecht beëindigd. Toetsing aan arrest Korošec (equality of arms). De Raad bevestigt de aangevallen uitspraak. 20-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Geen WIA-uitkering na auto-ongeval. Deskundigenbericht. Appellante kampt niet met meer beperkingen dan reeds is vastgesteld in de FML. De Raad bevestigt de aangevallen uitspraak. 19-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Participatiewet. Afgewezen verzoek om schadevergoeding in verband met niet tijdig beslissen op aanvraag om bijstand. Geen recht op immateriële schadevergoeding op grond van aantasting in de persoon en psychische schade. De Raad bevestigt de aangevallen uitspraak. 18-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Ambtenarenrecht. PTSS. Zorgplicht. In het bijzonder de verlening van nazorg na de desbetreffende incidenten. Appellante stelt korpschef politie aansprakelijk voor schade. Trauma’s werk en privésfeer. Onvoldoende aannemelijk dat de korpschef heeft voldaan aan zijn zorgplicht. De Raad vernietigt de aangevallen uitspraak. 13-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Nabestaandenuitkering. De SVB heeft nabestaandenuitkering terecht geweigerd omdat appellante niet meer dan 45 procent arbeidsongeschikt is. Voldoende medische grondslag. De geselecteerde fucties zijn geschikt voor appellante. Bevestiging van aangevallen uitspraak. 06-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. Terugbetalen voorschot WIA-uitkering. Bekendmaking besluit artikel 3:40 Awb. Beperkingen niet onderschat, beheersing Nederlandse taal juist in acht genomen. 05-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WIA-uitkering terecht geweigerd. Uitgaande van de in overeenstemming met de conclusie van de door de Raad geraadpleegde deskundige aangepaste FML van 20 december 2018 en het arbeidsdeskundig rapport van 21 december 2018, heeft het UWV zich met juistheid op het standpunt gesteld dat appellante op de datum in geding geen recht heeft op een WIA uitkering. Proceskostenveroordeling. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn. 05-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WGA-vervolguitkering. Mate van arbeidsongeschiktheid juist vastgesteld. Zorgvuldig (medisch) onderzoek. Discrepantie tussen ervaren beperkingen en medisch objectiveerbare klachten. Geen aanknopingspunten voor het oordeel dat de geselecteerde functies in medisch opzicht ongeschikt zijn voor appellant. Bevestiging aangevallen uitspraak. 05-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. WGA-uitkering. Besluit in strijd met artikel 7:2 Awb. Inhoudelijke behandeling wijst uit dat appellante niet kan worden aangemerkt als een zogenoemde medische afzakker. Eerste ziektedag is juist vastgesteld. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn. 05-06-2019
- Centrale Raad van Beroep Sociale zekerheid. ZW-uitkering is ten onrechte beëindigd. De verzekeringsarts heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de combinatie van de door appellant op de datum in geding gebruikte medicijnen geen belemmering vormde voor het werken in de laatst verrichte arbeid. Vernietiging van aangevallen uitspraak. 05-06-2019
Uitspraken zonder ECLI
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument stelt dat Verzekeraar het criterium passende arbeid niet juist toepast waardoor zijn uitkering ten onrechte is beëindigd. Vordering tot uitvoeren van nieuw arbeidsdeskundig onderzoek. Vordering afgewezen. 2019-07-15
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Autoverzekering. Schademelding bij eigen verzekering en WAM-verzekering. Eigen verzekeraar is aangevangen met behandeling van de claim, waarna WAM-verzekeraar de behandeling heeft overgenomen. Consument vordert een schadevergoeding en vergoeding van gemaakte buitengerechtelijke kosten (€ 35.000) bij zijn eigen verzekeraar. Inmiddels is echter een vaststellingsovereenkomst gesloten met WAM-verzekeraar. Afwijzing vordering Consument. 2019-07-22
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Uitkering terecht geweigerd met een beroep op de mededelingsplicht bij aangaan van de verzekering. Reeds psychische klachten in puberteit. Vordering afgewezen. 2019-01-09
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Carpaal Tunnel Syndroom. Uitkering van € 270.000 ten onrechte geweigerd. Geen schending van de mededelingsplicht bij aangaan van de verzekering. Kennisvereiste. Gedeeltelijke toewijzing vordering van Consument. Reeds uit coulance (met terugwerkende kracht) beëindigde polis moet worden hersteld. Verschuldigde premie verrekenen of naheffen. 2019-06-28
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Arbeidsongeschikheidsverzekering. Tussenuitspraak. Gelegenheid nadere bewijslevering. 2018-04-04
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Aansprakelijkheidsverzekering. Klager vordert vergoeding van materiële schade en letselschade van de aansprakelijkheidsverzekeraar van de partij die met de fiets tegen zijn auto is aangereden. Klager heeft geen eigen vorderingsrecht jegens de aansprakelijkheidsverzekeraar. Zijn vordering is niet behandelbaar. Registratie persoonsgegevens in frauderegisters terecht. Verzekeraar mag onderzoekskosten verhalen. Klacht gedeeltelijk niet behandelbaar en gedeeltelijk afgewezen. 2019-07-29
- Rechtbank Noord-Holland Medische aansprakelijkheid. Na een operatie aan een bultje heeft eiser zenuwletsel opgelopen, waardoor hij arbeidsongeschikt is geraakt. Eiser stelt dat geen sprake is van informed consent, er een onjuiste diagnose is gesteld en de operatie is uitgevoerd door een onbekwame arts-assistent. Het ziekenhuis heeft de stellingen gemotiveerd betwist, zodat niet aannemelijk is geworden dat zij verwijtbaar onzorgvuldig heeft gehandeld. 2019-07-30
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument heeft bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezondheidsverklaring ingevuld en daarbij bepaalde relevante medische gegevens verzwegen. Met het plaatsen van een uitsluitingsclausule op de polis heeft de verzekeraar redelijk gehandeld. 2019-07-31