Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Longartsen in Nederland melden de eerste gevallen van een onbekende longziekte bij gebruikers van de elektronische sigaret.
De specialist ouderengeneeskunde die verdacht werd van onzorgvuldige euthanasie op een demente patinte is ontslagen van alle rechtsvervolging.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
De politie is aansprakelijk voor de schade die is ontstaan bij de schietpartij Alphen aan den Rijn.
Het hof oordeelde eerder dat de politie aansprakelijk is voor de schietpartij. Daartegen heeft de politie cassatieberoep ingesteld. Dat beroep heeft de Hoge Raad (PS 2019-1123) verworpen. De Hoge Raad heeft beslist dat de gedupeerden vanwege het feit dat de politie het verlof voor de vuurwapens niet had mogen verlenen, recht op schadevergoeding hebben. Het hof had dit recht beperkt tot alleen letselschade en overlijdensschade. De Hoge Raad heeft beslist dat de politie aansprakelijk is voor materile en immaterile schade. Aan het relativiteitsvereiste is voldaan: de overtreden norm uit de Wet wapens en munitie beoogt niet alleen de veiligheid van de samenleving in algemene zin te bevorderen, maar ook om te voorkomen dat individuele burgers het slachtoffer worden van vuurwapenbezit dat niet verantwoord is in de hier bedoelde zin.
Letselschadebureau schendt zorgplicht.
Letselschadebureau heeft patinten bijgestaan die complicaties hebben gehad na een maagbandoperatie. Het bureau werkte op basis van no cure no pay. Eiseres heeft onder begeleiding en advies van een letselschadejurist van dit bureau een schikking getroffen met het ziekenhuis voor een bedrag van 5.000. Van een letselschadejurist mag worden verwacht dat hij zich in hoge mate inspant om tot een rele schadevergoeding te komen. De rechtbank (PS 2019-1103) is van oordeel dat het letselschadebureau tekort is geschoten in deze zorgplicht. Voor de bepaling van de schade die eiseres door de tekortkoming van het letselschadebureau heeft geleden, zal de kans moeten worden geschat op een hogere schadevergoeding als het letselschadebureau zich beter had ingespannen. Rechtbank stelt partijen in de gelegenheid zich uit te laten over de vraag hoe de kans op een beter resultaat kan worden vastgesteld. Het risico op het ontbreken van bewijs omtrent de kans op een beter resultaat ligt niet zonder meer bij eiseres (art. 6:97 BW).
Huurgeschil waarin huurder immaterile schadevergoeding vordert van verhuurder wegens onveiligheidsgevoelens door ligging woning in het Groningse aardbevingsgebied.
In eerste aanleg heeft appellante immaterile schadevergoeding van verhuurder Marenland gevorderd tot een bedrag van 2.500. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen. Het hof (PS 2019-1104) oordeelt dat de door appellante overgelegde medische bescheiden erop duiden dat zij serieuze psychische klachten heeft gehad als gevolg van aardbevingsproblematiek. Op voet van artikel 7:208 BW kan appellante van Marenland schadevergoeding vorderen als zij schade heeft geleden die het gevolg is van een gebrek aan het gehuurde en het gebrek aan het gehuurde is toe te rekenen. Voor zover deze schade het gevolg is van gevoelens van onveiligheid die de aardbevingen hebben opgeroepen, oordeelt het hof dat zowel het zich voordoen van aardbevingen als de omstandigheid dat de woning destijds niet aardbevingsbestendig gebouwd is, niet aan Marenland is toe te rekenen en dat Marenland niet aansprakelijk kan worden gehouden. Het hof wijst appellante erop dat het haar vrijstaat om zelf de NAM dan wel de Staat aan te spreken voor vergoeding van de door haar gestelde immaterile schade.
Begroting immaterile schade Arubaanse letselschadezaak.
Eiser heeft als passagier van een bus van Arubus letsel opgelopen doordat de buschauffeur met hoge snelheid over een verkeersplateau reed. Zijn letsel bestaat uit een inzakkingsbreuk bij zijn tweede lendenwervel. Eiser vordert 45.000 aan immaterile schadevergoeding. Met Arubus is het gerecht (PS 2019-1111) van oordeel dat de hoogte van de immaterile schadevergoeding dient te worden vastgesteld op basis van de standaarden die binnen het Koninkrijk gelden, nu het ongeval zich in Aruba heeft voorgedaan. Voor het bepalen van de hoogte van de immaterile schade worden uitgegaan van een blijvende invaliditeit van zeven procent. Uitgaande van de aard en de ernst van het letsel en soortgelijk letsel, zoals opgenomen in de Smartengeldgids, acht het gerecht het billijk een bedrag aan immaterile schadevergoeding toe te kennen van 6.100. Het toe te wijzen bedrag van 6.100 wordt in euros en niet in Arubaanse florijn toegewezen, omdat Aruba anders dan Nederland geen sociaal vangnet kent in geval van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid en in Nederland voor het bepalen van de immaterile schadevergoeding daarmee wel rekening wordt gehouden.
Ziekenhuis niet aansprakelijk voor tandletsel door operatie.
Eiser is in verband met een dubbelzijdige liesbreuk geopereerd in het ziekenhuis van gedaagde. Bij de screening heeft een anesthesioloog een notitie gemaakt, waarop staat: mocht er tijdens ingreep tandletsel ontstaan dan zal deze door het ziekenhuis vergoed worden. Tijdens deze operatie is bij de intubatie schade aan het gebit van eiser ontstaan. Eiser stelt dat het ziekenhuis op grond van artikel 7:462 BW aansprakelijk is en vordert een vergoeding van de tandartskosten. Anders dan eiser op de notitie baseert, is het gerecht (PS 2019-1112) van oordeel dat de anesthesioloog niet bevoegd is om gedaagde te binden, dat blijkt immers nergens uit. Anesthesioloog heeft gehandeld als van een redelijk ervaren en redelijk bekwaam anesthesioloog kan worden verwacht. Om die reden dient de vordering van eiser te worden afgewezen.
Overlijdensschade die eiseres (moeder) lijdt schade als gevolg van het derven van levensonderhoud doordat overleden zoon niet meer bijdraagt in gemeenschappelijke huishouding.
Deelgeschil. Kort voor zijn overlijden had de zoon een baan gevonden in Nederland. Is er voldaan aan de voorwaarden van artikel 6:108 lid 1 sub d BW? De rechtbank (PS 2019-1113) kan niet vaststellen dat de zoon van verzoekster voor het ongeval een bijdrage aan de gemeenschappelijke huishouding met verzoekster heeft geleverd of dat in de toekomst zou gaan doen. Hiervoor zijn onvoldoende concrete aanwijzingen in de door verzoekster in het geding gebrachte stukken te vinden. De rechtbank is voorts van oordeel dat ook niet is voldaan aan het tweede vereiste van artikel 6:108 lid 1 sub d BW. Verzoekster ontvangt na het overlijden van haar zoon een Ziektewetuitkering, zodat er geen sprake meer van is dat de huishouding moet worden gedaan in combinatie met een baan. Het verzoek wordt afgewezen.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm, Janou Kempkes Moana Mellaard
PS Updates
Hoge Raad
- Hoge Raad Schietpartij Alphen aan den Rijn. De Hoge Raad heeft beslist dat de politie aansprakelijk is voor materiële en immateriële schade. Aan het relativiteitsvereiste van artikel 6:163 BW is voldaan. 20-09-2019
- Hoge Raad Conclusie procureur-generaal uit 1977 inzake levenslang. Handelt de Staat onrechtmatig door een levenslange gevangenisstraf nog langer ten uitvoer te leggen? Er is onder meer aangevoerd dat in het algemeen geen straf mag worden ten uitvoer gelegd op onmenselijke wijze en dat het executeren van levenslange gevangenisstraf tot de dood erop volgt, onmenselijk en onwaardig is en sinds 1900 ook niet meer heeft plaatsgevonden. 11-02-1977
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Huurgeschil waarin huurder onder meer vergoeding immateriële schade van verhuurder vordert voor psychische klachten in verband met onveiligheidsgevoelens omdat de woning in het Groningse aardbevingsgebied ligt. Hof acht de verhuurder daarvoor niet aansprakelijk. 10-09-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Op grond van artikel 150 Rv moet appellant (voorste auto) de door hem gestelde toedracht bewijzen. Appellant heeft gesteld dat achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden in strijd met artikel 19 RVV. Het hof oordeelt dat appellant door middel van getuigenverklaringen heeft bewezen dat de achteroprijder inderdaad onvoldoende afstand heeft gehouden, waardoor hij zijn auto niet tijdig tot stilstand kon brengen. Dat appellant plotseling heeft geremd is niet aannemelijk geworden. 03-09-2019
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag op twee politieagenten door met een mes in zijn hand met versnelde pas op hen af te lopen en zwaaiende/stekende bewegingen te maken met dat mes in hun richting. Toewijzing van € 975 ter vergoeding van immateriële schade aan elk van de agenten. 23-08-2019
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Rectificatie. De online uitzending over Millionaire Makelaar (MM) in het programma ‘Foute Boel’ hoeft niet van de SBS6-website te worden verwijderd. 13-09-2019
- Rechtbank Limburg Eiseres vordert betaling van een geldsom uit hoofde van haar arbeidsongeschiktheidsverzekering door de verzekeraar (gedaagde), nu zij door psychische klachten arbeidsongeschikt is geworden. Schending mededelingsplicht ex artikel 7:928 BW. Afwijzing wegens ontbreken spoedeisend belang, omdat eiseres heeft nagelaten het spoedeisend belang met feiten en omstandigheden te onderbouwen. 12-09-2019
- Rechtbank Noord-Nederland Letselschadebureau heeft patiënten bijgestaan die complicaties hebben gehad na een maagbandoperatie. Het bureau werkte op basis van ‘no cure no pay’. Eiseres heeft onder begeleiding en advies van een letselschadejurist van dit bureau een schikking getroffen met het ziekenhuis voor een bedrag van € 5.000. Letselschadebureau heeft tekortgeschoten in haar zorgplicht. 11-09-2019
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het slachtoffer heeft een gebroken kaak opgelopen die mogelijk verlamd blijft. De rechtbank houdt bij de begroting van de schade rekening met de vergoedingen die in soortgelijke zaken worden toegekend, de angst en slapeloosheid, PTSS, nek- en kaakklachten van benadeelde en de blijvendheid van het letsel. Toewijzing € 2.500 immateriële schadevergoeding. 23-08-2019
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil. Overlijdensschade. Schade die eiseres (moeder) lijdt als gevolg van het derven van levensonderhoud doordat overleden zoon niet meer bijdraagt in gemeenschappelijke huishouding. Niet voldaan aan voorwaarden van artikel 6:108 lid 1 sub d BW. 22-08-2019
- Rechtbank Midden-Nederland Strafrecht. Verdachte veroorzaakte een verkeersongeluk. Een voetganger kwam hierbij om het leven. De man reed na het ongeluk door en meldde zich pas een dag later bij de politie. De rechtbank stelt dat de man onvoorzichtig en onoplettend reed en dat hierdoor het ongeluk met dodelijke afloop plaatsvond. Aan de vader en moeder van de voetganger wordt ieder € 13.125 aan affectieschade toegekend. 22-08-2019
- Rechtbank Den Haag Overheidsaansprakelijkheid. In de periode 2001-2003 heeft een geschil bestaan tussen IGZ en een huisarts. Hierdoor heeft de huisarts burn-outklachten gekregen, werd hij arbeidsongeschikt en heeft hij zijn praktijk moeten sluiten. Eiser heeft tegenover de gemotiveerde betwisting van de Staat onvoldoende aanknopingspunten aangereikt om te kunnen vaststellen dat er een feitelijk (condicio sine qua non) causaal verband is tussen het onrechtmatig handelen van de Staat en de schade waarvan hij vergoeding vordert. 31-07-2019
- Rechtbank Rotterdam Huurders vorderen schadevergoeding in verband met privacyschending en gederfd huurgenot. Renovatiewerkzaamheden maakt verhuizing volgens huurders noodzakelijk en zij stellen in hun woongenot en privacy te zijn geschaad. Naar het oordeel van de kantonrechter hebben eisers, hoewel dat hier wel op hun weg had gelegen, onvoldoende toegelicht en onderbouwd dat en op welke wijze zij in hun privacy zijn geschaad. 12-07-2019
- Rechtbank Oost-Brabant Deelgeschil. Verkeersongeval op rotonde. Partijen verschillen van mening over de exacte toedracht. De rechtbank kan aan de hand van de door verzoeker ter zitting getoonde foto’s op zijn telefoon en de door verweerders getoonde video van kort na de aanrijding niet vaststellen welke versie van de feitelijke toedracht de juiste is. De deelgeschilprocedure leent zich niet voor nadere bewijsvoering in de vorm van het horen van getuigen en/of een nadere onderbouwing. 25-06-2019
- Rechtbank Den Haag Deelgeschil. Verzoeker is een arbeidsongeval overkomen als gevolg waarvan hij letsel heeft opgelopen aan zijn rechterduim. Verzoeker verzoekt bij wijze van deelgeschil ex artikel 1019w-1019cc Rv verschillende bedragen aan smartengeld, huishoudelijke hulp, verlies verdienvermogen en buitengerechtelijke kosten. Het geschil wordt in volle omvang voorgelegd waardoor geen sprake is van een deelgeschil. Geen begroting van de kosten. 11-06-2019
- Rechtbank Noord-Holland Strafrecht. Verdachte heeft over een periode van ruim drieënhalf jaar zijn stiefdochter, die in die periode 9 tot 12 jaar oud was, misbruikt. Aan haar wordt € 12.500 immateriële schadevergoeding toegekend. Voorts heeft verdachte bij een tweetal gelegenheden zijn kleindochter, die toen drie jaar oud was, misbruikt. Aan haar wordt € 5.000 immateriële schadevergoeding toegekend. 14-12-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Medische aansprakelijkheid ziekenhuis (2001). De rechtbank oordeelt dat het ziekenhuis onrechtmatig heeft gehandeld ten aanzien van minderjarige 1, door zijn moeder tijdens de zevende maand van de zwangerschap van minderjarige 1 gentamycine toe te dienen. De rechtbank oordeelt dat het bedrag van f 125.000 recht doet aan de ernst van de gevolgen die de doofheid bij minderjarige 1 tot gevolg heeft gehad en zal hebben. De rechtbank acht dat voldoende is aangetoond dat de psychosomatische verschijnselen bij de moeder een direct gevolg zijn van de wetenschap dat de doofheid van haar zoon het gevolg zou kunnen zijn van het onjuiste medicijngebruik tijdens haar zwangerschap. De moeder moet nadere gegevens over de mate van haar arbeidsongeschiktheid overleggen voor de berekening van de schade. 18-04-2001
Antillen
- Gerecht in eerste aanleg van Curaçao Eer en goede naam. Het noemen van eisers naam als opdrachtgever van de moord op Helmin Wiels in een strafzaak tegen een derde is niet onrechtmatig. Vrijheid van requisitoir versus schending goede naam en onschuldpresumptie. 09-09-2019
- Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba Verkeersaansprakelijkheid. Bij de weging van de wederzijdse verkeersfouten zijn die van gedaagde (automobilist) zwaarder dan die van eiser (motorrijder). Het gerecht zal de fouten waarderen in die zin dat gedaagde voor 75 procent schuld heeft aan het ongeval en eiser voor 25 procent. Gezien de meer kwetsbare positie van een motorrijder als verkeersdeelnemer, het feit dat eiser letsel heeft opgelopen en de omstandigheid dat gedaagde tegen wettelijke aansprakelijkheid is verzekerd, zal het gerecht toepassing geven aan de billijkheidscorrectie in die zin dat de schadevergoedingsplicht van verzekeraar en gedaagde op tachtig procent zal worden bepaald. 04-09-2019
- Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba Passagier loopt letsel op doordat buschauffeur met hoge snelheid over verkeersplateau rijdt. Uitgaande van de aard en de ernst van het letsel en soortgelijk letsel, zoals opgenomen in de Smartengeldgids, acht het gerecht het billijk een bedrag aan immateriële schadevergoeding toe te kennen van € 6.100. Toewijzing van bedrag in euro’s in plaats van Arubaanse florijn, in verband met de afwezigheid van een sociaal vangnet in Aruba voor (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. 04-09-2019
- Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba Tandletsel opgelopen bij intubatie tijdens operatie aan dubbelzijdige liesbreuk. Eiser vordert dat het ziekenhuis zijn tandartskosten moet vergoeden. Anesthesioloog heeft gehandeld als redelijk handelend en bekwaam hulpverlener. De vordering wordt afgewezen. Notitie van anesthesioloog dat tandletsel door de operatie vergoed zou worden door het ziekenhuis doet hier niet aan af. 04-09-2019