Naar boven ↑

Update

Nummer 39, 2019
Uitspraken van 22-10-2019 tot 28-10-2019
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,


Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.

Aankondiging boekpresentatie Psychische schade (Siewert Lindenbergh).
Op donderdag 14 november 2019 (16.00 uur) wordt het boek Psychische schade, geschreven door Siewert Lindenbergh, feestelijk gepresenteerd bij Boekhandel Douwes in Den Haag. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Psychische aandoeningen kunnen ten minste zo invalideren als fysieke aandoeningen. Psychische schade roept in het aansprakelijkheidsrecht niettemin eigen vragen op, over onrechtmatigheid, relativiteit, causaal verband en schadebegrip. Die worden in dit boek samengebracht behandeld aan de hand van deelgebieden waarop psychische schade zich manifesteert: seksueel misbruik, overbelasting door werk, confrontatie met een schokkende gebeurtenis. Wanneer geen sprake is van objectiveerbaar geestelijk letsel, maar van verdriet, spanning, frustratie, ergernis of ander onbehagen, kan er niettemin aanleiding zijn om daarvoor aansprakelijkheid aan te nemen. Onder welke omstandigheden dat het geval is, wordt ook in dit boek verkend. Er zijn geen kosten verbonden aan deze boekpresentatie, maar in verband met de catering verzoeken wij u zich vr donderdag 7 november a.s. aan te melden. Kijk hier voor meer informatie en/of aanmelden.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Smartengeld van 135.000 voor erfgenamen van vrouw die is overleden door verwijtbaar delay.
Door ernstig verwijtbaar handelen van een uroloog is geen actie ondernomen tegen een niertumor en is de vrouw in kwestie overleden. De kinderen van de vrouw hebben MediRisk als verzekeraar van het ziekenhuis aansprakelijkheid gesteld voor het verwijtbaar delay. MediRisk heeft de aansprakelijkheid erkend. In een deelgeschil heeft de rechter MediRisk veroordeeld tot het betalen van 200.000 aan smartengeld. In hoger beroep staat de hoogte van het bedrag ter discussie. Het hof (PS 2019-1239) maakt een gevalsvergelijking met een zaak waarin een delay werd verweten aan een gynaecoloog. Als persoonlijke omstandigheden weegt het hof mee dat de vrouw 49 jaar was, kinderen, kleinkinderen en een partner had, ernstige vermoeidheidsklachten heeft ontwikkeld, in een sociaal isolement terecht is gekomen en dat zij verdriet en angst heeft gehad over het afscheid van haar naasten en haar naderende overlijden. Het hof is verder van oordeel dat de maatschappelijke opvattingen in Nederland over de hoogte van het smartengeld in de loop van de jaren zijn gewijzigd en laat dit in zijn oordeel meewegen. Anders dan het Hof Arnhem-Leeuwarden, ziet het hof geen aanleiding om het bedrag van het smartengeld eerst te begroten en vervolgens nog met een (generiek) percentage te verhogen op grond van de gewijzigde maatschappelijke opvattingen. De aanwezigheid van een verzekering is geen reden om een hoger bedrag toe te wijzen. Het hof acht 135.000 smartengeld billijk. De erfgenamen moeten het te veel aan ontvangen smartengeld terugbetalen aan MediRisk.

Onrechtmatig handelen ZorgkaartNederland.
AVG. In de zomer van 2018 is op www.zorgkaartnederland.nl een waardering geplaatst waarbij eiseres als medisch specialist op alle onderdelen is gewaardeerd met een 2. De gevorderde veroordeling van ZorgkaartNederland de persoonsgegevens van eiseres te verwijderen wordt afgewezen. De gevraagde verklaring voor recht dat het plaatsen van de waardering onrechtmatig was wordt toegewezen. De waardering is niet in overeenstemming met de door ZorgkaartNederland opgestelde gedragscode. In plaats van de in de gedragscode verlangde toelichting bij de cijfers is in de vrije tekst volstaan met het geven van een aantal kwalificaties en het uiten van beschuldigingen. Een beschrijving van feiten, zoals in de gedragscode benoemd, is niet gegeven. Gelet op de zeer negatieve inhoud van de waardering is volgens de rechtbank (PS 2019-1231) voldoende aannemelijk dat de mogelijkheid bestaat dat eiseres schade heeft geleden door een negatieve impact van de waardering op haar reputatie en/of doordat patinten niet door haar behandeld wilden worden. ZorgkaartNederland wordt veroordeeld tot vergoeding aan eiseres van haar schade, nader op te maken bij staat.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm Janou Kempkes
PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

C.J.M. Klaassen, Zorgvuldig procederen in letselschadezaken, Verkeersrecht 2019/159, p. 159-180.
De auteur schrijft in het kader van zorgvuldig procederen in letselschadezaken over onderwerpen als Wanneer procederen en bij wie behoort het initiatief tot procederen te liggen?, Een goede voorbereiding is het halve werk, maar hoe ver te gaan?, Hoe eerlijk en open moet men in rechte zijn? Waarheidsplicht (versus?) behartiging van partijbelang, Zorgvuldig in appel.

R.A. Dozy, De zorgplicht van de (letselschade)rechter, Verkeersrecht 2019/160, p. 159-180.
Heeft de rechter een zorgplicht? En zo ja, wat houdt die zorgplicht dan in? Het eerste prangende punt is snelheid, een heikel onderwerp, want snel is de rechtspraak bepaald niet: dikke dossiers die doorgeploegd moeten worden, lange wachttijden voor zittingen en met een beetje geluk voor zowel procespartijen als de rechter kan na de zitting een eindbeslissing worden gegeven, waarop partijen dan wel weer veel en veel te lang moeten wachten. Op dit onderdeel krijgt de rechtspraak een dikke onvoldoende. Hoe komt dat?

M.M. Roggenkamp e.a., Juridische aspecten van gaswinning. Een Groningse verkenning (Monografien Privaatrecht nr. 18), Deventer: Wolters Kluwer 2019.
Dit is boek verkent de juridische aspecten over gaswinning en aansprakelijkheid. De uitgave bespreekt alle bestaande regelingen met betrekking tot de schadeafhandeling in chronologische volgorde, plaatst ze in perspectief en voorziet deze waar nodig van commentaar. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: regulering van gaswinning, gaswinning en het recht op veiligheid, causaliteit en bewijsvermoeden, waardedaling als gevolg van gaswinning, publiekrechtelijke benaderingen van schadeafhandeling, aardbevingsschade vanuit rechtseconomische perspectief.

V. Tweehuysen, Digital Afterlife Under Dutch Law: The German Case on Inheriting a Facebook Account from a Dutch Perspective, European Review of Private Law 2019/27, p. 1149-1158.
What happens to the Facebook accounts of the millions of Facebook users who die every year? Practically speaking, a person can either set their account to be deleted after they pass away or have it memorialized, in which case the account cannot be changed unless a legacy contact was appointed. But what happens from a legal point of view? The German Bundesgerichtshof (BGH) dealt with this question in the case discussed here. The cause of the BGHs ruling is a tragic one: the mother of a 15-year-old girl who passed away tried to log on to her daughters Facebook account using the girls username and password, but failed because the account had already been memorialized. Part of the reason the mother wished to access the account was to determine whether the girl had intended to commit suicide, or if her death was more likely an accident. Facebook, however, denied the mother access to the girls account, fending off the mothers request by appealing, in short, to the right to privacy of the persons the daughter had communicated with.

S.R. Ghasemzadeh, The Economic and Legal Bases of the Development Risk Defence in European Product Liability: A Critical Approach to Proponents Bases of the Defence, European Review of Private Law 2019/27, p. 1023-1050.
Incorporating the development risks defence (DRD) into Product Liability Directive 85/374/EEC has been the most controversial issue in product liability debates. Although it is possible for the Member States to derogate from the DRD, only Finland and Luxemburg apply development risk derogation set out in Article 15 1(b) of the Directive to all products. This derogation is partially applied in France, Spain and Hungry. Aside from providing an introduction to history of the divergences on DRD at national and supranational levels, this paper analyses economic and legal bases of proponent of this defence and critically makes separate analysis about them. Overall, economic and legal views of the opponents refer to bases that specially manifest themselves in academic literature and the legislative, economic, political debates. With reference to the European literature and debates, this paper attempts to elaborate that the DRD is not only an economic and legal issue but also social and political one. Regarding to these diffused bases, it is possible to conclude that the arguments put forward in favour of maintaining the DRD are susceptible to criticism.

K.K.E.C.T. Swinnen, The German Bundesgerichtshofs Decision on Access to the Facebook Account of Your Deceased Child from a Belgian Law Point of View, European Review of Private Law 2019/27, p. 1131-1148.
In this article, the German Bundesgerichtshofs decision of 12 July 2018 is scrutinized from a Belgian law point of view. The discussion is largely structured along the line of thought that the Bundesgerichtshof has followed in its decision, which, roughly speaking, is composed of two parts. The first part consists of the approval of the rights that the belated daughter derived from her contract with Facebook as inheritable rights. In the second part, the Bundesgerichtshof checks, and dismisses, a number of legal grounds, mainly of a human rights and data protection law nature, that according to Facebook prevent the parents from being granted access to their daughters Facebook account. These two parts are also the backbone of this article.

Hof

Rechtbank