Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Het loslopen van een hond in een gebied waar een aanlijnplicht geldt is niet onrechtmatig.
De aangelijnde hond van eiser rent achter de loslopende hond van verweerder aan. Eiser wordt omver getrokken en loopt een dubbele beenbreuk op. Eiser vordert een verklaring voor recht dat verweerder jegens hem onrechtmatig heeft gehandeld door zijn hond los te laten lopen en niet onder controle te houden in een gebied waar een aanlijnplicht gold. De rechtbank (PS 2019-0293) oordeelt dat het los lopen van de hond van verweerder geen dusdanig concreet en groot gevaar meebracht dat dit onaanvaardbaar was. De rechtbank betrekt hierbij dat in beginsel van iemand die een hond uitlaat mag worden verwacht dat deze zichzelf staande kan houden en de hond in bedwang weet te houden, ook bij een plotselinge prikkel. Dat er ter plaatse een aanlijnverbod gold maakt dit niet anders, omdat ook hier onverwachte prikkels kunnen optreden. De rechtbank wijst de vorderingen af.
Met dank aan KBS Advocaten voor het insturen van deze uitspraak.
Per ongeluk afgaan vuurwapen leidt tot incomplete dwarslaesie.
In het kader van het kopen van een vuurwapen bevond eiser zich met twee personen in een auto. Het vuurwapen is per ongeluk afgegaan, waardoor eiser een dwarslaesie heeft opgelopen. Hij vordert 68.000 aan smartengeld. De rechtbank (PS 2019-0275) oordeelt dat eiser recht heeft op immaterile schadevergoeding. Hierbij moet rekening worden gehouden met veertig procent eigen schuld. De rechtbank verwijst verder naar de schadestaatprocedure.
Schilderbedrijf niet aansprakelijk voor letselschade kind dat is gestruikeld over hun steigers.
Deelgeschil. Painting Holland heeft wegens schilderwerkzaamheden steigers geplaatst. Een kind struikelt hierover en breekt zijn arm. De ouders verzoeken namens het kind om Painting Holland aansprakelijk te stellen voor de geleden en nog te lijden schade. De rechtbank (PS 2019-0278) oordeelt dat op basis van de thans beschikbare, beperkte gegevens, niet kan worden geoordeeld dat Hollandia een gevaarlijke situatie in het leven heeft geroepen, waarvoor Painting Holland aansprakelijk zou zijn. Daarbij betrekt de rechtbank fotos die niet zonder meer een gevaarlijke situatie laten zien. De rechtbank verklaart (de ouders van) het kind niet-ontvankelijk.
Geen immaterile schadevergoeding voor lerares na bedreiging.
Arbeidsrecht. Een lerares heeft een angststoornis ontwikkeld na te zijn bedreigd door een personeelsfunctionaris. De lerares is op staande voet ontslagen, als dringende reden wordt opgegeven dat haar echtgenoot de personeelsfunctionaris heeft bedreigd en zij de eer en goede naam van de personeelsfunctionaris heeft geschaad. De lerares verzoekt onder meer om een billijke vergoeding van 100.000 bruto en een immaterile schadevergoeding van 20.000 netto. De kantonrechter (PS 2019-0283) oordeelt dat er geen sprake is van een dringende reden. De kantonrechter kent de lerares een billijke vergoeding van 40.000 bruto toe, de rest van het verzoek wordt afgewezen.
Publiceren van een krantenbericht zonder toepassen wederhoor is niet onrechtmatig.
Conclusie advocaat-generaal (A-G) over het leerstuk onrechtmatige publicatie. De conclusie strekt tot verwerping van het beroep. De A-G (PS 2019-0290) gooit nog een vraag op over hoor en wederhoor. Het is in het belang van degene over wie een kritische publicatie is voorgenomen, hem te vragen om een reactie voorafgaand. De vraag is evenwel of dit als een afzonderlijk belang kan worden aangemerkt, nu het niet toepassen van hoor en wederhoor automatisch meebrengt dat niet de gelegenheid wordt geboden om argumenten aan te dragen waarom niet tot publicatie moet worden overgegaan.
Nieuws
De afgelopen week verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Ilona van der Zalm, Janou Kempkes Moana Mellaard
PS Updates
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
J.P.M. Simons, annotatie bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 27 november 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:10336 [Medische hulpmiddelen. Aansprakelijkheid voor hulpzaken. Miragelplombe.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/4, afl. 1.
Het hier besproken arrest betreft inmiddels de zoveelste uitspraak over het gebruik van ongeschikte medische hulpzaken bij de uitvoering van een geneeskundige behandelingsovereenkomst. Hoofdregel op grond van art. 6:77 BW is, dat de daaruit voortvloeiende tekortkoming aan de schuldenaar in dit geval de behandelend arts of het ziekenhuis wordt toegerekend. Indien de schuldenaar echter stelt en kan bewijzen dat dit onredelijk zou zijn gelet op de inhoud en de strekking van de rechtshandeling waaruit de verbintenis voortspruit, de in het verkeer geldende opvattingen en de overige omstandigheden van het geval, blijft toerekening achterwege. In geval van het gebruik van ongeschikte medische hulpzaken wordt in de jurisprudentie, met verwijzing naar de parlementaire geschiedenis en in afwijking van de hoofdregel, veelal aangenomen dat toerekening aan artsen of ziekenhuizen in beginsel onredelijk is.
C.C. Wijburg en S.C. van Dijke, annotatie bij Gerechtshof Den Haag 7 augustus 2018, ECLI:NL:GHDHA:2018:1838 [Overlijdensschade. Vaststellen schadevergoeding. Derving levensonderhoud. Shockschade.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/7, afl. 1.
Deze zaak gaat over het vaststellen van de overlijdensschade van een jonge vrouw wiens vader is omgekomen door een ernstig misdrijf. In deze noot zullen wij eerst ingaan op het juridisch kader. Daarna schetsen wij de feiten, waarna wij ingaan op het rechterlijk oordeel. Aangezien de overwegingen ten aanzien van de vaststelling van de schadeposten wegens derving levensonderhoud, immaterile schade en studievertraging in het oog springen, zullen de auteurs bij die overwegingen stilstaan.
V. Oskam, annotatie bij Rechtbank Overijssel 24 oktober 2018, ECLI:NL:RBOVE:2018:4460 [Fietsongeval. Bindende beslissing in deelgeschil. Wijziging van eis. Causaal verband.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/8, afl. 1.
In dit vonnis komt een aantal interessante onderwerpen aan bod die de auteur zal bespreken. Dit betreft in de eerste plaats de vraag of, en zo ja onder welke omstandigheden, de rechter terug mag komen op een eerdere beslissing in deelgeschil. In de tweede plaats komt aan bod wanneer nog ruimte is voor een eiswijziging en wanneer plaats is voor een verwijzing naar een schadestaatprocedure, dan wel de schade in de betreffende procedure zelf kan (of moet) worden vastgesteld. Tot slot zijn de overwegingen van de rechtbank interessant waar het de vaststelling van causaal verband betreft tussen de gestelde klachten en beperkingen en het betreffende fietsongeval.
J.L.R. Kenens, annotatie bij Gerechtshof s-Hertogenbosch 13 november 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:4662 [Burn-out. Aansprakelijkheid van werkgever. Periodiek medisch onderzoek.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/12, afl. 1.
Deze uitspraak borduurt voort op de huidige rechtspraak over de aansprakelijkheid van de werkgever voor een burn-out. Stilgestaan wordt bij de stelplicht van de werknemer en het kenbaarheidsvereiste als voorwaarden voor aansprakelijkheid voor schade wegens psychische klachten van de werknemer.
E.W. Bosch, annotatie bij Rechtbank Rotterdam 21 november 2018, ECLI:NL:RBROT:2018:9588 [Deelgeschil. Letselschade. Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verrekening van voordeel.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/16, afl. 1.
Opnieuw wordt de vraag aan een rechtbank voorgelegd of de uitkering(en) uit een door betrokkene zelf gesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen worden verrekend met het gevorderde verlies van arbeidsvermogen. Ook in de onderhavige zaak wordt deze vraag getoetst aan HR 1 oktober 2010, JA 2010/155 (Verhaeg/Jenniskens). Niet alleen wijkt de rechtbank in de onderhavige beschikking af van het alles-of-niets principe, door 50% van de uitkeringen uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering te verrekenen, maar ook het oordeel van de rechtbank dat de argumenten voor wel of geen verrekening in zeker evenwicht zijn met elkaar verrast, zoals blijkt uit de analyse van de auteur van de toepasselijke gezichtspunten.
P.J. klein Gunnewiek, annotatie bij Rechtbank Rotterdam 24 oktober 2018, ECLI:NL:RBROT:2018:8874 [Deelgeschil. Inzage expertiserapport. Equality of arms, Privacy. Onvoldoende waarborgen.] Jurisprudentie Aansprakelijkheid 2019/15, afl. 1.
In deze deelgeschilprocedure heeft de Rechtbank Rotterdam het privacybelang van een benadeelde groter geacht dan het belang van de aansprakelijke verzekeraar (Allianz) om inzage te krijgen in het expertiserapport. Een expertiserapport op te maken door een deskundige die door beide partijen samen zou worden gevraagd om een onderzoek te verrichten. De rechtbank heeft gemeend dat er in het minnelijk schaderegelingstraject onvoldoende waarborgen zijn om het privacybelang te borgen. Volgens de rechtbank is voldoende dat de medisch adviseur van Allianz de beschikking krijgt over het rapport. Op deze wijze krijgt Allianz voldoende gelegenheid om kennis te nemen van het rapport, aldus de rechtbank. Een bijzondere uitspraak, die de (buitengerechtelijke) schaderegeling niet makkelijker zal gaan maken.
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Risicoaansprakelijkheid. De 14-jarige zoon van appellanten heeft de toen 15-jarige dochter van geïntimeerde neergestoken waarna zij kwam te overlijden. Geïntimeerde vordert vergoeding van haar materiële en immateriële schade. Het hof oordeelt dat de stukken die relevant kunnen zijn voor de aansprakelijkheid ontbreken en de wel voorhanden stukken incompleet zijn. Het hof houdt de zaak aan en draagt op genoemde stukken in het geding te brengen, ook gelast het een comparitie van partijen. Vervolg op PS 2017-0375. 26-02-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Een kapper is betrokken geraakt bij een vechtpartij waarbij hij onder meer zijn hand heeft gebroken, hierdoor kon hij geen werkzaamheden verrichten. Zijn werkgever vorderde in eerste aanleg vergoeding van de schade die hij heeft geleden wegens doorbetaling van loon en re-integratiekosten. De kantonrechter wees dit toe. Een van de appellanten is tegen dit vonnis opgekomen met een beroep op eigen schuld van de kapper. Het hof oordeelt dat er geen sprake is van eigen schuld aan de zijde van de kapper. Het hof betrekt hierbij dat de kapper buiten stond te roken toen een van de appellanten hem aansprak, na enige tijd kwamen de andere appellanten erbij en begonnen het gevecht. 26-02-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Tussen chauffeur en appellant is een incident ontstaan waarna appellant op de A58 uit de auto is gezet. Appellant liep eerst naar een tankstation, maar is vervolgens in een verwarde toestand weer op de snelweg gaan lopen. Hier is hij aangereden. Appellant vordert vergoeding van zijn letselschade. Het hof oordeelt dat de schade geheel voor de rekening van appellant moet blijven. Het hof betrekt hierbij dat het gewelddadige gedrag van appellant de oorzaak is geweest dat hij uit de auto is gezet en dat het uiteindelijk appellant zelf is geweest die even later weer over de snelweg is gaan lopen. 26-02-2019
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Overheidsaansprakelijkheid. Verzoek om aanvullend deskundigenonderzoek naar ziekten eventueel veroorzaakt door chroom-6. Hof wijst verzoek af op grond van de goede procesorde. Aanvullend onderzoek zou geen invloed meer hebben op de bodemzaak, omdat de datum voor een einduitspraak al vaststaat. 21-02-2019
- Gerechtshof Den Haag Overheidsaansprakelijkheid. Tegen appellante liepen verschillende klachtzaken, de Raad van Discipline heeft maatregelen opgelegd. Appellante vordert een verklaring voor recht dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door onrechtmatig recht te spreken, waardoor zij schade heeft geleden. Naar het oordeel van het hof kan de Staat alleen aansprakelijk worden gesteld voor rechtspraak van een lagere rechter als de schade niet in hoger beroep kan worden weggenomen. Het verzoek van appellante wordt afgewezen, omdat zij niet heeft gesteld dat er geen sprake was een effectieve remedie. 19-02-2019
Rechtbank
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. De rechtbank is van oordeel dat artikel 287 Sr niet beoogt de belangen van een getuige te beschermen. Om die reden kan een getuige in het strafproces zijn schade niet als rechtstreeks gevolg van de overtreden strafbepaling vorderen. Dat betekent dat de getuige van in casu doodslag zich niet als benadeelde partij kan voegen in het strafproces. 21-02-2019
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Verbalisant die aanwezig is bij uithuiszetting, wordt door de bewoner met een mes in zijn keel gestoken waarbij de luchtpijp wordt doorboord. De rechtbank acht € 12.500 immateriële schadevergoeding toewijsbaar. 20-02-2019
- Rechtbank Amsterdam De rechtbank wijst de vordering dat een bromfietser door met te veel alcohol op tegen eiser aan te rijden onrechtmatig jegens eiser heeft gehandeld, toe. De gedragingen van eiser hebben in mindere mate bijgedragen aan de schade dan de gedragingen van de bromfietser. De rechtbank past de billijkheidscorrectie toe en oordeelt dat de bromfietser 75 procent van de geleden en nog te lijden schade van eiser moet vergoeden. 20-02-2019
- Rechtbank Gelderland Vaststelling omvang van de schade als gevolg van letsel. Het verzoek om de uitkeringen die eiseres heeft ontvangen in het kader van de arbeidsongeschiktheidsverzekering te verrekenen met de inkomensschade van eiseres wordt afgewezen, omdat het in geval van een sommenverzekering nader moet worden onderbouwd waarom het redelijk is te verrekenen. Allianz heeft deze argumenten onvoldoende aangevoerd. Toewijzing € 10.000 smartengeld. 20-02-2019
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Toewijzing € 12.500 immateriële schadevergoeding aan slachtoffers die door veroordeelde zeer ernstig zijn verwond toen hij in het wilde weg hen heeft gestoken en ze hierbij op bijzonder gevaarlijke plekken geraakt heeft, zoals de nek, rug en schedel. Veroordeling voor poging tot doodslag. 19-02-2019
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Veroordeling van 60-jarige man die heeft geprobeerd om een supermarkt te overvallen door kassières met een pistool te bedreigen. De kassières vorderen immateriële schadevergoeding van respectievelijk € 2.200 en € 2.500. De rechtbank wijst de vorderingen toe en overweegt daarbij dat wat een benadeelde partij vraagt gebaseerd is op wat het bewezen verklaarde feit met iemand doet. De rechtbank ziet geen aanleiding om de gevorderde schades te matigen. 19-02-2019
- Rechtbank Noord-Holland Strafrecht. Veroordeling voor veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig met een auto het trottoir op te rijden, daarbij tegen benadeelde aan te rijden waardoor benadeelde een onderbeenbreuk heeft opgelopen. Van de gevorderde € 5.000 immateriële schadevergoeding wordt € 2.500 toegewezen. 15-02-2019
- Rechtbank Rotterdam Kosten van rechtsbijstand. Eiser en gedaagde (slachtoffer verkeersongeval) hebben een overeenkomst gesloten op basis van een resultaatafhankelijke beloning. Naast deze beloning declareert eiser zijn buitengerechtelijke kosten bij de verzekeraar. Nu gedaagde daarover niet vooraf is voorgelicht, oordeelt de kantonrechter dat het vorderen van nakoming van betaling van het restant van de succesfee in dit geval naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. 31-01-2019
- Rechtbank Amsterdam Eiser verzoekt het verwijderen van zijn persoonsgegevens en foto van een website. Daarnaast verzoekt hij een schadevergoeding van € 40.000 wegens psychische schade. De rechtbank oordeelt dat de vorderingen zich niet lenen voor een verzoekschriftprocedure en beveelt dat de procedure zal worden voortgezet als een dagvaardingsprocedure. 31-01-2019
- Rechtbank Rotterdam Aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van schietincident. Naar het oordeel van de rechtbank hebben aan eiser toe te rekenen omstandigheden bijgedragen aan het ontstaan van zijn schade. De rechtbank acht op grond van de billijkheidscorrectie een verdeling gerechtvaardigd van zestig procent voor gedaagde en veertig procent voor eiser. 30-01-2019
- Rechtbank Amsterdam Arbeidsrecht. Geen dringende reden voor ontslag op staande voet. Reactie van werkneemster via e-mail naar alle collega’s is niet onbegrijpelijk gezien conflict met personeelsfunctionaris en angststoornis. Verzoek tot billijke vergoeding toegewezen. 17-01-2019
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Verzoek tot bevoorschotting van buitengerechtelijke kosten. Het verzoek wordt afgewezen, omdat niet is voldaan aan de dubbele redelijkheidstoets. De complexiteit van de zaak rechtvaardigt het aantal uren niet. 17-12-2018
- Rechtbank Rotterdam Eer en goede naam. Op een website, Facebook en Instagram zijn negatieve berichten geplaatst door de ex van een kapitein. De voorzieningenrechter acht de uitlatingen onrechtmatig. De vordering tot verwijdering wordt afgewezen, omdat deze te ruim is geformuleerd. Het verbod voor toekomstige onrechtmatige uitlatingen wordt toegewezen voor de duur van zes maanden. 13-12-2018
- Rechtbank Amsterdam Deelgeschil. Het verzoek tot vaststellen van aansprakelijkheid wordt niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank is van oordeel dat op basis van de beschikbare gegevens niet kan worden geoordeeld dat het kind ten val is gekomen als gevolg van een door Hollandia in het leven geroepen gevaarlijke situatie (steigers neerzetten in straat), en dat Painting Holland daarvoor aansprakelijk is. 18-10-2018