Naar boven ↑

Update

Nummer 28, 2020
Uitspraken van 07-07-2020 tot 13-07-2020
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,


Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan.


Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd zijn onder andere:
Eindrapport impact van een verkeersongeval op slachtoffers en nabestaanden
Chroom-6 in kunstschilderverf valt onder REACH
De Veiligheidsregio’s zijn beter voorbereid op rampen dan in 2016


Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

HR 20 september 2019, ECLI:NL:HR:2019:1409, NJ 2020/233, m.nt. S.D. Lindenbergh. [Rechtsorde] [Legalintelligence]*
Deze zaken gaan over de nasleep van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn: op zaterdag 9 april 2011 schoot een jongeman met vuurwapens zes mensen dood, verwondde er zestien, en beroofde vervolgens zichzelf van het leven. Hier is aan de orde of en, zo ja, in hoeverre de Nationale Politie aansprakelijk is voor de gevolgen voor nabestaanden, ooggetuigen en winkeliers, omdat de Politieregio Hollands Midden aan de schutter ondanks contra-indicaties een wapenvergunning had verleend en deze tweemaal had verlengd.

L. Boersma, ‘Hoe billijk is een correctie op grond van art. 6:101 BW wegens een aanwezige verzekering?’, VAST 2020/P-0020. [VAST]
Een arrest van gerechtshof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2020:16) vormde voor de auteur aanleiding nader stil te staan bij de achtergrond van de invloed van verzekering op de omvang van de te vergoeden schade en bij de wenselijkheid van deze tendens. Voordat de auteur aan de bespreking van het arrest van het hof toekomt, staat zij stil bij het algemene kader waarin de invloed van verzekering op de schadeverdeling zijn juridische grondslag vindt. Daarna volgt een uiteenzetting van enkele gedachten met betrekking tot de wenselijkheid van de invloed van een aanwezige verzekering.

A. Santen, ‘De invloed van verzekeringsdekking op aansprakelijkheid en draagplicht’, PIV-Bulletin 2020/2, p. 5-9. [PIV]
Aan het feitencomplex dat aan de aansprakelijkheidsvraag ten grondslag ligt verandert niets wanneer er al dan niet een verzekering is. En toch kan een partij in voorkomende gevallen juist aansprakelijk zijn omdat hij zich verzekerd heeft. Het wordt pas echt vervelend als een partij aansprakelijk wordt gehouden omdat de rechter veronderstelt dat hij verzekerd is of had kunnen zijn terwijl dit niet zo is. In dit artikel gaat de auteur hier nader op in aan de hand van verschillende uitspraken.

P. Oskam, ‘Persoonlijk onderzoek: wanneer mag het?’, PIV-Bulletin 2020/2, p. 10-15. [PIV]
Verzekeraars worstelen in de praktijk regelmatig met de vraag of in een concreet geval wel of niet een persoonlijk onderzoek mag worden ingesteld. In dit artikel bespreekt de auteur drie uitspraken waarin de (on)rechtmatigheid van persoonlijk onderzoek aan bod komt en probeert de auteur aan de hand daarvan enig houvast te geven bij beantwoording van de vraag onder welke omstandigheden een verzekeraar tot persoonlijk onderzoek mag overgaan.

M. Petersen & J. Derksen, ‘Letselschadevergoeding en bijstandsuitkering. Een problematische combinatie’, PIV-Bulletin 2020/2, p. 16-24. [PIV]
Wanneer je als bijstandsgerechtigde een letselschadevergoeding ontvangt leidt dat tot veel hoofdbrekens. Met de ontvangst van de letselschadeuitkering zal het vermogen namelijk in veel gevallen boven de voor de bijstandsuitkering maximale vermogensgrens uitkomen. Daarmee loopt de bijstandsgerechtigde het risico het recht op een bijstandsuitkering te verliezen. Dat dwingt hem om (een deel van) zijn letselschadevergoeding aan te wenden om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Niet alleen voor de benadeelde, maar ook voor de verzekeraars en belangenbehartigers levert de combinatie van letselschadevergoedingen en bijstandsuitkeringen problemen op. Want hoe waarborg je als professional dat de benadeelde de letselschadevergoeding zoveel mogelijk kan aanwenden voor herstel van schade in plaats van het primaire levensonderhoud? In dit artikel behandelen de auteurs deze vraag.

K. Demmer & R. Wieskamp, ‘De voordeelsverrekening en de transitievergoeding: opnieuw onder de aandacht!’, PIV-Bulletin 2020/2, p. 26-33. [PIV]
Regelmatig vindt er in het kader van letselschadezaken een discussie plaats tussen de verzekeraar en de belangenbehartiger over de vraag of een door het slachtoffer verkregen transitievergoeding verrekend mag worden met de door hem of haar te verkrijgen schadevergoeding vanwege het verlies aan verdienvermogen. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven en is vaak sterk afhankelijk van de specifieke casus. Met dit artikel beogen de auteurs te voorzien in handvatten om dit vraagstuk op te lossen.

L. Homan & S. Köning, ‘De Hoge Raad spreekt zich uit over aansprakelijkheid voor ongeschikte medische hulpzaken’, PIV-Bulletin 2020/2, p. 38-39. [PIV]
De vraag of schade ontstaan na gebruik van een ongeschikte medische hulpzaak wel of niet voor rekening van arts en ziekenhuis dient te komen, houdt de gemoederen al enige tijd flink bezig. In de lagere rechtspraak, bij de rechtbanken en de gerechtshoven, werd daar verschillend over geoordeeld. De auteurs bespreken de twee uitspraken die de Hoge Raad hierover recent gewezen heeft.
 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Ouders pro se aansprakelijk voor schade bij Facebookmoord.
Facebookmoord. De ouders van een 14-jarige jongen zijn pro se aansprakelijk voor de moord op een 15-jarig meisje. De jongen vertoonde ernstige gedragsproblemen en de ouders hebben onvoldoende gedaan om schade aan derden te voorkomen (PS 2020-0478).

Shockschadevergoeding toegewezen hoewel een objectieve vaststelling van psychisch letsel ontbreekt.
Strafrecht. Veroordeling voor doodslag op partner. Moeder van het slachtoffer krijgt vergoeding van shockschade toegewezen (€ 12.500). De rechtbank (PS 2020-0481) oordeelt dat hoewel bij haar niet objectief is vastgesteld dat zij psychisch letsel heeft, deze schade wel voor de hand ligt wegens de nauwe affectieve relatie met haar dochter.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek-Bart & Moana Mellaard
PS Updates

Hof

Rechtbank