Naar boven ↑

Update

Nummer 32, 2020
Uitspraken van 27-08-2020 tot 31-08-2020
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,


Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 


Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd is:
Blog Rosa Jansen: ‘Corona legt kwetsbare positie van slachtoffers bloot’


Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

M.A. Loth, ‘Uit de ban van corrigerende rechtvaardigheid. Over de begroting en afwikkeling van massaschade’, NTBR 2020/21. [Rechtsorde] [Legal Intelligence]
In deze bijdrage staat het schadevergoedingsrecht, meer specifiek de problematiek van de begroting en afwikkeling van massaschade door middel van een categorisering van de benadeelden centraal. Dit domein is nog relatief onbetreden, veel vragen zijn nog niet onderzocht. Hoe doet de rechter dat, het onderscheiden van verschillende categorieën benadeelden waarvoor uiteenlopende rechtsgevolgen gelden? En waarom doet hij dat? Wat zijn daarvoor legitieme grondslagen, zowel in juridische als in feitelijke zin? Welke grenzen zijn hieraan te stellen? Welk houvast kunnen we vinden voor de beantwoording van deze vragen? 
Deze bijdrage biedt geen antwoord op al deze vragen, maar stelt wel de grondslagen voor die antwoorden aan de orde. De onderzoeksvraag is: welke soort overwegingen en beginselen zijn van belang bij de begroting en de afwikkeling van massaschade?

J.M. Janson, annotatie bij Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 20 januari 2020, ECLI:NL:TGZREIN:2020:7, TvGR 2020/04. [Rechtsorde] [Legal Intelligence]
Moeder wil inzage in het medisch dossier van haar overleden meerderjarige zoon na suïcide. 
Een man, geboren in 1970, was langdurig bekend bij de GGZ en kampte al jaren met ernstige meervoudige psychosociale problematiek. De moeder van de man was altijd nauw betrokken bij de behandeling en was ook regelmatig aanwezig bij gesprekken met zijn psychiater. In 2017 overlijdt de man als gevolg van suïcide. Na zijn overlijden heeft de psychiater in meerdere gesprekken moeder een toelichting gegeven op de (medicamenteuze) behandeling van haar zoon kort voor zijn overlijden. De moeder vond dit evenwel niet bevredigend en bleef vragen houden over de zorgverlening. Toen moeder vervolgens een verzoek indiende om inzage te krijgen in het dossier van haar zoon, heeft de psychiater vanwege zijn beroepsgeheim hier geen gevolg aan gegeven. De psychiater stelt dat het hem niet duidelijk was waarom aanvullend aan de al mondeling gegeven informatie, inzage in het dossier (nog) noodzakelijk was. Moeder heeft daaropvolgend een tuchtklacht tegen de psychiater ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Eindhoven. Het tuchtcollege heeft de klacht getoetst aan het (oude) recht zoals dat gold voor 1 januari 2020 en oordeelde dat de psychiater de moeder ten onrechte geen inzage had verleend. Interessant nu is, aangezien de casus zich afspeelt juist vlak voor de inwerkingtreding van de nieuwe wettelijke bepalingen omtrent inzage voor nabestaanden, hoe de rechter zou hebben geoordeeld als aan deze nieuwe wettelijke bepalingen zou zijn getoetst.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Woningoverval op ouder echtpaar in woonwagen.
Strafrecht. Veroordeling voor poging tot gekwalificeerde doodslag. Woningoverval op een ouder echtpaar in hun woonwagen, waarbij de man beschoten is en gewond is geraakt. Het hof (PS 2020-0587) wijst de vordering van € 15.000 aan immateriële schadevergoeding toe aan de man en € 6.000 aan immateriële schadevergoeding (shockschade) aan de vrouw, ondanks dat de vrouw niet direct heeft waargenomen dat haar echtgenoot is neergeschoten.

Loonregres en verhaal re-integratiekosten voor mishandelde werknemer.
Werknemer is mishandeld door de ex-partner van zijn vriendin. Werkgever heeft zijn salaris doorbetaald en zich ingespannen voor zijn re-integratie. Toewijzing van door werkgever gevorderde verklaring voor recht dat gedaagde aansprakelijk is voor de door werkgever als gevolg van de mishandeling geleden schade en tot betaling van verschillende kosten, met uitzondering van de vordering voor kosten rechtsbijstand (PS 2020-0592).

Conclusie in tweede cassatieprocedure Lansink/Ritsma inzake werkgeversaansprakelijkheid wegens blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Conclusie in de tweede cassatiezaak in de procedure Lansink/Ritsma (vervolg op HR 7 juni 2013, ECLI:NL:HR:2013:BZ1721) inzake de aansprakelijkheid van de werkgever wegens blootstelling aan gevaarlijke stoffen (art. 7:658 BW). Werkgever Lansink is tekortgeschoten in zijn zorgplicht voor een veilige werkomgeving, maar niet staat vast dat dit de schade bij de (inmiddels overleden) werknemer Ritsma heeft veroorzaakt. De klachten van eiseres, dochter van Ritsma, stellen onder meer (de grenzen van) de arbeidsrechtelijke omkeringsregel, proportionele aansprakelijkheid en de regel van artikel 6:99 BW aan de orde. Procureur-generaal Valk concludeert tot verwerping van het cassatieberoep (PS 2020-0595).


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek-Bart & Emily Husta
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen