Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan.
Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd is o.a.:
• Schiet een aannemer tekort wanneer hij zijn opdrachtgever niet adviseert om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren?
• Kamerbrief over onderzoek langlopende letselschadezaken en vervolgstappen
• Kort verslag van webinar over langlopende letselschadezaken
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Medische aansprakelijkheid na niertransplantatie.
Medische aansprakelijkheid. Niertransplantatie waarna kind overlijdt. EMC medisch onzorgvuldig gehandeld? Informed consent? Deskundigenbewijs (PS 2020-0753).
Terugvordering bijstandsuitkering na ontvangst schadevergoeding in verband met ongeval.
Socialezekerheidsrecht. Terugvordering bijstandsuitkering na ontvangst schadevergoeding in verband met ongeval. In redelijkheid slechts materiële vergoeding en € 20.000 van de immateriële vergoeding vrijgelaten. Bevestiging aangevallen uitspraak. Geen proceskostenveroordeling (PS 2020-0764).
Aanrijding door wegwerkzaamheden in opdracht gemeente.
Letselschade. Wegwerkzaamheden uitgevoerd in opdracht gemeente. Aanrijding fietser en snorfietser. Verzekeraar spreekt gemeente en aannemer aan uit hoofde van artikel 6:162 BW. Gemeente is aansprakelijk omdat plaatsen bebording een overheidstaak is die zich niet aan particulieren laat overdragen. Aannemer is opgetreden ter uitoefening overheidstaak en is zelf ook aansprakelijk. Kelderluik-criteria (PS 2020-0769).
Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!
N. Verhoeks, ‘Ongelukkige samenloop van omstandigheden en een ongeval zit in een klein hoekje’, PIV Bulletin 2020, afl. 3, p. 5-10 [Stichting PIV]
Het Burgerlijk Wetboek bevat geen risicoaansprakelijkheidsregel voor de zogenoemde huis-tuin-en-keukenongevallen. Gevoelsmatig wordt in de praktijk steeds vaker de schuld en daarmee de financiële verantwoordelijkheid voor ongevallen gezocht bij een ander, ondanks dat er geen contractuele relatie bestaat. Belangrijke beoordelingsfactoren voor onrechtmatig gedrag zijn de welbekende Kelderluikcriteria. Al ‘Kelderluikend’ lijkt men in de praktijk elke situatie onder de genoemde factoren te kunnen schuiven. Waar liggen de grenzen van aansprakelijkheid? Hoe gaan we om met gevaren? En hoe ver reikt de eigen verantwoordelijkheid van mensen?
B. Fluit, ‘Zwart geld vergoeden in letselschadezaken: tijd voor een nieuw geluid?’, PIV Bulletin 2020, afl. 3, p. 16-19. [Stichting PIV]
Lisette de Haan en Veneta Oskam stelden zich in het PIV Bulletin van maart 2020 de vraag hoe logisch het is dat binnen het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht gemist zwart werk door aansprakelijkheidsverzekeraars wordt gecompenseerd. Zwart werken kan naar hun mening, zodra de benadeelde een beroep doet op het aansprakelijkheidsrecht, (in beginsel) niet als uitgangspunt gelden. Simpelweg omdat dit maatschappelijk niet aanvaardbaar is. De Haan en Oskam roepen op tot verdere discussie over dit onderwerp, aan welke oproep de auteur van dit artikel graag gehoor geeft. Ook naar haar mening is het tijd voor een nieuw geluid.
P. klein Gunnewiek & L. Homan, ‘Het belang van de delta V. Terugblik op de relevantie bij de beoordeling van juridische causaliteit’, PIV Bulletin 2020, afl. 3, p. 24-27. [Stichting PIV]
In 2015 verschenen er drie artikelen in het PIV-Bulletin waarin vanuit verschillende invalshoeken – juridisch, medisch en biomedisch – de betekenis van de zwaarte van de botsing bij achterop-aanrijdingen voor de toepassing van de juridische causaliteit werd besproken. Er werd onder meer gesproken over de betekenis van de snelheidsverandering ('delta v') voor het risico op (langdurige) klachten en of het mogelijk is een absolute ondergrens aan te nemen voor het ontstaan van klachten. De auteurs waren niet eensgezind in hun conclusies en ook de rechtspraak liet destijds geen eenduidig beeld zien. We zijn inmiddels vijf jaar verder en de verdeeldheid is er nog altijd. Vrij recent heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich opnieuw uitgelaten over de relevantie van de delta v bij de beoordeling van juridische causaliteit. Aanleiding voor de auteurs van dit artikel om eens terug te blikken op de materie en te onderzoeken welke betekenis het arrest van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft voor de praktijk.
M. van de Braak, ‘Schade veroorzaakt door paarden in een bedrijfsmatige context’, PIV Bulletin 2020, afl. 3, p. 28-32. [Stichting PIV]
In deze bijdrage wordt gefocust op de aansprakelijkheid van de bedrijfsmatig gebruiker van paarden naar aanleiding van een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland. De casus die ten grondslag lag aan deze uitspraak wordt weergegeven, waarna het juridisch kader wordt geschetst. Daarbij zal voornamelijk aandacht worden besteed aan jurisprudentie. Vervolgens bekijkt de auteur of de beslissing van de rechtbank past in het besproken kader.
J. Roth, ‘Breng rust in het langlopend dossier’, L&S 2020, afl. 3, p. 3-5. [L&S]
In de meeste langlopende letselschadezaken is er niet sprake van één maar van meer redenen waarom ze nog niet zijn afgewikkeld. En: er kan niet één meest voorkomende reden of omstandigheid worden aangewezen die zich in het merendeel van de zaken voordoet. Dit zijn de twee belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar langlopende letselschadezaken van de Universiteit Utrecht, onder leiding van dr. Rianka Rijnhout. De resultaten van dat onderzoek, verricht in opdracht van De Letselschade Raad, zijn begin september gepubliceerd. De centrale vraag was: wat zijn kenmerken van letselschadezaken die niet binnen twee jaar zijn afgesloten? De auteur van dit artikel onderschrijft haar conclusie: een langlopende letselschadezaak is belastend, maar een zo harmonieus mogelijk verlopende letselschadezaak is dat veel minder.
R.P. Wijne, ‘Aansprakelijkheid voor gebruik ongeschikte medische hulpzaken. Hoge Raad schept duidelijkheid maar beslist is het nog niet’, L&S 2020, afl. 3, p. 6-22. [L&S]
Scheppen de uitspraken van de Hoge Raad van 19 juni jl. duidelijkheid over de aspecten van en de dragende overwegingen voor aansprakelijkheid van de hulpverlener voor het gebruik van ongeschikte medische hulpzaken? Rolinka Wijne beantwoordt die vraag nadat ze de geschiedenis en het systeem van de wet uiteen heeft gezet (§ 1), evenals de oordelen van de hoven die hebben geleid tot de arresten (§ 2) en de oordelen van de Hoge Raad (§ 3 en 4). Zij geeft haar visie op de interpretatie van de uitspraken over een tekortkoming (§ 4.1), inclusief een alternatieve lezing (§ 4.2), en over de toerekening (§ 4.2), en concludeert (§ 5) dat de uitspraken die duidelijkheid slechts met enige moeite geven.
De geschiktheid van de zaak moet worden beoordeeld naar de medische inzichten ten tijde van die toepassing, wat betekent dat een belangrijke beoordelingsfactor is of de zaak op het moment van het gebruik ‘state of the art’ was. Omdat naast objectieve onbekendheid van het gebrek ook subjectieve aanknopingspunten van belang zijn en omdat er bij de toerekening nog steeds twee uitkomsten mogelijk zijn, is de zaak nog onbeslist – ‘zeker als de praktijk aan de slag gaat met verschillende lezingen van de uitspraken.’
M.R. Lauxtermann, ‘Schaderegeling zonder erkenning van aansprakelijkheid – een reactie. Nuttige mogelijkheid op het palet’, L&S 2020, afl. 3, p. 23-27. [L&S]
In zijn reactie beargumenteert Martijn Lauxtermann dat Joran Wildeboer terecht heeft gewezen op een aantal valkuilen, maar dat die geen onoverkomelijk bezwaar hoeven te vormen. ‘In zaken waarin meerdere mogelijke aansprakelijke partijen en verzekeraars betrokken zijn, valt heel vaak maar moeilijk uit te maken wie uiteindelijk de schade dient te dragen.’ Dan kan de besproken regeling een uitweg bieden als de regrespositie van de dader of diens verzekeraar de erkenning van aansprakelijkheid blokkeert.
H. Knape, H. Van Marle & A. Verrips, ‘Wetenschappelijke vereniging dient medisch specialist te ondersteunen bij deskundigenonderzoek’, L&S 2020, afl. 3, p. 28-30. [L&S]
Medische deskundigenrapporten zijn vaak ook tuchtrechtelijk gezien onder de maat. Door bijvoorbeeld fouten als een opinie geven buiten het eigen vakgebied, het gespreksverslag of een onderzoeksverslag niet ter correctie aanbieden of het niet informeren van de wederpartij. Daarom dienen wetenschappelijke verenigingen beleid te maken ter bevordering van voldoende gekwalificeerde medische specialisten die goede deskundigenonderzoeken kunnen uitvoeren.
O.L. Nunes, ‘Welke eisen stelt de tuchtrechter aan een deskundigenrapport?’, L&S 2020, afl. 3, p. 31. [L&S]
Regelmatig moet een BIG-geregistreerd hulpverlener die een medisch advies, een buitengerechtelijke expertise of een deskundigenrapport uitbrengt, zich bij de tuchtrechter verantwoorden. Op verzoek van de redactie zet Oswald Nunes de tuchtrechtelijke eisen op een rij.
L.E.M. Charlier, ‘Mediation kan bij vroegtijdige interventie re-integratie bevorderen en schade beperken’, L&S 2020, afl. 3, p. 32-36. [L&S]
Niet alleen bij vastgelopen verhoudingen tussen werknemer, werkgever en verzekeraar maar ook al bij oplopende spanningen en schuring in de vroege fase van de behandeling, kan mediation in letselschadezaken zijn vruchten afwerpen. Dit bepleit Lydia Charlier, aan de hand van het profiel van de mediator, de emotionele behoeften van de benadeelde en een verkenning van diverse kansrijke momenten in het letselschadeproces. Ze laat ook zien hoe rechters gevolgen zouden kunnen verbinden aan het niet-aanbieden van of niet-deelnemen aan mediation.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh, Femke Ruitenbeek-Bart & Emily Husta
PS Updates
Hoge Raad
Hof
Rechtbank
- Rechtbank Midden-Nederland Strafrecht. Mishandeling met de dood ten gevolg. Broer van slachtoffer vordert een bedrag van € 17.500 aan affectieschade. Band tussen de broers was anders en meer bijzonder dan tussen broers van die leeftijd gebruikelijk. Beroep op hardheidsclausule slaagt; het gevorderde bedrag wordt toegewezen. 21-10-2020
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Poging tot doodslag van ex-vriendin op drukbezocht treinstation. Slachtoffer krijgt vergoeding van immateriële schade (€ 15.000). 20-10-2020
- Rechtbank Rotterdam Strafrecht. Moord. Toewijzing vordering tot affectieschade van € 17.500 aan twee dochters van slachtoffer. 19-10-2020
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Strafrecht. Poging doodslag hulpverlener. Vergoeding immateriële schade (€ 15.000). 16-10-2020
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Doodslag en poging tot moord tijdens begrafenisritueel. Gevorderde bedragen van € 20.000 aan affectieschade per benadeelde partij toegewezen (echtgenote en drie kinderen). Overig smartengeld en shockschade afgewezen. 16-10-2020
- Rechtbank Oost-Brabant Letselschade. Wegwerkzaamheden uitgevoerd in opdracht gemeente. Aanrijding fietser en snorfietser. Verzekeraar spreekt gemeente en aannemer aan uit hoofde van artikel 6:162 BW. Gemeente is aansprakelijk omdat plaatsen bebording een overheidstaak is die zich niet aan particulieren laat overdragen. Aannemer is opgetreden ter uitoefening overheidstaak en is zelf ook aansprakelijk. Kelderluik-criteria. 14-10-2020
- Rechtbank Den Haag Kort geding. Documentairemakers en omroep is verboden een filmdocumentaire over FIOD uit te zenden. Documentairemakers hadden ongeclausuleerd inzage in alle opsporingsgegevens; geen wettelijke grondslag; inbreuk op recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Belang bij bescherming van persoonlijke levenssfeer weegt in dit geval zwaarder dan het recht op vrijheid van expressie en persvrijheid. 09-10-2020
- Rechtbank Den Haag Kort geding. Vordering van Staat om voorafgaand aan uitzending kennis te nemen van inhoud filmdocumentaire afgewezen. Staat geen spoedeisend belang meer omdat in een ander kort geding de documentairemakers en omroep is verboden de filmdocumentaire uit te zenden. 09-10-2020
- Rechtbank Noord-Holland Vordering verzekeraar op grond van artikel 15 WAM. Niet kan als feit van algemene bekendheid worden beschouwd dat een verzekeraar van een auto geen schade vergoedt als die schade is ontstaan terwijl de bestuurder onder invloed van alcohol was. Vordering verzekeraar afgewezen. 30-09-2020
- Rechtbank Rotterdam Medische aansprakelijkheid. Niertransplantatie waarna kind overlijdt. EMC medisch onzorgvuldig gehandeld? Informed consent? Deskundigenbewijs. 30-09-2020
- Rechtbank Amsterdam Deelgeschil. Vrachtauto is van achteren op een personenauto gebotst. Aansprakelijkheid bestuurder vrachtauto vastgesteld. 10-09-2020
- Rechtbank Rotterdam De uitlatingen van gedaagde waarin zij eiser direct of indirect van bedreiging beschuldigt zijn onrechtmatig. Verbod en rectificatie deels toegewezen. 09-09-2020
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Socialezekerheidsrecht. Beëindiging ZW-uitkering. Geen sprake van schending van het beginsel van equality of arms. Geen aanleiding om op die grond een deskundige te benoemen. Voldoende gemotiveerd dat de aan de EZWb ten grondslag gelegde functies in medisch opzicht geschikt zijn voor appellante. Bevestiging aangevallen uitspraak. Geen proceskostenveroordeling. 11-09-2020
- Centrale Raad van Beroep Socialezekerheidsrecht. Toekenning loongerelateerde WGA-uitkering. Medische gegevens die zijn overgelegd in hoger beroep zijn afkomstig uit onderzoeken na datum in geding. Nadere toelichting van verzekeringsarts dat psychische en cognitieve klachten van appellant niet leiden tot het aannemen van een beperking in rubrieken 1 en 2 FML. Deugdelijke medische grondslag en voldoende gemotiveerd. Geselecteerde functies geschikt voor appellant. Bevestiging aangevallen uitspraak. Geen proceskostenveroordeling. 02-09-2020
- Centrale Raad van Beroep Socialezekerheidsrecht. Afwijzing verzoek herleven ANW-uitkering. Rechtspraak over duuraanspraken. Toegenomen arbeidsongeschiktheid kan niet leiden tot herleving van de nabestaandenuitkering. Dit zou anders zijn indien achteraf blijkt dat een nabestaande materieel altijd aan de voorwaarden voor het recht op een ANW-uitkering is blijven voldoen. Vernietiging aangevallen uitspraak, de rechtbank had het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond moeten verklaren. Geen proceskostenveroordeling. 02-09-2020
- Centrale Raad van Beroep Socialezekerheidsrecht. Terugvordering bijstandsuitkering na ontvangst schadevergoeding in verband met ongeval. In redelijkheid slechts materiële vergoeding en € 20.000 van de immateriële vergoeding vrijgelaten. Bevestiging aangevallen uitspraak. Geen proceskostenveroordeling. 18-08-2020
- Centrale Raad van Beroep Ambtenarenrecht. Kniebreuk door wapenstok in knieholte tijdens aanhouding hevig verzettende verdachte. Het verzoek van betrokkene om het dienstongeval aan te merken als beroepsincident is ten onrechte afgewezen. Geen restrictieve uitleg nota van toelichting. Sprake van een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met de uitvoering van een taak waaraan de ambtenaar zich vanwege zijn specifieke functie niet kan onttrekken. Onderscheid normale werkzaamheden en bijzonder gevaarlijke situatie niet van belang. Recht op volledige schadeloosstelling. Bevestiging van de aangevallen uitspraak en veroordeling van de korpschef in de proceskosten in hoger beroep. 06-08-2020
- Centrale Raad van Beroep Ambtenarenrecht. Gevallen op knie tijdens aanhouding hevig verzettende verdachte. Verzoek om dienstongeval aan te merken als beroepsincident is ten onrechte afgewezen. Geen restrictieve uitleg nota van toelichting. Sprake van een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met de uitvoering van een taak waaraan de ambtenaar zich vanwege zijn specifieke functie niet kan onttrekken. Onderscheid normale werkzaamheden en bijzonder gevaarlijke situatie niet van belang. Recht op volledige schadeloosstelling. Bevestiging van de aangevallen uitspraak en veroordeling van de korpschef in de proceskosten. 06-08-2020
- Centrale Raad van Beroep Ambtenarenrecht. Duimpees afgescheurd tijdens aanhouding hevig verzettende verdachte. Verzoek om dienstongeval aan te merken als beroepsincident is ten onrechte afgewezen. Geen restrictieve uitleg nota van toelichting. Sprake van een gevaarzettende situatie die rechtstreeks verband houdt met de uitvoering van een taak waaraan de ambtenaar zich vanwege zijn specifieke functie niet kan onttrekken. Onderscheid normale werkzaamheden en bijzonder gevaarlijke situatie niet van belang. Recht op volledige schadeloosstelling. Vernietiging van de aangevallen uitspraak en de Raad voorziet zelf in de zaak door het besluit te herroepen, het dienstongeval aan te merken als een beroepsincident en te bepalen dat deze uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde bestreden besluit. Veroordeling van de korpschef in de proceskosten in bezwaar, beroep en hoger beroep. 06-08-2020
- Centrale Raad van Beroep Socialezekerheidsrecht. Beëindiging ZW-uitkering. Diploma-eis geselecteerde functies. Bevestiging aangevallen uitspraak. Geen proceskostenveroordeling. 22-07-2020
Uitspraken zonder ECLI
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Zakharov en Varzhabetyan v. Rusland. Schending van artikel 3 EVRM: mishandeling door de politie tijdens een politieke bijeenkomst en onvoldoende effectief onderzoek naar die mishandeling. Veroordeling tot betaling van € 16.000 aan immateriële schadevergoeding aan Zakharov en € 16.900 aan Turana Varzhabetyan en € 4.500 aan proceskosten aan iedere verzoeker. 2020-10-15
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Laguna Guzman v. Spanje. Schending van artikel 11 EVRM: disproportioneel gebruik van geweld door politie tijdens demonstratie. Veroordeling tot betaling van € 248,10 aan proceskosten. 2020-10-06