Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2021
Uitspraken van 23-03-2021 tot 29-03-2021
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,


Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 


Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd is o.a.:
Slot Letselschade komt met app voor verwijzers en letselslachtoffers
Start proef Gelderse Deelgeschillenrechter in Familiezaken
Jaarverslag Schadefonds Geweldsmisdrijven: 6% meer aanvragen in 2020 en een derde meer schadevergoedingen
De asbestberg groeit, en niemand durft zich te branden aan een oplossing


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de linksonder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Liquidatiezaak.
Strafrecht. Liquidatiezaak. Medeplegen moord en brandstichting; aanwezig hebben hennep; gevaarzetting ex artikel 5 WVW. Verwerping alternatief scenario. Shockschade € 25.000 (PS 2021-0249).

Steekpartij.
Strafrecht. Doodslag. Steekpartij; geen noodweer(exces). Door bijzondere omstandigheden legt rechtbank een lagere straf op. Vergoeding affectieschade levensgezel (€ 20.000) (PS 2021-0250).

Werkgeversaansprakelijkheid?
Werkgeversaansprakelijkheid. Snijwonden door visfileermachine? Bewijsopdracht. Zorgplicht; causaal verband; opzet of bewuste roekeloosheid? Letsel opgelopen bij uitoefening van werkzaamheden voor werkgever? Tegenbewijs door werkgever (PS 2021-0253).

Werkgeversaansprakelijkheid of huis-tuin-en-keukenongeval?
Deelgeschilprocedure. Werkgeversaansprakelijkheid? Struikelen over rondslingerend rugzakje; ‘huis-tuin-en-keukenongeval’; combinatie van onoplettendheid en pech; eigen afwegingen van werknemer. Voor dergelijk struikelgevaar behoefde de werkgever niet te waarschuwen; niet tekortgeschoten in zorgplicht; niet aansprakelijk. Buitengerechtelijke kosten en kosten deelgeschil afgewezen (PS 2021-0256).

Aansprakelijkheid politieambtenaar voor neerschieten verdachte.
Politieambtenaar aansprakelijk voor neerschieten verdachte die in psychotische toestand verkeerde. Ernstig letsel. Schadevergoeding; toerekenbaarheid onrechtmatige daad; toerekening naar verkeersopvattingen; eigen schuld; billijkheidscorrectie (PS 2021-0264).


Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

R.W.M. Giard, ‘Aansprakelijkheid voor vaccinatieschade’, Expertise en Recht 2021, afl. 2, p. 67-76. [Rechtsorde] [Legalintelligence]
Soms worden mensen ziek na te zijn ingeënt. Is dan, gezien deze opeenvolging, hun vaccinatie de boosdoener? Als de producent van de entstof en/of de overheid door de gelaedeerde voor de schade aansprakelijk wordt gesteld, was er sprake van een gebrekkig vaccin? Ernstige bijwerkingen van inentingen blijken gelukkig zeer zeldzaam en de genese daarvan complex. Het ligt dan zelden uitsluitend aan het vaccin maar vaak eerder aan de eigenschappen van de ontvanger. Voor het beoordelen of er een causaal verband tussen vaccinatie en ziekteverschijnselen bestaat, is een sleutelrol weggelegd voor epidemiologisch onderzoek. Aan dergelijke studies moeten strenge voorwaarden worden gesteld. De oplossing van dit soort casusposities vraagt transdisciplinair denken. Zeker omdat bij vermeende vaccinatieschade het belang van de publieke gezondheidszorg op het spel staat, dient het bewijs voor ongewenste neveneffecten wetenschappelijk én overtuigend te zijn. Een verkeerd juridisch oordeel voedt onnodig de bestaande en ongefundeerde vaccinatiescepsis.
 
E.F. Bueno, ‘Niet behoorlijk links inhalen van fietsers. Een inschattingsfout?’, VR 2021/28, afl. 3. [VR]
Ruim twee jaar geleden vond een dodelijk verkeersongeval plaats tussen een lijnbus en een 14-jarige scholiere op de fiets. Het ongeval gebeurde toen de bus de fietsster ter hoogte van een zogenaamde middengeleider links probeerde in te halen. De in de beslissingen beschreven toedracht en de overwegingen die leidden tot een veroordeling, zijn aanleiding enige opmerkingen te wijden aan het links inhalen van de fietsende weggebruiker. Deze monden uit in een voorstel voor invoering van de anderhalve meter regel als verplichte gedragsregel.

L. Brewaeys, ‘Bestraffing van zware verkeersmisdrijven in België’, VR 2021/29, afl. 3. [VR]
De straffen die in België van toepassing zijn voor verkeersmisdrijven, staan opgenomen in de Wet betreffende de politie over het wegverkeer, afgekort WPW. Met de bedoeling de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersdoden terug te dringen, werden de straffen op zware verkeersmisdrijven aanzienlijk verzwaard. Dit gebeurde door de wetten van 9 maart 2014 en 6 maart 2018. In deze bijdrage zullen de belangrijkste onderdelen van deze twee wetten worden besproken.

W.H. Vellinga, annotatie bij HR 2 februari 2021, ECLI:NL:HR:2021:129, NJ 2021/90, afl. 12, p. 1494-1511. [Rechtsorde] [Legalintelligence]
Op de avond van 5 november 2016 trof de verdachte na een voetbalwedstrijd drie anderen in de kantine van de voetbalclub. Hij zou die avond naar een feest gaan. Zij boden de verdachte aan om mee te rijden. Met zijn vieren gingen ze op weg in een bestelbus. De verdachte zat achterin. Op een gegeven moment zag hij dat zij niet stopten op de plaats waar hij zou uitstappen. Hij vroeg te stoppen maar dat gebeurde niet. Toen ging hij tussen de stoelen van de bestuurder en de bijrijder staan en trok de handrem aan. De bestelbus raakte in een slip en botste tegen de pilaar van een viaduct. De bestuurder en de bijrijder werden uit de bus geslingerd. De bestuurder overleed ter plaatse, de bijrijder liep zwaar lichamelijk letsel op.

J. Roth, ‘De rol van de revalidatiearts als deskundige bij beperkingen door pijn’, L&S 2021, afl. 1, p. 3-5. [L&S]
In drie recente uitspraken van respectievelijk Rechtbank Oost-Brabant op 2 december 2020 (1) 1 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 26 januari 2021 (2) en 23 februari 2021 (3) 2 speelt de door de rechter benoemde revalidatiearts een belangrijke rol bij de vaststelling van de beperkingen. Het gaat om letselschade als gevolg van twee motorongevallen (1 en 2; onder meer enkelletsel) en een auto-ongeval (3; whiplashletsel).

L.E.M. Charlier, ‘De rollen van verzekeraar, benadeelde en werkgever’, L&S 2021, afl. 1, p. 7-13. [L&S]
Wie een ander als gevolg van zijn onrechtmatig handelen schade toebrengt is voor de schade die de ander dientengevolge lijdt aansprakelijk. Uit art. 6:162 BW vloeit daarmee het uitgangspunt voort dat de aansprakelijke de benadeelde zoveel mogelijk moet brengen in de situatie als ware het voorval niet gebeurd. De gelaedeerde heeft recht op volledige schadevergoeding door de aansprakelijke partij. De schade wordt begroot door de financiële situatie voor het ongeval te vergelijken met die van na het ongeval, rekening houdend met aanspraak op uitkeringen en met de schadebeperkingsplicht van de benadeelde art. 6:101 BW. 
Vooraf zij nog opgemerkt dat het niet alleen gaat om financiële of juridische belangen van de werknemer en de andere partijen. Dat juist het immateriële belang voor de werknemer groot is, wordt door professionals vaak over het hoofd gezien. 
Werk is van doorslaggevend belang voor de mentale en fysieke gezondheid, weet ook hoogleraar Lex Burdorf. De invloed van werk op de mentale en fysieke gezondheid is enorm. Werk geeft zin en structuur en draagt aantoonbaar bij aan de gezondheid en het geluk van mensen. Mensen die na uitval wegens ziekte binnen twee jaar weer aan het werk gaan, laten een spectaculaire verbetering van de algehele gezondheid zien. Dat is ook van belang voor slachtoffers van een ongeval.

M. Ballering-Van der Laan, ‘De rol van geregistreerde casemanager bij vroege re-integratie’, L&S 2021, afl. 1, p. 14-19. [L&S]
Het re-integratie proces kent vele partijen (werknemer, werkgever, verzekeraars, UWV, arbeidsdeskundigen, artsen, bedrijfsartsen, behandelaren, leidinggevenden) en veel wet- en regelgeving. Is er een aansprakelijke derde, dan neemt het aantal partijen en de complexiteit nog verder toe. Al die partijen hebben echter één gemeenschappelijk doel: inkomensval en de schade(last) beperken door re-integratiekansen te optimaliseren. Dat doel kan alleen bereikt worden door samenwerking tussen alle partijen, en door de arbeidsrechtelijke, sociaalverzekeringsrechtelijke en aansprakelijkheidscontext samen te brengen. Een casemanager is als geen ander in staat dit proces in goede banen te leiden, te signaleren en alle betrokkenen te informeren en adviseren.

E. Audenaerde, ‘De rol van arbeidsdeskundige bij vroege re-integratie’, L&S 2021, afl. 1, p. 20-24. [L&S]
Bij het tot stand komen van de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), in de jaren zestig, werd niet alleen voorzien in een uitkering ter zake van arbeidsongeschiktheid maar ook in maatregelen tot behoud, herstel of ter bevordering van de arbeidsongeschiktheid. In dat kader werd bij de invoering van de WAO in 1967 het zogenaamde revalidatie-artikel uit de Ziektewet gewijzigd. Toenmalig minister Veldkamp betoogde toen al dat revalidatie, lees re-integratie, snel na aanvang van de Ziektewetperiode moest aanvangen, het liefst vanaf het moment dat de werknemer nog op de brancard lag. Destijds werd al voorzien dat niet vroeg genoeg kan worden gestart met re-integratie.

L.E.M. Charlier, E. Audenaerde & M. Ballering-Van der Laan, ‘Hoe kan het anders? Conclusies en stappenplan’, L&S 2021, afl. 1, p. 25-26. [L&S]
De vraag qua re-integratie is niet hoe het anders kan, maar vooral hoe het anders moet. In het licht van de aandachtspunten in dit driedelige artikel is aanpassing van de processtappen in de letselschadebehandeling noodzakelijk. 

N. van den Burg, annotatie bij Rb. Midden-Nederland 8 januari 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:23, L&S 2021, afl. 1, p. 47-51. [L&S]
Het recht op privacy en op bescherming van de eer en goede naam van de 900 artsen en zorgverleners die op een online zwarte lijst werden vermeld, weegt zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting van de organisatie achter die lijst. De auteur beschrijft de botsende grondrechten en bespreekt de toepassing van de Algemene verordening gegevensbescherming. Deze blijkt tuchtrechtelijke uitspraken minder te beschermen dan de eerdere privacywet, waarmee het oordeel van de rechter deels onjuist lijkt.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh & Emily Husta
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank