Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan.
Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd is o.a.:
• Slot Letselschade komt met app voor verwijzers en letselslachtoffers
• Start proef Gelderse Deelgeschillenrechter in Familiezaken
• Jaarverslag Schadefonds Geweldsmisdrijven: 6% meer aanvragen in 2020 en een derde meer schadevergoedingen
• De asbestberg groeit, en niemand durft zich te branden aan een oplossing
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de linksonder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.
Liquidatiezaak.
Strafrecht. Liquidatiezaak. Medeplegen moord en brandstichting; aanwezig hebben hennep; gevaarzetting ex artikel 5 WVW. Verwerping alternatief scenario. Shockschade € 25.000 (PS 2021-0249).
Steekpartij.
Strafrecht. Doodslag. Steekpartij; geen noodweer(exces). Door bijzondere omstandigheden legt rechtbank een lagere straf op. Vergoeding affectieschade levensgezel (€ 20.000) (PS 2021-0250).
Werkgeversaansprakelijkheid?
Werkgeversaansprakelijkheid. Snijwonden door visfileermachine? Bewijsopdracht. Zorgplicht; causaal verband; opzet of bewuste roekeloosheid? Letsel opgelopen bij uitoefening van werkzaamheden voor werkgever? Tegenbewijs door werkgever (PS 2021-0253).
Werkgeversaansprakelijkheid of huis-tuin-en-keukenongeval?
Deelgeschilprocedure. Werkgeversaansprakelijkheid? Struikelen over rondslingerend rugzakje; ‘huis-tuin-en-keukenongeval’; combinatie van onoplettendheid en pech; eigen afwegingen van werknemer. Voor dergelijk struikelgevaar behoefde de werkgever niet te waarschuwen; niet tekortgeschoten in zorgplicht; niet aansprakelijk. Buitengerechtelijke kosten en kosten deelgeschil afgewezen (PS 2021-0256).
Aansprakelijkheid politieambtenaar voor neerschieten verdachte.
Politieambtenaar aansprakelijk voor neerschieten verdachte die in psychotische toestand verkeerde. Ernstig letsel. Schadevergoeding; toerekenbaarheid onrechtmatige daad; toerekening naar verkeersopvattingen; eigen schuld; billijkheidscorrectie (PS 2021-0264).
Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!
R.W.M. Giard, ‘Aansprakelijkheid voor vaccinatieschade’, Expertise en Recht 2021, afl. 2, p. 67-76. [Rechtsorde] [Legalintelligence]
Soms worden mensen ziek na te zijn ingeënt. Is dan, gezien deze opeenvolging, hun vaccinatie de boosdoener? Als de producent van de entstof en/of de overheid door de gelaedeerde voor de schade aansprakelijk wordt gesteld, was er sprake van een gebrekkig vaccin? Ernstige bijwerkingen van inentingen blijken gelukkig zeer zeldzaam en de genese daarvan complex. Het ligt dan zelden uitsluitend aan het vaccin maar vaak eerder aan de eigenschappen van de ontvanger. Voor het beoordelen of er een causaal verband tussen vaccinatie en ziekteverschijnselen bestaat, is een sleutelrol weggelegd voor epidemiologisch onderzoek. Aan dergelijke studies moeten strenge voorwaarden worden gesteld. De oplossing van dit soort casusposities vraagt transdisciplinair denken. Zeker omdat bij vermeende vaccinatieschade het belang van de publieke gezondheidszorg op het spel staat, dient het bewijs voor ongewenste neveneffecten wetenschappelijk én overtuigend te zijn. Een verkeerd juridisch oordeel voedt onnodig de bestaande en ongefundeerde vaccinatiescepsis.
E.F. Bueno, ‘Niet behoorlijk links inhalen van fietsers. Een inschattingsfout?’, VR 2021/28, afl. 3. [VR]
Ruim twee jaar geleden vond een dodelijk verkeersongeval plaats tussen een lijnbus en een 14-jarige scholiere op de fiets. Het ongeval gebeurde toen de bus de fietsster ter hoogte van een zogenaamde middengeleider links probeerde in te halen. De in de beslissingen beschreven toedracht en de overwegingen die leidden tot een veroordeling, zijn aanleiding enige opmerkingen te wijden aan het links inhalen van de fietsende weggebruiker. Deze monden uit in een voorstel voor invoering van de anderhalve meter regel als verplichte gedragsregel.
L. Brewaeys, ‘Bestraffing van zware verkeersmisdrijven in België’, VR 2021/29, afl. 3. [VR]
De straffen die in België van toepassing zijn voor verkeersmisdrijven, staan opgenomen in de Wet betreffende de politie over het wegverkeer, afgekort WPW. Met de bedoeling de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersdoden terug te dringen, werden de straffen op zware verkeersmisdrijven aanzienlijk verzwaard. Dit gebeurde door de wetten van 9 maart 2014 en 6 maart 2018. In deze bijdrage zullen de belangrijkste onderdelen van deze twee wetten worden besproken.
W.H. Vellinga, annotatie bij HR 2 februari 2021, ECLI:NL:HR:2021:129, NJ 2021/90, afl. 12, p. 1494-1511. [Rechtsorde] [Legalintelligence]
Op de avond van 5 november 2016 trof de verdachte na een voetbalwedstrijd drie anderen in de kantine van de voetbalclub. Hij zou die avond naar een feest gaan. Zij boden de verdachte aan om mee te rijden. Met zijn vieren gingen ze op weg in een bestelbus. De verdachte zat achterin. Op een gegeven moment zag hij dat zij niet stopten op de plaats waar hij zou uitstappen. Hij vroeg te stoppen maar dat gebeurde niet. Toen ging hij tussen de stoelen van de bestuurder en de bijrijder staan en trok de handrem aan. De bestelbus raakte in een slip en botste tegen de pilaar van een viaduct. De bestuurder en de bijrijder werden uit de bus geslingerd. De bestuurder overleed ter plaatse, de bijrijder liep zwaar lichamelijk letsel op.
J. Roth, ‘De rol van de revalidatiearts als deskundige bij beperkingen door pijn’, L&S 2021, afl. 1, p. 3-5. [L&S]
In drie recente uitspraken van respectievelijk Rechtbank Oost-Brabant op 2 december 2020 (1) 1 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 26 januari 2021 (2) en 23 februari 2021 (3) 2 speelt de door de rechter benoemde revalidatiearts een belangrijke rol bij de vaststelling van de beperkingen. Het gaat om letselschade als gevolg van twee motorongevallen (1 en 2; onder meer enkelletsel) en een auto-ongeval (3; whiplashletsel).
L.E.M. Charlier, ‘De rollen van verzekeraar, benadeelde en werkgever’, L&S 2021, afl. 1, p. 7-13. [L&S]
Wie een ander als gevolg van zijn onrechtmatig handelen schade toebrengt is voor de schade die de ander dientengevolge lijdt aansprakelijk. Uit art. 6:162 BW vloeit daarmee het uitgangspunt voort dat de aansprakelijke de benadeelde zoveel mogelijk moet brengen in de situatie als ware het voorval niet gebeurd. De gelaedeerde heeft recht op volledige schadevergoeding door de aansprakelijke partij. De schade wordt begroot door de financiële situatie voor het ongeval te vergelijken met die van na het ongeval, rekening houdend met aanspraak op uitkeringen en met de schadebeperkingsplicht van de benadeelde art. 6:101 BW.
Vooraf zij nog opgemerkt dat het niet alleen gaat om financiële of juridische belangen van de werknemer en de andere partijen. Dat juist het immateriële belang voor de werknemer groot is, wordt door professionals vaak over het hoofd gezien.
Werk is van doorslaggevend belang voor de mentale en fysieke gezondheid, weet ook hoogleraar Lex Burdorf. De invloed van werk op de mentale en fysieke gezondheid is enorm. Werk geeft zin en structuur en draagt aantoonbaar bij aan de gezondheid en het geluk van mensen. Mensen die na uitval wegens ziekte binnen twee jaar weer aan het werk gaan, laten een spectaculaire verbetering van de algehele gezondheid zien. Dat is ook van belang voor slachtoffers van een ongeval.
M. Ballering-Van der Laan, ‘De rol van geregistreerde casemanager bij vroege re-integratie’, L&S 2021, afl. 1, p. 14-19. [L&S]
Het re-integratie proces kent vele partijen (werknemer, werkgever, verzekeraars, UWV, arbeidsdeskundigen, artsen, bedrijfsartsen, behandelaren, leidinggevenden) en veel wet- en regelgeving. Is er een aansprakelijke derde, dan neemt het aantal partijen en de complexiteit nog verder toe. Al die partijen hebben echter één gemeenschappelijk doel: inkomensval en de schade(last) beperken door re-integratiekansen te optimaliseren. Dat doel kan alleen bereikt worden door samenwerking tussen alle partijen, en door de arbeidsrechtelijke, sociaalverzekeringsrechtelijke en aansprakelijkheidscontext samen te brengen. Een casemanager is als geen ander in staat dit proces in goede banen te leiden, te signaleren en alle betrokkenen te informeren en adviseren.
E. Audenaerde, ‘De rol van arbeidsdeskundige bij vroege re-integratie’, L&S 2021, afl. 1, p. 20-24. [L&S]
Bij het tot stand komen van de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), in de jaren zestig, werd niet alleen voorzien in een uitkering ter zake van arbeidsongeschiktheid maar ook in maatregelen tot behoud, herstel of ter bevordering van de arbeidsongeschiktheid. In dat kader werd bij de invoering van de WAO in 1967 het zogenaamde revalidatie-artikel uit de Ziektewet gewijzigd. Toenmalig minister Veldkamp betoogde toen al dat revalidatie, lees re-integratie, snel na aanvang van de Ziektewetperiode moest aanvangen, het liefst vanaf het moment dat de werknemer nog op de brancard lag. Destijds werd al voorzien dat niet vroeg genoeg kan worden gestart met re-integratie.
L.E.M. Charlier, E. Audenaerde & M. Ballering-Van der Laan, ‘Hoe kan het anders? Conclusies en stappenplan’, L&S 2021, afl. 1, p. 25-26. [L&S]
De vraag qua re-integratie is niet hoe het anders kan, maar vooral hoe het anders moet. In het licht van de aandachtspunten in dit driedelige artikel is aanpassing van de processtappen in de letselschadebehandeling noodzakelijk.
N. van den Burg, annotatie bij Rb. Midden-Nederland 8 januari 2021, ECLI:NL:RBMNE:2021:23, L&S 2021, afl. 1, p. 47-51. [L&S]
Het recht op privacy en op bescherming van de eer en goede naam van de 900 artsen en zorgverleners die op een online zwarte lijst werden vermeld, weegt zwaarder dan het recht op vrijheid van meningsuiting van de organisatie achter die lijst. De auteur beschrijft de botsende grondrechten en bespreekt de toepassing van de Algemene verordening gegevensbescherming. Deze blijkt tuchtrechtelijke uitspraken minder te beschermen dan de eerdere privacywet, waarmee het oordeel van de rechter deels onjuist lijkt.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh & Emily Husta
PS Updates
Hoge Raad
- Hoge Raad Conclusie procureur-generaal Wattel. Eisers vorderen van NAM vergoeding van geleden en nog te lijden (i) immateriële schade als gevolg van de aardbevingen veroorzaakt door NAM’s aardgaswinning (smartengeld) en (ii) vermogensschade door gederfd woongenot als gevolg van de aardbevingen door NAM’s gaswinning. Hof heeft eisers ingedeeld in negen categorieën. NAM bestrijdt de beslissingen met betrekking tot categorieën A (beide vorderingen toewijsbaar), B2 (vergoeding van woongenotschade toewijsbaar, maar smartengeld niet) en C2 (smartengeld toewijsbaar, maar vergoeding van woongenotschade niet). Onrechtmatig handelen woongenotschade? Maatstaf voor bepaling woongenotschade verkeerd toegepast? Ten onrechte aansprakelijk voor immateriële schade? Verzoek tot overweging ten overvloede dat alleen huurders en eigenaren recht kunnen hebben op vergoeding gederfd woongenot. Verwerping beide cassatieberoepen. 26-03-2021
- Hoge Raad Conclusie procureur-generaal Hartlief. Eenzijdig verkeersongeval zzp’er. Rust op zijn opdrachtgever een verzekeringsplicht vergelijkbaar met de verzekeringsplicht die een werkgever op grond van artikel 7:611 BW jegens zijn werknemers heeft voor (schade door) verkeersongevallen? Stelsel van werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen; artikel 7:658 BW en artikel 7:611 BW (drie aansprakelijkheidsgronden); verzekeringsplicht ex artikel 7:611 BW; artikel 7:658 lid 4 BW; arrest Allspan. 19-02-2021
- Hoge Raad RIAGG heeft een 14-jarig meisje dat zich in een acute crisissituatie bevond, zonder voorafgaande toestemming van de ouders en nog voordat een maatregel van kinderbescherming was getroffen, eigenmachtig ondergebracht in een opvangtehuis. Onrechtmatig handelen jegens meisje en ouders? 25-09-1998
- Hoge Raad Conclusie procureur-generaal Langemeijer bij ECLI:NL:HR:1998:ZC2714. Artikel 8 EVRM. Minderjarig kind. Acute noodsituatie. Hulpverlening door RIAGG zonder toestemming ouders of kindermaatregel. Onrechtmatig handelen? 29-05-1998
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Liquidatiezaak. Medeplegen moord en brandstichting; aanwezig hebben hennep; gevaarzetting ex artikel 5 WVW. Verwerping alternatief scenario. Shockschade € 25.000. 18-03-2021
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Woongenot aangetast door onvoldoende optreden verhuurder tegen geluidsoverlast andere huurder. Vordering huurprijsvermindering. Vervaltermijn. Vordering vergoeding immaterieel nadeel (gederfd woongenot) en tegemoetkoming opgelopen studievertraging. Aantasting in de persoon onvoldoende gesteld. 16-03-2021
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werkgeversaansprakelijkheid. Snijwonden door visfileermachine? Bewijsopdracht. Zorgplicht; causaal verband; opzet of bewuste roekeloosheid? Letsel opgelopen bij uitoefening van werkzaamheden voor werkgever? Tegenbewijs door werkgever. 16-03-2021
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Letselschade. Waardering psychiatrisch deskundigenrapport. Appellant had driemaal fietsongeval. Na twee fietsongevallen (2006 en 2009) heeft hij blijvende klachten ontwikkeld. In overleg tussen partijen is een psychiatrische expertise opgesteld in 2013. Met die bevindingen (geen causaal verband tussen (psychische) klachten en ongevallen; appellant zou zeer waarschijnlijk psychische klachten hebben ontwikkeld gezien zijn (medische) verleden) is appellant het niet eens en hij zoekt hulp van twee andere psychiaters die kritiek hebben op het eerste rapport. Het hof oordeelt dat het rapport van de eerste psychiater de toets der kritiek kan doorstaan; de conclusies daarin neemt het hof over. 16-03-2021
- Gerechtshof Den Haag Politieambtenaar aansprakelijk voor neerschieten verdachte die in psychotische toestand verkeerde. Ernstig letsel. Schadevergoeding; toerekenbaarheid onrechtmatige daad; toerekening naar verkeersopvattingen; eigen schuld; billijkheidscorrectie. 09-03-2021
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Dochter zit niet in gordel en loopt bij botsing zeer ernstig (hersen)letsel op. WAM-verzekeraar van veroorzaker erkent aansprakelijkheid, maar doet beroep op een derde eigen schuld. Vader wordt verweten dat hij verzuimd had toe te zien op het dragen van de gordel door dochter. Hof oordeelt dat dekking WAM bedoeld is voor aansprakelijkheid die voortvloeit uit foutief deelnemen aan verkeer; aansprakelijkheid bestuurder voor verkeersfout. Verwijt vader valt niet onder artikel 3 WAM, maar zijn persoonlijke aansprakelijkheid. 02-03-2021
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Strafrecht. Poging doodslag en openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen. Smartengeld slachtoffer € 15.000. 02-12-2020
Rechtbank
- Rechtbank Gelderland Kunstmatige donorinseminatie. Vordering van moeder en dochter tot verstrekking gegevens zaaddonor door ziekenhuis waar ivf-behandeling plaatsvond. Donor trekt aanvankelijke instemming in. Beroep op overmacht van ziekenhuis slaagt. Redelijkheid en billijkheid. Afweging belangen kind en donor. Afwijzing gevorderde (immateriële) schadevergoeding; reizen, DNA-tests, studievertraging, mentale onrust; causaal verband, omkeringsregel. 24-03-2021
- Rechtbank Overijssel Strafrecht. Bezit en verspreiden kinderporno. Deel van deze minderjarigen waren verdachte bekend. Met hen pleegde hij ook jarenlang ontuchtige handelingen. Smartengeld slachtoffers € 18.000, € 1.000 en € 5.000. Smartengeld ouders van een slachtoffer € 2.500 per ouder. 23-03-2021
- Rechtbank Limburg Kort geding. Onjuiste en onrechtmatige uitlating in dagblad De Limburger? Recht op vrijheid van meningsuiting, bescherming van de eer en goede naam, belangenafweging, rectificatie afgewezen. 23-03-2021
- Rechtbank Noord-Nederland Strafrecht. Man aangevallen met mes en hem meermalen gestoken en tegen het hoofd geschopt. Verwondingen en voortdurende psychische klachten. Smartengeld € 15.000. 23-03-2021
- Rechtbank Den Haag Strafrecht. Mensenhandel. Uitbuiten van vijf slachtoffers door ze in de prostitutie te laten werken en hun verdiensten van ze af te nemen. Mishandeling van één van die slachtoffers. Witwassen. Psychische schade; rechtbank stelt deze schade naar billijkheid vast op een bedrag van € 1.000 per maand (30 dagen). Smartengeld slachtoffers € 2.300, € 20.733, € 7.166,67 en € 2.033. 22-03-2021
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Strafrecht. Doodslag onder invloed van ayahuasca. Verdachte verkeerde bewust in psychose en nam daarmee risico dat het mis kon gaan. Vergoeding affectieschade moeder (€ 17.500) en vader (€ 17.500). Geen shockschade en geen affectieschade zussen. 18-03-2021
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Doodslag. Steekpartij; geen noodweer(exces). Door bijzondere omstandigheden legt rechtbank een lagere straf op. Vergoeding affectieschade levensgezel (€ 20.000). 18-03-2021
- Rechtbank Noord-Holland Achteropaanrijding auto’s. Benoeming voorlopig deskundigen; neuroloog en psychiater. Rechtbank ziet aanleiding om naast de IWMD-vraagstelling ook een facultatieve vraag te stellen. Rechtbank laat het aan de deskundigen over of nog nadere vragen aan huisarts moeten worden gesteld gelet op medisch dossier. 18-03-2021
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Poging doodslag, bedreiging en poging tot zware mishandeling. Man sloeg met hakmes om zich heen terwijl hij dronken was nadat er een discussie was ontstaan. Smartengeld € 10.000 en € 300. 16-03-2021
- Rechtbank Den Haag Kort geding. Man wordt op IC behandeld als gevolg van Covid-19-infectie. Eiseressen (echtgenote en dochter) vorderen voortzetting van medische behandeling. Behandelend artsen en artsen van drie andere ziekenhuizen, achten de patiënt te slecht voor longtransplantatie. Voortzetting van medische behandeling is medisch zinloos en in strijd met de voor de artsen geldende professionele standaard en leidt enkel tot verlenging van het lijden van de patiënt. Vordering afgewezen. 16-03-2021
- Rechtbank Limburg Schade door ongeval. Vordering in conventie van verzekeraar, houdende een verklaring voor recht dat met het totaal aan het slachtoffer uitgekeerde bedrag van € 7.500 de schade is vergoed, afgewezen. In reconventie had het slachtoffer enkel gevorderd dat een psychiater als deskundige werd benoemd, die IWMD-vragen zou beantwoorden. Die vordering is in feite al toegewezen en uitgevoerd, nu de rechtbank het uitgebrachte deskundigenbericht heeft beoordeeld en op basis daarvan een beslissing in conventie heeft genomen. Geen aanleiding meer om een door partijen gewenste comparitie te houden, omdat over de vorderingen van partijen al is beslist. 10-03-2021
- Rechtbank Amsterdam Ontslag op staande voet. Geen dringende reden. Wel verwijtbaar handelen werknemer. Billijke vergoeding. Afwijzing schadevergoeding inbreuk persoonlijke levenssfeer (aantasting in de persoon op andere wijze). Werkgever kan geen rechten meer ontlenen aan het non-concurrentie- en relatiebeding. 05-03-2021
- Rechtbank Den Haag Verkeersongeval; kettingbotsing drie auto’s. Is verzekeringsmaatschappij gebonden aan brief over erkenning van volledige aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van ongeval? Vernietigbaar door bedrog of dwaling? Naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar? Onverschuldigde betaling? 24-02-2021
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Deelgeschilprocedure. Werkgeversaansprakelijkheid? Struikelen over rondslingerend rugzakje; ‘huis-tuin-en-keukenongeval’; combinatie van onoplettendheid en pech; eigen afwegingen van werknemer. Voor dergelijk struikelgevaar behoefde de werkgever niet te waarschuwen; niet tekortgeschoten in zorgplicht; niet aansprakelijk. Buitengerechtelijke kosten en kosten deelgeschil afgewezen. 24-02-2021
- Rechtbank Overijssel Mediation; verspreiden van opname van caucusgesprek. Onrechtmatige daad? Niet gebleken dat gedaagden via sociale media een hetze jegens eisers hebben gevoerd. Vrijheid van meningsuiting tegenover recht op bescherming van de eer en goede naam. Vorderingen, inclusief gevraagde schadevergoeding, afgewezen. 24-02-2021
- Rechtbank Oost-Brabant Eiseres spreekt WAM-verzekeraar aan tot vergoeding van aantal aanrijdingsschades. WAM-verzekeraar ontdekt dat eiseres in de afgelopen jaren bij verschillende WAM-verzekeraars minstens 73 keer melding heeft gemaakt van betrokkenheid bij (vergelijkbare) aanrijdingen en dat een totaalbedrag van € 179.727,09 is uitgekeerd. Opzettelijk op verzekerden ingereden? Op wie rust bewijslast ten aanzien van onrechtmatig handelen van verzekerden? Welke gevolgen voor recht op uitkering jegens WAM-verzekeraar van WAM-verzekerden? Vordering eiseres afgewezen; veroordeeld tot terugbetaling van aantal schade-uitkeringen en tot betaling van werkelijke proceskosten van WAM-verzekeraar. 21-01-2021
- Rechtbank Gelderland Aanrijding tussen motor en personenauto; tibeaplateaufractuur. Onrechtmatige daad? Toedracht; verklaringen getuigen. Artikel 54 RVV; bijzondere manoeuvre. Artikel 19 RVV. Gestelde toedracht van het ongeval is niet komen vast te staan. Geen nadere bewijslevering. 09-12-2020
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Limburg Deelgeschil. Fietser aangereden door auto; letsel. Nederlands Rekencentrum Letselschade ingeschakeld om schadeberekening uit te voeren. Partijen gebonden aan rekenkundig onderzoek nu overeenstemming bestond over de voorgelegde uitgangspunten. 2021-02-19
- Rechtbank Gelderland Deelgeschil. Zorg goed hulpverlenerschap; niet houden aan ziekenhuisprotocol; gebrekkige communicatie anesthesioloog, chirurg en intensivist? Eerder overplaatsing naar gespecialiseerd centrum? Fausse route: complicatie of calamiteit? Gebrekkige communicatie? Ziekenhuis aansprakelijk voor in foutieve positie laten neusmaagsonde bij EDS-patiënt. 2021-03-16