Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2021
Uitspraken van 19-10-2021 tot 25-10-2021
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Brand door zonnepanelen. 
Deelgeschil. Letselschade door brand in zonnepanelen in woning. Immateriële schadevergoeding vanwege aantasting in persoon en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer gevorderd. Deelgeschil niet hiervoor bedoeld. Bij beslissing gehele geschil beslecht (PS 2021-0806).

Klap met perforator.
Letselschade na mishandeling, klap met perforator. 50% eigen schuld. Schadeposten onvoldoende onderbouwd. Smartengeld gedeeltelijk toegewezen (PS 2021-0811).

Mensenhandel.
Strafrecht. Verdachte ten aanzien van vier slachtoffers schuldig aan mensenhandel. Kwetsbare positie slachtoffers met informatieachterstand over prostitutie. Verdachte heeft slachtoffers angst aangejaagd. (Immateriële schadevergoeding €10.000 p.p.) (PS 2021-0814)

Doodslag tijdens ripdeal.
Strafrecht. Voorwaardelijk opzet op doodslag tijdens een mislukte ripdeal. Geen noodweerexces door opzoeken confrontatie met en uitlokken van slachtoffer. Affectieschade voor moeder, vader en weduwe (€20.000 p.p.) (PS 2021-0816).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

L. Daman, ‘De verkeersrechtelijke regulering van eBikes en speed-pedelecs’, VR 2021/124, afl. 9 [VR]
‘De elektrische fiets is eind jaren ’90 van de vorige eeuw op de markt gekomen en wint sindsdien flink aan populariteit. Zo betrof de aankoop van een nieuwe fiets in 2020 in 50% van de gevallen een elektrische fiets, terwijl dat in 2010 nog maar een percentage van 14% was. Ook het totaal aantal speed-pedelecs in Nederland is in 2019 ten opzichte van 2017 met 61,9% gestegen. Het aantal elektrische bromfietsen, de zogeheten eBikes, steeg in 2017 verder met 73,8%. De elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Dat in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van elektrische fietsen in het verkeer, brengt de vraag met zich mee hoe deze bijzondere verkeersdeelnemers passen binnen het huidige verkeersaansprakelijkheidsregime. In dit artikel wordt ingegaan op de verkeersrechtelijke regulering van de verschillende soorten elektrische fietsen en de consequenties daarvan op de mate van slachtofferbescherming in het verkeersaansprakelijkheidsrecht.’


P. Wissink, ‘Congresverslag: International Class Action Regimes and Settling Mass Personal Injury’, VR 2021/125, afl. 9 [VR]
‘Het Nederlandse massaschaderecht is volop in ontwikkeling. In 2020 trad de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) in werking, waarmee de collectieve actie van artikel 3:305a BW een ‘upgrade’ tot volwaardige collectieve schadevergoedingsactie kreeg. Inmiddels worden de eerste ervaringen opgedaan, maar hoe de nieuwe regeling in de praktijk zal uitpakken, is – mede door de lange doorlooptijden van de procedures – nog ongewis. Tegen die achtergrond vond op 6 juni 2021 een online congres plaats rondom het bovengenoemde thema, georganiseerd door de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en mogelijk gemaakt door Stichting Onderzoek & Ondersteuning Collectieve Acties. Op het programma stond een kleine wereldreis waarin onder dagvoorzitterschap van Ianika Tzankova (Tilburg University) naast ons eigen land, Brazilië, Israël en de Verenigde Staten werden aangedaan. De rode draad: hoe verhoudt de Nederlandse ‘class action’ zich tot zijn buitenlandse tegenhangers en wat kunnen wij van de (praktijk)ervaringen daar leren? Een speciaal accent lag op de omgang met massale personenschade.’

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.

Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh & Barbara Rozema
PS Updates