Naar boven ↑

Update

Nummer 42, 2021
Uitspraken van 02-11-2021 tot 08-11-2021
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Doodslag met messteken.
Strafrecht. Doodslag. Verdachte heeft zijn vriendin meermalen met een mes in haar rug gestoken. Moeder overledene krijgt affectieschadevergoeding (€ 17.500) (PS 2021-0846).

Laserbehandeling.
Deelgeschil. Aansprakelijkheid als gevolg van laserbehandeling ontstane tweedegraads brandwonden. Verwondingen duiden op te hoge laserstand. Geen normaal risico van de behandeling (PS 2021-0847).

Verjaring.
Letselschade na aanvaring. Twee slachtoffers om het leven gekomen. Verjaringstermijn van twee jaar ex artikel 8:1793 BW gaat voor op algemene verjaringstermijn van vijf jaar (HR Zwartemeer-arrest). Vordering verjaard: te laat nieuwe eis ingesteld (art. 3:316 lid 2 BW) of op andere wijze gestuit (PS 2021-0848).

Mensenhandel.
Strafrecht. Medeplegen mensenhandel. Slachtoffer heeft PTSS opgelopen. Smartengeld (€ 10.000) (PS 2021-0857).

Eigen schuld van een kind.
Onrechtmatige daad. Aanrijding. Eigen schuld toewijzen aan zeer jeugdig kind is volgens de Hoge Raad onbillijk (PS 2021-0852).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

E.J.P. Schothorst-Gransier & S. van Norden, ‘Bijwerking van een geneesmiddel: werd men wel afdoende gewaarschuwd?’, PPS Bulletin 2021-3, p. 26-31. [PPS Bulletin]
‘Amerika is koploper op het gebied van massaschadezaken. Ook tegen diverse fabrikanten van geneesmiddelen lopen dergelijke zaken of worden schikkingen getroffen. Een discussie die vaak speelt is of de fabrikant aan zijn waarschuwingsplicht heeft voldaan ten aanzien van de mogelijke (ernstige) bijwerkingen. Met andere woorden, is er sprake van een instructiegebrek of niet? Ook in Nederland wordt hierover geprocedeerd, zij het (nog) op relatief kleine schaal. Zo verloor farmaceut GSK in 2018 een rechtszaak over het antidepressivum Seroxat. Volgens de Rechtbank Midden-Nederland had GSK jegens een destijds minderjarige gebruiker van het middel niet aan haar waarschuwingsplicht voldaan. Op 15 juni 2021 kwam het Hof Arnhem-Leeuwarden echter tot de tegenovergestelde conclusie. Daarnaast ontbrak volgens het hof causaal verband. Het vonnis van de rechtbank is daarom vernietigd. In dit artikel worden beide uitspraken besproken in het licht van de beperkte jurisprudentie over de waarschuwingsplicht van een farmaceut om de stand van zaken te onderzoeken.’

H. Tiemersma, ‘Rechtspraak publiceert de aanbeveling rekenrente: werking en kritiek’, PPS Bulletin 2021-3, p. 40-43. [PPS Bulletin]
‘Onlangs presenteerde de Rechtspraak de Aanbeveling rekenrente in personenschadezaken. De effecten daarvan zal de auteur hieronder toelichten. Er wordt met een systeem van drie perioden gewerkt, elk met een eigen percentage op basis van eigen uitgangspunten. Vervolgens bespreekt de auteur een aantal kritiekpunten op de aanbeveling.’

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm & Rosa Jelsma
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI