Naar boven ↑

Update

Nummer 47, 2021
Uitspraken van 07-12-2021 tot 13-12-2021
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Nieuws
Regelmatig wordt op PS Updates een aantal interessante nieuwsberichten geplaatst. Nieuw toegevoegd is o.a.:
Seksueel geweld sneller en vaker aangepakt
Claim in de maak na datalek coronatesten: ‘Er is een onaanvaardbaar risico genomen’
Slechts 4% van medische fouten wordt onafhankelijk onderzocht

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Werkgever heeft zorgplicht niet geschonden.
Werkgever is niet aansprakelijk voor de door de werknemer opgelopen schade als gevolg van een val van een ladder. Werkgever heeft in voldoende mate voldaan aan zijn zorgplicht om een dergelijk ongeval te voorkomen. Afdalen ladder is alledaagse huis-tuin-en-keukenactiviteit (PS 2021-0949).

Wegbeheerder niet aansprakelijk.
Aansprakelijkheid gemeente als wegbeheerder voor ongeval bromfietser. Oneffenheden door boomwortelgroei in het wegdek. Voldeed het fietspad aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen en leverde het fietspad een gevaar op voor weggebruikers (art. 6:174 BW)? Uitleg van deskundigenrapporten en getuigenverklaringen. Klachten kunnen niet tot vernietiging leiden. Artikel 81 RO (PS 2021-0958).

Overheidsaansprakelijkheid. Chroom-6.
Blootstelling (oud-)defensiemedewerkers aan chroom-6. Overheid aansprakelijk. Klacht van de Staat dat uitkeringen op grond van collectieve regeling niet erkenning van aansprakelijkheid inhouden. Deze klacht kan niet leiden tot cassatie. Artikel 81 RO (PS 2021-0959).

Strafrecht. Affectieschade; artikel 6:107 BW.
Of een naaste aanspraak kan maken op vergoeding van affectieschade wegens ‘ernstig en blijvend letsel’ van de gekwetste hangt in belangrijke mate af van de mate van blijvende functiestoornis bij de gekwetste, waarbij – volgens de wetsgeschiedenis – ‘een zeer bijzondere ernst van letsel’ is vereist. Indicatie: bij blijvende functiestoornis van 70% of meer is in ieder geval sprake van ‘ernstig en blijvend letsel’. In het bijzonder in die gevallen waarin niet kan worden vastgesteld dat sprake is van een dergelijke hoge en blijvende functiestoornis, kan de rechter ook anderszins de invloed van het letsel op het leven van de gekwetste en de naaste betrekken bij zijn beoordeling of een naaste aanspraak kan maken op een vergoeding op grond van artikel 6:107 BW (PS 2021-0964).

Persoonlijke omstandigheden niet in aanmerking genomen bij bepalen rekenrente.
Personenschade. Verlies verdienvermogen. Kapitalisatie. Het hof ziet geen aanleiding om bij de bepaling van de rekenrente per geval rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van het betreffende letselschadeslachtoffer. Niet alleen zou dit afdoen aan het beginsel van rechtszekerheid dat – zeker in letselschadezaken – van groot belang is, maar ook zou dit kunnen betekenen dat letselschadeslachtoffers niet gelijk behandeld worden in een materie die naar zijn aard ongewis is (PS 2021-0967).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.
N.B. Wekelijks verzorgt de redactie de literatuur-signaleringen in deze nieuwsbrief. We werken er hard aan om deze signaleringen ook in de vernieuwde databank op te nemen!

T.J. de Graaf & G.M. Veldt, ‘Productveiligheid en aansprakelijkheid voor AI’, NJB 2021/3173, afl. 43. [Kluwer Navigator]
Op 21 april 2021 presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor een Artificial Intelligence (AI)-Verordening (hierna: ‘de conceptverordening’). In deze bijdrage bespreken de Graaf en Veldt kritisch de conceptverordening, de verhouding ervan tot bestaand productveiligheidsrecht en de gevolgen die zij heeft voor de privaatrechtelijke aansprakelijkheid van de aanbieder en de gebruiker. Hoewel de conceptverordening zowel van toepassing is op overheden als bedrijven, focussen De Graaf en Veldt zich uitsluitend op de gevolgen voor bedrijven en dan met name de aanbieder en de gebruiker. De importeur, gemachtigde en distributeur laten zij grotendeels buiten beschouwing. Daarbij ligt de nadruk op de categorie ‘hoog risico AI-systemen’.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm & Barbara Rozema
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank