Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2022
Uitspraken van 22-03-2022 tot 28-03-2022
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de links onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Whiplashklachten na een verkeersongeval. Benoeming deskundigen.
Vrouw raakt betrokken bij een verkeersongeval en ervaart whiplashklachten. De rechtbank heeft van een neuroloog, neuropsycholoog en een psychiater een voorlopig deskundigenbericht verzocht ter vaststelling van het causaal verband tussen de klachten en het ongeval. Hierna wordt nog een revalidatiearts benoemd als deskundige. Met dank aan het Letselschademagazine voor het publiceren van deze uitspraak (PS 2022-0230).

Verzoek om voorlopig deskundigenbericht prematuur en in strijd met de goede procesorde.
Verzoek om voorlopig deskundigenbericht naar het causaal verband wordt afgewezen nu nog niet is bepaald of er een medische fout is gemaakt, en zo ja, welke. Het verzoek is prematuur en in strijd met de goede procesorde. Met dank aan het Letselschademagazine voor het publiceren van deze uitspraak (PS 2022-0231).

BT v. Seguros Catalana Occidente en EB. Uitleg artikel 13 lid 3 Verordening (EU) nr. 1215/2012.
Antwoord op prejudiciële vragen. Artikel 13 lid 3 Verordening (EU) nr. 1215/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2012 betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken, moet aldus worden uitgelegd dat het gerecht van de lidstaat waarin de getroffene woonplaats heeft, zich in geval van een rechtstreekse vordering van deze persoon tegen een verzekeraar overeenkomstig artikel 13 lid 2 niet op grond van artikel 13 lid 3 tevens bevoegd kan verklaren om te beslissen op een vordering tot schadevergoeding die tegelijkertijd door de getroffene is ingesteld tegen de verzekeringnemer of de verzekerde met woonplaats in een andere lidstaat die niet door de verzekeraar in het geding is geroepen (PS 2022-0242).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

R. Bosch, ‘Moet een transitievergoeding bij letselschade worden verrekend?’, L&S 2022, afl. 1, nr. 6 [L&S]
Verrekenen van transitievergoedingen wordt in de rechtsgeleerde literatuur gezien als een kwestie van maatwerk. Biedt dit voldoende rechtszekerheid? Rebecca Bosch onderzoekt of gezichtspunten bij de verrekening van een uitkering uit een sommenverzekering, ook iets kunnen zeggen over de verrekening van een transitievergoeding bij blijvende arbeidsongeschiktheid wegens letsel. Ze bespreekt daartoe onder meer de transitievergoeding en de voordeelsverrekening in het verleden bij ontslagvergoedingen. Ze analyseert lagere rechtspraak en de gezichtspunten uit het HR-arrest Verhaeg/Jenniskens, en concludeert: bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid lijkt verrekening redelijk, bij afgesloten sommenverzekeringen niet.

B. Van Beest, ‘De rechtsregel uit arrest Manege Nieuw Amstelland door de jaren heen. Primaire en secundaire verdelingsmaatstaf bij letselschade door een paard’, L&S 2022, afl. 1, nr. 14 [L&S]
In 2002 overwoog de Hoge Raad dat het uit vrije wil berijden van een lespaard met toestemming van de eigenaar, niet automatisch de aansprakelijkheid van de eigenaar van het paard geheel doet vervallen. De inhoud van de lesovereenkomst en overige omstandigheden spelen een belangrijke rol. Hoe zijn rechters sindsdien met deze regel omgegaan? Babette van Beest zet het juridisch kader uiteen, bespreekt het arrest Manege Nieuw Amstelland en schetst een overzicht van de jurisprudentie op dit gebied. Partijen blijken weinig gebruik te maken van de ruimte die de Hoge Raad laat voor wederzijdse causaliteit. En bij de billijkheidscorrectie komen het verzekeringselement en de ernst van het letsel duidelijk terug.

L. Osei, ‘Medische achtergrond van traumatisch hersenletsel. Ver van wat iemand ooit was, maar nog niet gaat worden’, L&S 2022, afl. 1, nr. 21 [L&S]
Wat is de definitie van traumatisch hersenletsel, hoe vaak komt het voor, wat zijn de bijbehorende klachten, symptomen en de lange-termijn gevolgen, en welke alternatieve behandelmethoden zijn beschikbaar? Lisa Osei schetst de antwoorden in het kort.

E. Hermans, ‘NAH bij kinderen is een ernstig onderschat probleem’, L&S 2022, afl. 1, nr. 24 [L&S]
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is volgens Eric Hermans het grootste en meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd. Kinderen, die ongeveer een vijfde uitmaken van het aantal slachtoffers, ondervinden ernstiger lange-termijn gevolgen van NAH omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Mede omdat die gevolgen veelal onzichtbaar zijn, lopen er naar schatting zo’n honderdduizend kinderen mee rond. Wat zijn de valkuilen en hoe kunnen deze letsels beter worden herkend, erkend en behandeld?

E. Audenaerde, ‘Verkeerde interventies en onjuiste schadevergoeding door onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, L&S 2022, afl. 1, nr. 27 [L&S]
Dat hersenletsel na een ongeval lang niet altijd wordt herkend, kan leiden tot verkeerde interventies, onjuiste schadevergoedingen en vastlopen in maatschappelijk participeren. Erwin Audenaerde bespreekt de Handreiking Traumatisch Hersenletsel, die handvatten biedt voor snelle herkenning en juiste vervolgstappen. Omdat traumatisch hersenletsel invloed heeft op veel onderdelen van het dagelijks leven, behandelt hij vervolgens de interventies in de domeinen arbeid, belastbaarheid, wonen, onderwijs, sociale contacten en sociale zekerheid.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank

Antillen