Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2022
Uitspraken van 21-06-2022 tot 27-06-2022
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Lichamelijk en geestelijk letsel voldoende bewezen met deskundigen rapport.
Arbeidsongeval. Werknemer krijgt een ratel van 1 kilogram van enkele meters hoogte op zijn nek. Er bestaan geen zwaarwegende bezwaren tegen de inhoud van het deskundigenrapport. Uit het rapport is voldoende gebleken dat werknemer lichamelijk en geestelijk letsel heeft opgelopen door het ongeval. Zowel de materiële als de formele werkgever is aansprakelijk (PS 2022-0426).

ABN AMRO aansprakelijk voor struikelen op parkeerplaats.
Voetganger struikelt op parkeerterrein en loopt een incomplete dwarslaesie op. Het parkeerterrein was gebrekkig en ABN AMRO was gehouden tot het treffen van veiligheidsmaatregelen (zoals herinrichten parkeerterrein) of voldoende duidelijk waarschuwen (incl. markeren biggenruggen) (PS 2022-0433).

Geen immateriële schadevergoeding voor onafgemaakte tatoeage.
Man laat een tatoeage zetten. Deze tatoeage wordt niet afgemaakt en is van onvoldoende kwaliteit. Afwijzing vordering tot immateriële schade, nu geen sprake is van een zodanige psychische stoornis dat de man in zijn persoon is aangetast (PS 2022-0441).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

L.J. Vink, ‘EU beleid voor veiligheid op de weg’, VR 2022/77 [Legal Intelligence]
Nederland heeft binnen Europa jarenlang een leidende positie ingenomen op het gebied van verkeersveiligheid. Deze positie is Nederland inmiddels kwijt. De daling in het aantal verkeersdoden in Nederland is de laatste jaren gestagneerd tot het slechtste van Europa. Het streven is om het aantal verkeersdoden in 2050 te hebben gereduceerd tot (bijna) nul. Zowel binnen Nederland als binnen de Europese Unie zijn nog veel verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid noodzakelijk om dat streven waar te maken. De vooruitgang die Nederland in de afgelopen vijftig jaar behaalde in het terugdringen van het aantal verkeersdoden is vooral te danken aan de introductie van wet- en regelgeving. Nieuwe wet- en regelgeving en betere handhaving is ook waarvan de European Transport Safety Council verbetering in de veiligheid op de weg verwacht. De EU zet in op vier thema’s: infrastructuurveiligheid, voertuigveiligheid, veilig weggebruik en snelle en effectieve hulpverlening. Aandacht voor specifieke doelgroepen kan het aantal doden verder terugdringen.

A. Stelling-Kończak, C. Goldenbeld & I. van Schagen, ‘Hoe handhaaf je het verbod op handheld telefoongebruik in het verkeer?’, VR 2022/78 [Legal Intelligence]
In Nederland is afleiding in het verkeer een van de prioriteiten voor handhaving. Daardoor kan de politie gericht toezicht houden op smartphonegebruik, niet alleen bij automobilisten, maar ook bij fietsers. Op basis van deze inventarisatie kan voorzichtig geconcludeerd worden dat Nederland in Europa vooroploopt als het gaat om het gebruik van camera’s bij de handhaving op handheld smartphonegebruik. Verder is de Nederlandse wetgeving vanuit juridisch en handhavingsoogpunt helder en eenduidig. Toch is effectieve handhaving van het verbod op handheld smartphonegebruik niet eenvoudig, onder andere omdat een overtreding vaak slecht zichtbaar is. Vooralsnog lijkt het erop dat handhaving van het verbod op handheld smartphonegebruik beperkt zal blijven tot surveillance en deels al intelligente camera’s. Het verdient aanbeveling om zowel in internationaal verband als in nationaal verband in te zetten op een verdere technische ontwikkeling van camera’s en vervolgens op een uitbreiding van het aantal camera’s.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hof

Rechtbank