Naar boven ↑

Update

Nummer 10, 2023
Uitspraken van 07-03-2023 tot 13-03-2023
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Geen voorschot schadevergoeding zorgpersoneel met long COVID.
Kort geding. De vordering van de vakbonden tot vergoeding van schade voor zorgpersoneel met post-COVID kan niet worden toegewezen in een zogenaamde collectieve actie-procedure. Of voor gedupeerde zorgmedewerkers een recht op vergoeding van schade bestaat moet van geval tot geval worden beoordeeld. Daarvoor is een beoordeling nodig aan de hand van ieders concrete situatie. De voorzieningenrechter heeft daarom geen oordeel gegeven over de vraag of, en in welke gevallen, de Staat onrechtmatig heeft gehandeld. Ook is er geen juridische grond aan te wijzen die de Staat verplicht met de vakbonden in overleg te treden, zodat ook de daartoe strekkende vordering wordt afgewezen (PS 2023-0144).

Gesloten jeugdzorginstelling aansprakelijk voor beet pedagogisch medewerker.
Werknemer is tijdens werkzaamheden in instelling gebeten door een jongere, als gevolg waarvan zijn borstspier is afgescheurd. Geen sprake van een veilige werkplek (art. 7:658 BW). De werkgever had gebruik kunnen maken van een tagsysteem waarmee halverwege de trap de toegangsdeur al geopend had kunnen worden, zodat de jongere en de medewerkers door konden lopen zonder oponthoud bovenaan de trap. Zorgplicht is geschonden. De werkgever is aansprakelijkheid voor de schade (PS 2023-0142).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

Y.R.K. Waterman, ‘De opkomst van compensatieregelingen voor beroepsziekten: pappen en nathouden’, TVP 2022, afl. 4.
In dit artikel zal de auteur de opkomst en de aard van een scala aan compensatieregelingen kritisch toelichten aan de hand van drie vragen. Waarom hebben wij eigenlijk zoveel – en steeds meer – van deze regelingen, die een versplintering van het civiele werkgeversaansprakelijkheidsrecht veroorzaken? Wat houden ze in? En kan dat niet beter?

P.A.C. Hoynck van Papendrecht, ‘Letselschadevergoeding in de loonbelasting: de(smeer)put is nog niet gedempt’, TVP 2022, afl. 4.
De Nederlandse werkvloer is niet vrij van ongelukken. Bij de vaststelling en afwikkeling van de letselschade van een werkgerelateerd ongeluk komen de werelden van het civiele en fiscale recht elkaar tegen. Een van de vragen die hierbij speelt, is of de ontvangen letselschadevergoeding object is voor de loonbelasting. In dit artikel wordt stil gestaan bij het Smeerput I-arrest. Vervolgens wordt het Smeerput II-arrest toegelicht, waarna wordt besproken welke implicaties de fiscale uitleg daarvan heeft voor werknemers die schade hebben geleden. Tenslotte doet de auteur een voorzet voor een andere aanpak.

E.W. Bosch & A.J. Korff, ‘S(c)hockschade 2.0: het confrontatiegezichtspunt – HR 20 september 2022, ECLI:NL:HR:2022:1250 (Friese festival)’, TVP 2022, afl. 4.
De auteurs schrijven een annotatie bij het Friese festival-arrest. Met het onderhavige arrest geeft de Hoge Raad een nadere invulling aan dit gezichtspunt, voor die situaties waarin het secundaire slachtoffer de aansprakelijkheidscheppende gebeurtenis niet heeft gezien, maar later – al dan niet uit eigen beweging – met de ernstige gevolgen van deze gebeurtenis is geconfronteerd. In de annotatie wordt het feitencomplex geschetst, de vorderingen van de secundaire slachtoffers weergegeven en het oordeel van de rechter in de feitelijke instanties besproken. Daarna komt het oordeel van de Hoge Raad aan bod. Vervolgens wordt de uitspraak van commentaar voorzien.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen