Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2023
Uitspraken van 18-04-2023 tot 24-04-2023
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Updates aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Toekenning immateriële schadevergoeding aan glazenwasser doordat een andere glazenwasser op hem inrijdt met zijn bus.
Tussen twee glazenwassers heeft een confrontatie plaatsgevonden, waarvoor beiden strafrechtelijk zijn veroordeeld. Eén van de glazenwassers is strafrechtelijk veroordeeld voor poging tot zware mishandeling door met zijn bus in te rijden op de andere glazenwasser. Het hof is, anders dan de rechtbank, van oordeel dat de glazenwasser met de medische verklaring voldoende heeft aangetoond dat hij als gevolg van het feit dat de andere glazenwasser met zijn bus op hem is ingereden, een acute stressstoornis heeft opgelopen. Volgens het hof is dit niet vreemd, omdat hij nog maar net heeft kunnen wegspringen voor de bus van de glazenwasser. Het hof begroot deze immateriële schade op € 900. Voor een hoger bedrag aan immateriële schadevergoeding ziet het hof geen aanleiding, omdat de man zijn psychische behandeling tijdens de rechtbankprocedure onvoldoende heeft onderbouwd en toegelicht (PS 2023-0222).

Conclusie advocaat-generaal Hartlief: geen werkgeversaansprakelijkheid bij huis-tuin-en-keukenongeval?
Conclusie advocaat-generaal Hartlief. Arbeidsongeval. Zowel de formele als materiële werkgever zijn aangesproken op grond van artikel 7:658 BW na val van een werknemer bij spuitwerkzaamheden in een spuitcabine. Dat de exacte toedracht van het ongeval niet is vastgesteld, doet niets af aan het oordeel dat schade is geleden in de uitoefening van de werkzaamheden. Werkgeversaansprakelijkheid vanwege huis-tuin-en-keukenongeval niet steeds uitgesloten, daar werknemers wellicht niet altijd optimaal geconcentreerd en alert zullen zijn, wat aanleiding kan geven tot door de werkgever te treffen maatregelen. Voor wat betreft de overweging dat het risico op vallen eenvoudig tot nul kon worden gereduceerd kan niet worden afgeleid dat het hof van een risicoaansprakelijkheid is uitgegaan. Het hof heeft geoordeeld over een specifiek valgevaar tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in een spuitcabine dat eenvoudig voorkomen kon worden; niet dat iedere val van een hoogte van 50 cm had moeten worden voorkomen. Conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep (PS 2023-0219).

Conclusie advocaat-generaal Lindenbergh: bestaande whiplashklachten worden verergerd door achteropaanrijding, causaal verband tussen (bestaande) klachten en ongeval?
Conclusie advocaat-generaal Lindenbergh. Ex-rijschoolhouder wordt van achteren aangereden als gevolg waarvan hij letsel oploopt. Echter had de man voor het ongeval al pijnklachten en beperkingen van de nek, schouder en rechterarm, die werden toegeschreven aan een hernia, en is hij deels arbeidsongeschikt. Na het ongeval wordt de man volledig arbeidsongeschikt verklaard. Het hof is van oordeel dat niet is komen vast te staan dat sprake is geweest van een toegenomen arbeidsongeschiktheid als gevolg van de achteropaanrijding. Op de mogelijkheid van het bestaan van niet-medisch objectiveerbare, maar wel, reële klachten en causaal verband tussen het ongeval en deze klachten is het hof in het eindarrest niet nader ingegaan, terwijl het hof evenmin heeft overwogen dat de man hierover te weinig heeft gesteld. Daarmee is het oordeel van het hof volgens de advocaat-generaal onvoldoende gemotiveerd. De advocaat-generaal concludeert dat enkele subonderdelen van het cassatiemiddel gegrond zijn en concludeert tot vernietiging van het arrest van het hof met verwijzing (PS 2023-0216).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

A.J.J.G. Schijns, ‘Naar een evenwichtig compensatiestelsel misdrijfschade’, AV&S 2023/8.

P. Oskam, ‘CROW-richtlijnen: richtinggevend of doorslaggevend’, AV&S 2023/9.

W.J. van Driel, ‘Advocaatkosten en artikel 7:959 lid 1 BW’, AV&S 2023/10.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank