Naar boven ↑

Update

Nummer 18, 2023
Uitspraken van 02-05-2023 tot 08-05-2023
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Vaststellingsovereenkomst onder bewind gestelde niet vernietigd wegens wilsgebrek.
Een onder bewind gesteld slachtoffer van een verkeersongeval in 1993 vecht de rechtsgeldigheid aan van een in 1998 met de verzekeraar van de veroorzaker gesloten vaststellingsovereenkomst. Eerdere deelgeschilbeslissing is bindende eindbeslissing. De onder bewind gestelde partij was destijds bevoegd de vaststellingsovereenkomst te tekenen ex artikel 1:438 BW, nu de bewindvoerder daaraan zijn medewerking had verleend. Beroep op dwaling en misbruik van omstandigheden verjaard. Ook bij inhoudelijke beoordeling van beroep op wilsgebreken slaagt het beroep daarop niet (PS 2023-0243).

Werkgever aansprakelijk voor polsletsel na dichtslaande deur.
Werknemer brengt het vuilnis naar buiten door een nooddeur. Wanneer de deur door de wind dicht slaat, houdt de medewerker deze tegen met zijn hand, waardoor hij zijn pols breekt. Anders dan de rechtbank, is het hof van mening dat de werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Er is geen sprake van een reguliere deur, maar een nooddeur. De deur was voorzien van een dranger welke bij wind extra hard dicht kan slaan. Door de werknemer instructies te geven om ongeacht de weersomstandigheden deze deur te gebruiken om het vuilnis buiten te brengen, heeft de werkgever een reëel en aanmerkelijk gevaar in het leven geroepen dat de werknemer, bij het hard dichtslaan van de deur letselschade zou oplopen. Wekgever heeft de functie en/of wijze van afstelling van de deur en de daarop gemonteerde deurdranger, niet voldoende onderzocht (PS 2023-0246).

Werkgever aansprakelijk voor besmetting met Lyme.
Aansprakelijkheid werkgever voor schade door tekenbeet. Geen verjaring. Arbeidsrechtelijke omkeringsregel wordt toegepast. Al geruime tijd voor de werknemer haar werkzaamheden uitvoerde was bekend, en had ook voor de werkgever bekend behoren te zijn, dat bij onbeschermd werken in een groene omgeving de kans bestaat dat de ziekte van Lyme wordt opgedaan. Werkgever heeft nagelaten om beschermingsmiddelen in de vorm van geïmpregneerde kleding ter beschikking te stellen aan de werknemer en dus niet aan haar zorgplicht voldaan. De rechtbank acht het aannemelijk dat de gezondheidsklachten door het werk kunnen zijn veroorzaakt. Bloedtesten waren positief, een arts-microbioloog heeft geconcludeerd dat de werkneemster de Borrelia-infectie heeft doorgemaakt en haar gezondheidsklachten passen bij de ziekte van Lyme. Het vermoeden wordt niet ontkracht. Werkgever aansprakelijk (PS 2023-0245).

Vragen en opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hof

Rechtbank