Naar boven ↑

Update

Nummer 3, 2023
Uitspraken van 17-01-2023 tot 23-01-2023
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Exploitant klimhal niet aansprakelijk voor val cursist vanaf 12 meter: het gebruikte materiaal was deugdelijk en ook overigens is aan de zorgplicht voldaan.
Deelnemer valt tijdens een cursus sportklimmen 12 meter naar beneden en loopt hierdoor meerdere fracturen op aan haar voeten en benen. De cursist stelt de klimhal aansprakelijk. Algemene voorwaarden klimhal worden niet toepasselijk geacht. Partijen zijn het erover eens dat de klimwand en het gebruikte materiaal niet gebrekkig waren. De instructeur had voldoende aandacht gegeven aan de grootte en samenstelling van de groep. Het gewichtsverschil tussen de deelnemer aan haar zekeraar waren niet problematisch, een back-up-zekeraar was niet nodig. Er was ten tijde van het ongeval voldoende toezicht op de klimmers. Er is sprake van een menselijke fout van de zekeraar die niet had kunnen worden voorkomen door het nemen van extra voorzorgsmaatregelen (PS 2023-0045). 

Door ongeval gemiste zwarte inkomsten tellen mee bij schadebegroting.
Tussentijds hoger beroep deelgeschil. De verzekeraar vordert in deelgeschil een verklaring voor recht dat de inkomsten uit zwart werk buiten beschouwing moeten worden gelaten bij het bepalen van de omvang van de vordering. Deze vordering wordt afgewezen. De verzekeraar stelt tussentijds hoger beroep in. Ook in hoger beroep wordt de vordering van de verzekeraar afgewezen, waarbij het hof onder andere overweegt dat de desbetreffende schade niet uit de gemiste zwarte inkomsten als zodanig bestaat, maar uit het verlies van verdienvermogen (PS 2023-0047).
 
Whiplashletsel na achteropaanrijding, waarbij aan de hand van toetsing aan de plausibiliteit een aanvullend voorschot wordt toegewezen.
Whiplashklachten na achteropaanrijding. Toetsing aan plausibiliteit. Uit de medische gegevens, expertises en UWV-gegevens blijkt volgens het hof dat sprake is van een consistent, consequent en samenhangend patroon van klachten en beperkingen. Ook het causaal verband met het ongeval wordt aangenomen door het hof. Vanwege aannemelijk geachte arbeidsongeschiktheid wordt een aanvullend voorschot toegewezen (PS 2023-0048).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

T.W. Nelissen, ‘De directe actie uit art. 7:954 BW: ­(nog altijd) voer voor discussie?’, MvV 2022/12.2.
De directe actie van art. 7:954 BW is ruim vijftien jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien ook geregeld in rechtspraak aan de orde gekomen. In deze bijdrage staat de auteur stil bij die uitspraken en maakt hij de balans op. Voordat de auteur aan de bespreking van de gerechtelijke uitspraken toekomt, wordt de aanloop naar de invoering van art. 7:954 BW besproken. Vervolgens wordt de keuze van de wetgever voor het ius agendi als zelfstandige rechtsfiguur belicht, waarna de auteur de vermogensrechtelijke kwalificatie van die rechtsfiguur bespreek.

L. Vanhooff, ‘De Belgische beroepsziekteregeling’, TVP 2022/3.
In deze bijdrage worden de belangrijkste elementen van het Belgische vergoedingsmechanisme voor beroepsziekten besproken. Eerst gaan de auteurs in op het ontstaan van dit systeem, om vervolgens de essentiële kenmerken te bespreken, de toepassingsvoorwaarden, de vergoeding waarop het slachtoffer recht heeft, de procedure en de financiering van dit systeem.

N.E. Velinga, ‘Nieuwe voertuigeisen: volle vaart vooruit?’, VR 2023/1.
Op 6 juli jl. trad de Europese General Safety Regulation, ook wel Algemene Veiligheidsverordening genoemd, in werking. Deze Verordening introduceert – deels ingrijpende – nieuwe voertuigeisen die zich, via de Europese type-goedkeuring, zullen doen gelden op de Nederlandse openbare weg. Een aantal opvallende nieuwe voertuigeisen zullen in dit artikel, na een korte algemene beschouwing, worden besproken. Het gaat daarbij om de eisen aan de bestuurdermonitoringssystemen, de event data recorder, maatregelen ten aanzien van cybersecurity en het autonoom rijden.

R.W. de Bruin, ‘Autonome Voertuigen: “zoek de fout” wordt problematisch’, VR 2023/2.
In de Europese Unie (en ver daarbuiten) richten onder meer wetgevers en de autofabrikanten hun pijlen op het doen ontwikkelen en toepassen van kunstmatige intelligentie om daarmee het rijden verregaand te automatiseren. Hoewel het de vraag is wanneer volledige automatisering en daarmee de verwachte veiligheidsverbeteringen bereikt worden, zal zelfs die technologie niet kunnen voorkomen dat er ongelukken plaatsvinden. In dit artikel gaat de auteur in op diverse aspecten die hiermee samenhangen, zoals aansprakelijkheid en enkele contouren voor het aanpassen van de huidige regels. 

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank