Naar boven ↑

Update

Nummer 44, 2023
Uitspraken van 21-11-2023 tot 27-11-2023
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Updates aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

Belangenafweging ex artikel 843a lid 4 Rv verzet zich tegen inzage kopieën van verklaringen huisarts en assistente.
Na plaatsing van een koperspiraal raakt de vrouw ongewenst zwanger en stelt zij de huisarts aansprakelijk. Aan het meermalen gedane verzoek om een echo te laten maken, is geen gehoor gegeven. De vrouw vordert in deze procedure inzage in de verklaringen van de huisarts en de assistente ex artikel 843a Rv. Ondanks dat aan de voorwaarden van artikel 843a lid 1 Rv is voldaan, wijst de rechtbank het verzoek af op grond van de belangenafweging ex artikel 843a lid 4 Rv. De verklaringen van de huisarts en de assistente tegenover de zorgverzekeraar vallen onder gedachtewisselingen (PS 2023-0552).

Gebrekkige EHBO aan een passagier aan boord van een vliegtuig moet worden geacht deel uit te maken van dit ongeval.
Tijdens een vlucht viel een hete kan koffie van een serveerwagen over een passagier, als gevolg waarvan de passagier brandwonden opliep. Aan boord van het vliegtuig kreeg de passagier eerste hulp. De passagier stelt de luchtvervoerder aansprakelijk voor de alle (toekomstige) schade als gevolg van de verergering van zijn brandwonden door de gebrekkige eerste hulp die hem aan boord was verleend. Het Hof oordeelt dat de gebrekkige EHBO aan de passagier van een vliegtuig, die heeft geleid tot de verergering van het lichamelijk letsel ten gevolge van een ongeval, moet worden geacht deel uit te maken van een ongeval (PS 2023-0559).

Terechte toepassing arbeidsrechtelijke omkeringsregel bij langdurige blootstelling aan asbest: werkgever aansprakelijk.
Bij een verwarmingsmonteur wordt mesothelioom geconstateerd als gevolg van blootstelling aan asbest op de werkplek. De rechtbank acht de werkgever aansprakelijk voor de schade. De werkgever komt in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. In hoger beroep gaat het om de vraag of sprake is van causaal verband tussen de blootstelling aan asbest tijdens de werkzaamheden bij de werkgever en de ziekte van de werknemer. Het hof komt tot het oordeel dat de werknemer gedurende zeven jaar intensief aan asbest is blootgesteld en dat niet is komen vast te staan dat de werknemer op andere plekken aan asbest is blootgesteld. De rechtbank heeft de arbeidsrechtelijke omkeringsregel niet onterecht toegepast. Het beroep van de werkgever op toepassing van het leerstuk van de proportionele aansprakelijkheid wordt afgewezen, nu geen andere oorzaak voor het ontstaan van de ziekte is komen vast te staan. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank (PS 2023-0553).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

H.J.Th. Kolstee e.a., ‘Proportionele aansprakelijkheid en kansschade: spiegelbeeldige situaties, zelfde uitkomst? – HR 14 oktober 2022, ECLI:NL:HR:2022:1454 (Cardiologen/Staat)’, MvV 2023/10.4

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm, Armin Vorsselman & Arvin Kolder
PS Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank