Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2024
Uitspraken van 26-03-2024 tot 02-04-2024
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Updates aan. 

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, die te raadplegen zijn via de hyperlinks onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit.

School niet aansprakelijk voor ongeluk tussen steppende leerling en leerkracht.
Ongeval met een step op het schoolplein. Een leerling rijdt met een step tegen de leerkracht aan, als gevolg waarvan de leerkracht op haar rechterzijde valt. De leerkracht stelt de school als werkgever aansprakelijk. De rechtbank oordeelt dat de werkgever haar zorgplicht niet heeft geschonden. Volgens de rechtbank moest de leerkracht zich als pleinwacht zodanig opstellen dat zij zicht had op het schoolplein. Dit was een maatregel ten behoeve van de veiligheid op het schoolplein, die bij de leerkracht bekend was. Dat zij zich vervolgens anders heeft gepositioneerd omdat zij met een andere leerling aan het voetballen was, laat onverlet dat voor haar als pleinwacht een bekende en adequate veiligheidsmaatregel gold. Verder zijn er geen aanwijzingen dat er onvoldoende personeel aanwezig was op de dag van het ongeval (PS 2024-0182). 

Straf, aansprakelijkheid en schadevergoeding vanwege dwarslaesie na mishandeling bij woninginbraak.
Strafrechtelijke procedure waarin de verdachte is veroordeeld voor een woningoverval en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het slachtoffer loopt ten gevolge van een woningoverval een incomplete dwarslaesie op. In de strafrechtelijke procedure zijn civiele vorderingen ingediend, waaronder vergoeding van de immateriële schade. Ten tijde van het feit was het slachtoffer 62 jaar oud en heeft verdachte (met medeverdachten) nadat het slachtoffer weerloos op de grond lag, nog fors geweld op hem uitgeoefend en hem gekneveld. Daarnaast is er geen uitzicht op herstel: het letsel is ernstig en blijvend. Alles afwegende stelt de rechtbank het smartengeld vast op € 165.000. Ook wijst de rechtbank de gevorderde affectieschadevergoedingen van de kinderen van het slachtoffer toe. Tot slot worden enkele materiële schadeposten (deels) toegewezen (PS 2024-0187).

Literatuur
Hier vindt u het overzicht van de literatuur die sinds de vorige nieuwsbrief is verschenen.

I. Hanemaaijer en L. Homan, ‘Schade veroorzaakt met of door een (opgevoerde) elektrische fiets, hoe zit dat precies?’, PPS-bulletin 2024/1, p. 4.

J. de Vries en S. Slabbers, ‘Medische informatie: het kruisvlak van civiel recht, bestuursrecht en tuchtrecht’, PPS-bulletin 2024/1, p. 5.

C. Stalenhoef en P. klein Gunnewiek, ‘Nader belicht: twee uitspraken van de Hoge Raad over de omgang met medische gegevens in aansprakelijkheidskwesties’, PPS-bulletin 2024/1, p. 6.

S. Poelhekke en R. Schellevis, ‘De kracht van impact: Delta-V bij achteropaanrijdingen’, PPS-bulletin 2024/1, p. 7.

J. Keizer, ‘Evidence-based schade behandelen in whiplashzaken’, L&S 2024/1, p. 3.

B. Laarman e.a., ‘Normhandhaving, leren en herstel bij onbedoelde uitkomsten in de zorg’, L&S 2024/1, p. 5.

F. Koerselman, ‘PTSS: het probleem van een begripsinflatie’, L&S 2024/1, p. 13.

N. van den Boom, ‘Lisfranc-letsel: over de gevaren van te late diagnose en behandeling’, L&S 2024/1, p. 16.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps-updates@boom.nl.

Met vriendelijke groet,
Ilona van der Zalm & Armin Vorsselman
PS Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen