Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotaties.
Annotatie mr. K.M. (Madelon) Zweep: De verstandige zzper (on)terecht beloond?
Uit deze uitspraak (PS 2016-0321) blijkt dat in de praktijk nog steeds discussie bestaat omtrent de vraag of een aan de benadeelde toekomende uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) al dan niet voor verrekening in aanmerking komt ingevolge artikel 6:100 BW op de aan de benadeelde toekomende schadevergoeding uit hoofde van een aansprakelijkheidsverzekering. In onderhavig geval is jaren geprocedeerd over deze vraag. In deze annotatie wordt dieper ingegaan op de uitwerking van een van de gezichtspunten door de Rechtbank Oost-Brabant die de Hoge Raad in het Verhaeg/Jenniskens-arrest heeft gegeven. De kwestie kent ook een interessante wending op procedureel vlak, hetgeen kort wordt belicht.
Annotatie mr. Y. (Yoni) Bosschaart: De onberekenbaarheid van de eigen energie van het dier: een aansprakelijkheid begrenzend vereiste?
In een deelgeschilprocedure oordeelde de Rechtbank Noord-Holland over de aansprakelijkheid van een manege voor de letselschade van een paardrijdster, opgelopen tijdens een paardrijles. In deze uitspraak (PS 2016-0434) staat de ratio van aansprakelijkheid voor dieren centraal, op basis waarvan grenzen worden getrokken met betrekking tot de risicoaansprakelijkheid van de bezitter/bedrijfsmatig gebruiker van een dier. In de annotatie bij deze uitspraak wordt ingegaan op de ratio en grenzen van aansprakelijkheid voor dieren en de vraag hoe het oordeel van de rechtbank zich verhoudt tot de wetsgeschiedenis, rechtspraak en literatuur ten aanzien van de begrenzing van deze vorm van risicoaansprakelijkheid.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onder aan deze nieuwsbrief. Wij lichten er een aantal voor u uit.
Ongeval op een loopbrug in Scheveningen
In PS 2017-0040 oordeelt de rechtbank dat de gemeente niet aansprakelijkheid is voor het ongeval, aangezien de brug niet gebrekkig was en er ook geen sprake was van gevaarzetting.
Onaanvaardbaar om verzekeraar aan aanvankelijke erkenning van aansprakelijkheid te houden na latere, tegenstrijdige verklaringen
In PS 2017-0035 overweegt het hof dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is om de verzekeraar aan haar aanvankelijke erkenning van aansprakelijkheid te houden, nu aansprakelijkheid werd erkend op basis van verklaringen van X en appellante en er later tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd, waardoor vaststaat dat ten minste een van de verklaringen leugenachtig moet zijn geweest.
Geen aansprakelijkheid gemeente voor schade ontstaan door hoogteverschil tussen woning en stoep
In PS 2017-0043 overweegt het hof dat de gemeente niet aansprakelijk is voor de schade die eiseres lijdt ten gevolge van een val door het hoogteverschil tussen haar woning en de stoep. De stoep kan niet als gebrekkig worden aangemerkt, omdat het moeten overbruggen van een hoogteverschil niet in redelijkheid een gevaar oplevert en geen omstandigheden gebleken of gesteld zijn waaruit een gevaar voor de veiligheid blijkt.
Afwijzing aansprakelijkheid basisschool en/of kinderopvangorganisatie
In PS 2017-0041 oordeelt de rechtbank dat Lucas Onderwijs niet aansprakelijk is op grond van artikel 6:174 BW nu, mede gelet op de NEN-normen, geen verplichting op haar rustte om rubberen matten rondom of onder de steppping stones te plaatsen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: schade- of sommenverzekering en aftrek premiebedragen van het eventueel te verrekenen voordeel?
In dit deelgeschil (PS 2017-0045) staat de vraag centraal of een door verzoeker afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering een schade- of sommenverzekering is, of de aansprakelijke partij de uitkering mag verrekenen als voordeel (artikel 6:100 BW) en, zo ja, of en hoeveel jaar premiebedragen op het eventueel te verrekenen voordeel in mindering komen.
Overlijden vader, vordering (alleen) achtergebleven dochter met betrekking tot derving levensonderhoud en shockschade
In PS 2017-0042 wijst de rechtbank vergoeding van de kosten wegens derving van levensonderhoud (artikel 6:108 BW) en materile en immaterile schadevergoeding wegens shockschade (artikel 6:106 BW) toe. Bij de vordering tot vergoeding van levensonderhoud is de feitelijke situatie na overlijden tot uitgangspunt genomen en niet vergoeding op basis van de handhaving van de status quo.
Bewijsopdracht dat later ongeval gevolg is van het eerste ongeval ter voorkoming van doorbreking van causale keten
Appellante valt tijdens een paardrijles van een paard, lijdt letselschade en stelt een ruitersportcentrum aansprakelijk. Na het ongeval met het paard heeft appellante nog twee andere ongevallen meegemaakt, die ook (kunnen) hebben bijgedragen aan haar huidige toestand. In dit tussenvonnis (PS 2017-0036), dat volgt op het tussenvonnis PS 2016-0172, wordt aan appellante een bewijsopdracht gegeven die ziet op een onderdeel van het causale verband tussen het ongeval met het paard en haar schade.
Voorbehoud met betrekking tot toekomstige schade in vaststellingsovereenkomst gesloten in 1985
In PS 2017-0037 bespreekt de Hoge Raad diverse punten in een geschil tussen partijen over een gemaakt voorbehoud voor toekomstige schade in een vaststellingsovereenkomst, waaronder de (aanvang van de) verjaringstermijn, bewijs dat is voldaan aan de voorwaarde in het voorbehoud, het aanvullen van rechtsgronden, of de vordering voorwaardelijk is en de uitleg van het dictum.
Hof wijst 120.000 aan smartengeld toe in Shaken baby-zaak
Strafrecht. In de Shaken baby-zaak is door het hof in PS 2017-0010 120.000 aan vergoeding van immaterile schade toegewezen. Het hof wijst daarbij onder meer op de ernst van de (levenslange) handicaps.
Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.
Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.
Met vriendelijke groet,
Siewert Lindenbergh en Evelien Engelhard
Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.
V.J.P. Ramaekers, Schade door een ongeschikte medische hulpzaak ex artikel 6:77 BW: een rechtsvergelijking met Frankrijk en Duitsland, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2016, afl. 4, p. 108-117.
J.R. Goudkuil, Wat is een behoorlijke verzekering in het kader van goed werkgeverschap?, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2016, afl. 4, p. 100-107.
E.S. Engelhard S.D. Lindenbergh, Culturen van letselschadeafwikkeling. Indrukken uit een vergelijkend onderzoek naar de wijze van afwikkeling van letselschades in Engeland, Noorwegen en Nederland, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2016, afl. 4, p. 88-99.
B.S. Laarman e.a., OPEN en eerlijke omgang met klachten en incidenten in de zorg. Verslag van het eerste jaar van leernetwerk OPEN, Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade 2016, afl. 4, p. 79-87.
P. Oskam D.C.A. van den Dungen, Voordeelstoerekening: de verhuller onthuld, PIV-Bulletin 2016/5, p. 12-14.
J. Schrok, Herstelgerichte dienstverlening kan veel voor ouderen betekenen, PIV-Bulletin 2016/5, p. 10-12.
J. de Clerck P. Klein Gunnewiek, Medische aansprakelijkheid nader belicht: inzage medisch advies, verzwaarde stelplicht en het deskundigenbericht, PIV-Bulletin 2016/5, p. 6-9.
L. van den Ham-Leerkes, Een voorwerp op de weg: is de wegbeheerder aansprakelijk?, PIV-Bulletin 2016/5, p. 1-5.
R. Giard, Aansprakelijkheid voor personenschade door schadelijke stoffen (toxic torts). De bijzondere verbintenis tussen toxicologie, epidemiologie en recht, Expertise en Recht 2016, afl. 6, p. 243-253.
C.G. Breedveld-de Voogd P.W. den Hollander, Het Imagine-arrest en het voorstellingsvermogen van de Hoge Raad, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht 2016/51, afl. 10, p. 346-353.
W. Andelbeek, Boekbespreking van M. Malsch, N. Dijkman A. Akkermans, Het zichtbare slachtoffer: privacy van slachtoffers binnen het strafproces (Onderzoek in opdracht van het WODC), Den Haag: Boom Criminologie 2015. Privacy Informatie 2016/254, afl. 6, p. 258-259.
M.M. Olman, J.C.M. van de Weerd M. Zoethout, Dood door schuld en het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Eerste ervaringen, Verkeersrecht ANWB 2016 /183, afl. 12, p. 449-451.
S.C. van Dijke, Werkgerelateerde verkeersongevallen. Hoe ver strekt de aansprakelijkheid van werkgever en opdrachtgever?, Verkeersrecht ANWB 2016 /182, afl. 12, p. 442-448.
J.C.J. Dute, annotatie bij Rechtbank Amsterdam 20 januari 2016, ECLI:NL:RBAMS:2016:212 [PIP-implantaten. Aansprakelijkheid zorgaanbieders.], Tijdschrift voor Gezondheidsrecht 2016/44, afl. 8, p. 570-579.
W. den Hollander, De relativiteit van wettelijke normen, Ars Aequi 2016, afl. 12, p. 990-996.
B. Barentsen J.E. van de Bunt, Een vergoeding voor chroom VI-slachtoffers bij Defensie, Nederlands Juristenblad 2016/2219, afl. 43, p. 3166-3174.
B.J. van Ettekoven, De deskundige deskundige. Over registers en de disclosure statement, OA 2016/53, afl. 3.
J.G. Keizer e.a., Buitengerechtelijke kosten, een terugkerende discussie in letselschadezaken, Letsel Schade 2016/503, afl. 4, p. 61-69.
A.F.J. Blondeel A.E. Santen, 30 jaar redelijkheid bij de BGK: enkele overwegingen van de verzekeraars, Letsel Schade 2016/502, afl. 4, p. 53-60.
P.C. Knijp, De buitengerechtelijke kosten van de verzekeraar: de keerzijde van de medaille?, Letsel Schade 2016/501, afl. 4, p. 48-53.
M. Donker, Kostenvergoeding in letselschadezaken in Europa. Het buitenland en de buitengerechtelijke kosten, Letsel Schade 2016/500, afl. 4, p. 42-48.
A.L.M. Keirse, E.G.D. van Dongen A. van Onna, Doorwerking van eigen schuld van het slachtoffer op diens aanspraak op vergoeding van buitengerechtelijke kosten, Letsel en Schade 2016/499, afl. 4, p. 16-41.
M.R. Ruygvoorn M.I. Nijenhof-Wolters, Schade in de vorm van buitengerechtelijke incassokosten; een overzicht, Letsel en Schade 2016/498, afl. 4, p. 5-15.
N.E. Groeneveld-Tijssens, Deelgeschil over aansprakelijkheid voor schade: deelgeschilprocedure of bodemprocedure?, Tijdschrift Letselschade in de Rechtspraktijk 2016/150.
Hoge Raad
- Hoge Raad Ondanks het feit dat het middel terecht wijst op de zorgplicht van een advocaat om met zijn cliënt te overleggen of er aanleiding is een toevoeging aan te vragen, volgt in dit geschil in de nasleep van een letselschadezaak wegens gebrek aan belang geen cassatie. 23-12-2016
- Hoge Raad In 1980 is verweerder betrokken geweest bij een verkeersongeval waarbij hij letsel heeft opgelopen aan zijn rechterknie. In de vaststellingsovereenkomst tussen partijen is een voorbehoud opgenomen ten aanzien van toekomstige schade, waarop verweerder zich in 2007 na toenemende lichamelijke klachten beroept. In dit arrest komen diverse punten aan de orde, waaronder de (aanvang van de) verjaringstermijn, bewijs dat is voldaan aan voorwaarde in het voorbehoud, het aanvullen van rechtsgronden, of de vordering voorwaardelijk is en de uitleg van het dictum. 23-12-2016
- Hoge Raad Strafrecht. Vermogensdelict. Diefstal met gebruik van valse sleutel. Door rechtbank toegewezen vordering benadeelde partij in hoger beroep ten onrechte niet opnieuw beoordeeld. Hoge Raad vernietigt hof-arrest partieel teneinde vordering alsnog te laten beoordelen. 20-12-2016
- Hoge Raad Strafrecht. Vermogensdelict. Diefstal met gebruik van valse sleutel. Door rechtbank toegewezen vordering benadeelde partij in hoger beroep ten onrechte niet opnieuw beoordeeld. Hoge Raad vernietigt hof-arrest partieel teneinde vordering alsnog te laten beoordelen. 23-08-2016
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. Veroordeling voor doodslag op plaatsgenoot. Vorderingen benadeelde partijen 2 en 3 betreffen de alimentatietermijnen waartoe zij via het slachtoffer gerechtigd waren. Het hof wijst de gevorderde termijnen toe tot het 18e levensjaar van betrokkenen en verklaart hen niet-ontvankelijk voor zover de vordering ziet op de alimentatie tot het 21e levensjaar. Die vordering kan bij de burgerlijke rechter worden aangebracht. Met dit oordeel verenigt het hof zich met (de motivering van) het gelijkluidende oordeel van de rechtbank, die overwoog dat op dit moment nog niet kan worden vastgesteld of het slachtoffer alimentatieplichtig zou zijn geweest jegens zijn jongmeerderjarige kinderen (zie ECLI:NL:RBNNE:2016:2414). 28-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Strafrecht. Medeplegen poging tot moord. Toewijzing schadevordering ter zake onder andere kosten huishoudelijke hulp en rechtsbijstand, alsmede immateriële schadevergoeding (€ 75.000). Kosten zelfredzaamheid onvoldoende gespecificeerd. 21-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Strafrecht. ‘Shaken baby’-zaak; ernstig hersenletsel bij toen zes maanden oude baby. Toewijzing € 120.000 immateriële schadevergoeding; ruim € 3.000 onkosten ouders. Beoordeling gevorderde kosten rechtsbijstand levert onevenredige belasting van het strafproces op. 21-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vechtpartij tussen twee schoonzussen, waarbij appellante letsel heeft opgelopen. Appellante heeft haar stelling dat geïntimeerde onrechtmatig heeft gehandeld onvoldoende onderbouwd, in het licht van het gemotiveerde verweer van geïntimeerde dat appellante is begonnen met de schermutselingen en geïntimeerde zich heeft verdedigd. Vordering afgewezen. 20-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Appellante valt tijdens een paardrijles van een paard, lijdt letselschade en stelt een ruitersportcentrum aansprakelijk. Na het ongeval met het paard heeft appellante nog twee andere ongevallen meegemaakt, die ook (kunnen) hebben bijgedragen aan haar huidige toestand. In dit tussenvonnis, dat volgt op het tussenvonnis uit PS 2016-0172, wordt aan appellante een bewijsopdracht gegeven die ziet op een onderdeel van het causale verband tussen het ongeval met het paard en haar schade. 20-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Aansprakelijkheidsverzekeraar erkent aansprakelijkheid op basis van de door appellante en X gegeven verklaring omtrent de toedracht van het ongeval, maar die verklaringen blijken later onjuist. Nu X nadien nadere verklaringen heeft afgelegd die volstrekt tegenstrijdig zijn aan elkaar, staat vast dat ten minste een van de verklaringen leugenachtig moet zijn geweest. Het hof is daarom van oordeel dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn wanneer de verzekeraar aan zijn aanvankelijke erkenning van aansprakelijkheid wordt gehouden. 13-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor medeplegen van moord. Nabestaanden vorderen onder meer immateriële schadevergoeding. Het hof oordeelt dat niet is voldaan aan de strenge eisen van artikel 6:106 BW (oogmerk leedtoebrenging respectievelijk shockschade) en verklaart partijen niet-ontvankelijk. Slechts de vordering van benadeelde partij 3 tot vergoeding van materiële schadevergoeding (€ 482,93) wordt toegewezen. 07-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor medeplegen van moord. Nabestaanden vorderen onder meer immateriële schadevergoeding. Het hof oordeelt dat niet is voldaan aan de strenge eisen van artikel 6:106 BW (oogmerk leedtoebrenging respectievelijk shockschade) en verklaart partijen niet-ontvankelijk. Slechts de vordering van benadeelde partij 3 tot vergoeding van materiële schadevergoeding (€ 482,93) wordt toegewezen. 07-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Eindarrest na tussenarrest waarin appellant is toegelaten tot bewijslevering. Appellant heeft geen getuigen voorgebracht en heeft ook het strafdossier betreffende de mishandelingszaak niet in het geding gebracht. Bewijs niet geleverd. Bekrachtiging vonnis rechtbank. 06-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Afwijzing verzoek tot houden getuigenverhoor in verband met strijd goede procesorde. 01-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Onrechtmatige daad; onvrijwillig bijwonen van get-zitting bij joodse rechtbank. Eindarrest. Schadevergoeding. Immateriële schade. Materiële schade; verwijzing naar schadestaatprocedure. 29-11-2016
- Gerechtshof Den Haag Strafrecht. Veroordeling voor poging tot doodslag. Vordering benadeelde partij niet-ontvankelijk, omdat beoordeling daarvan, vanwege mogelijke eigen schuld, een te grote belasting van het strafproces oplevert. 28-10-2016
Rechtbank
- Rechtbank Noord-Holland Strafrecht. Veroordeling voor medeplegen van diefstal met geweld en diefstal met braak. Benadeelde partij 1 (diefstal met geweld) krijgt € 2.000 immateriële schadevergoeding toegewezen (gevorderd: € 4.000). Benadeelde partij 2 (diefstal met braak) krijgt € 1.400 materiële schade vergoed. Vordering immateriële schade (€ 3.000) wordt afgewezen. De rechtbank overweegt dat immateriële schadevergoeding bij vermogensdelicten slechts in zeer bijzondere gevallen plaatsvindt. ‘Weliswaar worden vermogensdelicten veelal als zeer belastend ervaren (...) maar dit betekent nog niet dat sprake is van een aantasting in de persoon als bedoeld in artikel 6:106, eerste lid, onder b BW dan wel een andere grondslag voor toekenning van immateriële schade.’ 30-12-2016
- Rechtbank Amsterdam Strafrecht. Veroordeling voor dood, aan schuld van verdachte te wijten, nu hij het slachtoffer een grote hoeveelheid methamfetamine heeft aangeboden. Nabestaanden (moeder en zus) vorderen € 500 materiële schadevergoeding voor reiskosten in een eventueel hoger beroep en € 17.500 immateriële schadevergoeding. De laatste schadepost baseren zij op Richtlijn 2012/29/EU. De rechtbank verklaart hen niet-ontvankelijk ten aanzien van de gevorderde reiskosten in hoger beroep, nu niet vaststaat dat en in welke omvang deze zullen worden gemaakt. De vordering inzake immateriële schade wordt afgewezen, nu het Nederlandse recht daarvoor geen grondslag biedt en ook aan de richtlijn geen aanspraak op affectieschade kan worden ontleend. 30-12-2016
- Rechtbank Oost-Brabant Strafrecht. Veroordeling voor verkrachting in 1997, op brute wijze gepleegd door taxichauffeur. Het slachtoffer, blind vanaf haar geboorte en ten tijde van de verkrachting 20 jaar oud, vordert € 0,91 materiële schadevergoeding en € 12.000,- immateriële schadevergoeding, mede onderbouwd door een verklaring van de psychiater dat bij het slachtoffer PTSS is geconstateerd. Beide vorderingen worden integraal toegewezen. 30-12-2016
- Rechtbank Overijssel Schade werknemer na arbeidsongeval. Kantonrechter oordeelt na deskundigenoordeel over causaal verband tussen de beperkingen en klachten van werknemer en de arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid is het gevolg van het arbeidsongeval, werkgever is aansprakelijk. 28-12-2016
- Rechtbank Gelderland Kort geding. Mishandeling, vordering kosten renoveren gebit. Voor vaststellen welke schade voor vergoeding in aanmerking komt, is deskundige nodig; daartoe bestaat in kort geding geen gelegenheid. 27-12-2016
- Rechtbank Rotterdam Vordering tot vergoeding van shockschade strandt op het vereiste van directe confrontatie met (de ernstige gevolgen van) de onrechtmatige daad. De stelling van eiser dat aan de rechtstreeksheid van de confrontatie minder strenge eisen behoren te worden gesteld naarmate de normschending erger is, wordt door de rechtbank niet gevolgd, met verwijzing naar het arrest Vilt. 21-12-2016
- Rechtbank Gelderland Strafrecht. Veroordeling voor ontucht met minderjarige jongens. Een van hen voegt zich als benadeelde partij. Toegewezen: € 49,59 aan reiskosten voor strafproces en € 2.000 aan immateriële schadevergoeding (gevorderd was: € 7.500). Afgewezen wegens gebrek aan onderbouwing: € 13.400 voor één jaar studievertraging. Afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing causaal verband: overige reiskosten, porto- en telefoonkosten, kosten hotelovernachting, kosten nieuwe kleren en opgenomen vrije uren van ouders (totaal: € 2.710,7). 21-12-2016
- Rechtbank Rotterdam Deelgeschil letselschade; arbeidsongeschiktheidsverzekering; verrekening van voordeel (artikel 6:100 BW), bestaande uit een verzekeringsuitkering; karakter van de verzekering: schade- of sommenverzekering? In dit geval een gemengd karakter. Aftrek premiebedragen van het te verrekenen voordeel? In dit geval drie jaarpremies. 14-12-2016
- Rechtbank Amsterdam Schending zorgplicht werkgever, nadat werknemer struikelt over gereedschap en knieletsel oploopt. Werkgever is aansprakelijk (artikel 7:658 BW). 12-12-2016
- Rechtbank Gelderland Veroordeling voor doodslag (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687), medeplegen brandstichting en poging tot wegmaken lijk (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687; ECLI:NL:RBGEL:2016:6684 en ECLI:NL:RBGEL:2016:6688). Benadeelde partijen (echtgenote en kinderen) vorderen schadevergoeding. Gedeeltelijke toewijzing materiële schadeposten; niet-ontvankelijkheid ten aanzien van vorderingen inzake gederfd levensonderhoud; afwijzing immateriële schadevergoeding. 12-12-2016
- Rechtbank Gelderland Veroordeling voor doodslag (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687), medeplegen brandstichting en poging tot wegmaken lijk (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687; ECLI:NL:RBGEL:2016:6684 en ECLI:NL:RBGEL:2016:6688). Benadeelde partijen (echtgenote en kinderen) vorderen schadevergoeding. Gedeeltelijke toewijzing materiële schadeposten; niet-ontvankelijkheid ten aanzien van vorderingen inzake gederfd levensonderhoud; afwijzing immateriële schadevergoeding. 12-12-2016
- Rechtbank Gelderland Veroordeling voor doodslag (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687), medeplegen brandstichting en poging tot wegmaken lijk (ECLI:NL:RBGEL:2016:6687; ECLI:NL:RBGEL:2016:6684 en ECLI:NL:RBGEL:2016:6688). Benadeelde partijen (echtgenote en kinderen) vorderen schadevergoeding. Gedeeltelijke toewijzing materiële schadeposten; niet-ontvankelijkheid ten aanzien van vorderingen inzake gederfd levensonderhoud; afwijzing immateriële schadevergoeding. 12-12-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Incident in het Park Oikos, waarbij een meisje en haar moeder gebeten werden door wolven. Deelgeschil, vordering geleden (materiële en immateriële) schade. Aansprakelijkheidsverzekeraar niet aansprakelijk; poging tot treffen (buitengerechtelijke) schaderegeling benadeelden en Park Oikos alvorens eventuele start bodemprocedure. 12-12-2016
- Rechtbank Den Haag Afwijzing aansprakelijkheid basisschool en/of kinderopvangorganisatie voor letsel zevenjarig kind na schooltijd bij val tijdens spelen op ‘stepping stones’ op het schoolplein. 08-12-2016
- Rechtbank Rotterdam Rechtbank wijst verzoek tot vaststelling redelijkheid van gemaakte kosten van buitengerechtelijke rechtsbijstand in deelgeschil af, nu dit naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende kan bijdragen aan de totstandkoming van de vaststellingsovereenkomst. 08-12-2016
- Rechtbank Noord-Holland Op rijbaan stilstaande auto dient passerend verkeer voor te laten gaan alvorens af te slaan. Strijd met artikel 18 en 54 RVV. 07-12-2016
- Rechtbank Gelderland Strafrecht. Veroordeling voor afpersing, diefstal met geweld en mishandeling (slaan met vuisten en hamer). Het verweer dat benadeelde partij niet-ontvankelijk moet worden verklaard vanwege de late indiening ervan, wordt verworpen. De benadeelde partij kan zich immers tot het moment van de strafzitting in het proces voegen. Vordering inzake materiële schade (weggenomen goederen) toegewezen ad € 1.835,58. Immateriële schadevergoeding ad € 1.000. 07-12-2016
- Rechtbank Den Haag Vordering nabestaande na onrechtmatige daad op grond van artikel 6:108 en 6:106 BW. Vordering levensonderhoud (waarbij de feitelijke situatie na overlijden als uitgangspunt is genomen) en shockschade (zowel materieel als immaterieel) toegewezen. 07-12-2016
- Rechtbank Noord-Holland Strafrecht. Veroordeling voor moord op ex-vriendin. Vorderingen benadeelde partijen (nabestaanden) slechts ten dele (te weten: kosten uitvaart, proceskosten) toegewezen. De vorderingen ter zake immateriële schadevergoeding vinden geen steun in het recht; beoordeling daarvan zou de rechtsvormende taak te buiten gaan. Beoordeling van shockschade (benadeelde partij [4]) levert een onevenredige belasting van het strafproces op. 28-11-2016
- Rechtbank Den Haag De gemeente is niet aansprakelijk voor een ongeval op een brug. Er is geen gebrek aan de brug of sprake van gevaarzetting. 22-11-2016
- Rechtbank Gelderland Eiseres komt bij het verlaten van haar woning ten val door het hoogteverschil tussen de woning en de stoep en loopt daarbij letsel op. Eiseres stelt de gemeente als wegbeheerder aansprakelijk en vordert betaling van alle geleden en nog te lijden schade. De rechtbank oordeelt dat de stoep niet als gebrekkig kan worden aangemerkt, omdat het moeten overbruggen van een hoogteverschil niet in redelijkheid een gevaar oplevert en wijst de vorderingen van eiseres af. 09-11-2016
- Rechtbank Gelderland Verzoekster heeft de medisch adviseur (Veduma) verzocht om op grond van artikel 35 lid 2 Wbp mededeling te doen van de medische stukken in haar dossier en afschriften te verstrekken. De rechtbank overweegt dat Veduma is ingeschakeld om te adviseren over het handelen van een gynaecoloog in het kader van een aansprakelijkstelling. De rechtbank verwijst naar Hof van Justitie EU 17 juli 2014, EHRC 2014/248 en oordeelt dat artikel 35 Wbp slechts ziet op de feitelijke persoonsgegevens en niet (ook) op de medische analyse die mede op basis van deze feitelijke persoonsgegevens wordt verricht. Maar ook indien het informatierecht zich wel zou uitstrekken over de medische analyse is Veduma niet gehouden daarvan mededeling te doen aan verzoekster. Het gaat hier om gegevens die de kern betreffen van het aan de gynaecoloog en het ziekenhuis in het kader van de aansprakelijkheidsprocedure gemaakte verwijt. Deze procespartijen hebben het recht zich vrijelijk en in beslotenheid op hun positie te beraden. Het verzoek wordt afgewezen. 01-11-2016
- Rechtbank Den Haag In deelgeschilprocedure wordt voor recht verklaard dat werkgever aansprakelijk is voor bedrijfsongeval in 2011. Aantal in rekening gebrachte uren door advocaat is bovenmatig. 28-09-2016
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Appellant heeft onvoldoende onderbouwd dat het UWV onrechtmatig heeft gehandeld. Ook heeft hij zijn schade onvoldoende onderbouwd. Materiële en immateriële schadevergoeding wordt geweigerd. 28-12-2016
- Centrale Raad van Beroep Geen immateriële schadevergoeding vanwege sterk psychisch onbehagen door beroep tegen besluit. 16-12-2016
Antillen
- Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba In deze zaak, die volgt op PS 2016-0334, wordt aan een slachtoffer van een onnodige borstamputatie een bedrag van circa € 37.250 aan smartengeld toegekend. 23-11-2016
- Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba Werkgever niet aansprakelijk voor bij voetbal opgelopen letsel. 22-11-2016
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Overijssel X loopt in 2012 lichamelijk en psychisch letsel op als gevolg van een verkeersongeval waarvoor ASR aansprakelijkheid heeft erkend, maar laat na ASR en deskundigen die rapportages opstellen ten behoeve van de schaderegeling te informeren over een hersenschudding die X in 2014 oploopt als gevolg van een val in de badkamer. De rechtbank oordeelt dat X hiermee onrechtmatig jegens ASR heeft gehandeld, maar mogelijk niet toerekenbaar is gelet op zijn ernstige psychiatrische problematiek. De rechtbank benoemt twee deskundigen voor het verrichten van nader onderzoek en verwijst de zaak naar de rol zodat partijen een akte kunnen nemen, waarin zij zich kunnen uitlaten over de hoogte en verdeling van de voorschotten en de voorgenomen aanvullende vraagstelling 2016-12-21
- Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Geen recht op externe advocaat bij aanvragen nieuwe medische expertise tijdens geschillenregeling rechtsbijstanduitvoerder. 2016-12-13
- Rechtbank Overijssel Verzoeker verzoekt in dit geschil dat de rechtbank voorlopige deskundigenberichten zal bevelen ter beantwoording van de vraag of causaal verband bestaat tussen een ongeval en de klachten en beperkingen van verweerder. De rechtbank overweegt dat, gezien hetgeen is overwogen in een tussenvonnis in een reeds eerder aanhangig gemaakte bodemprocedure tussen partijen, verzoeker bij benoeming van deskundigen middels het onderhavige verzoek geen rechtens te respecteren belang heeft. Volgens de rechtbank valt namelijk niet in te zien dat benoeming van één of meer deskundigen bij wijze van voorlopig deskundigenverzoek sneller, goedkoper dan wel anderszins effectiever zal zijn dan de benoeming zoals die thans is voorgesteld bij tussenvonnis. 2016-12-21
- Rechtbank Amsterdam Causaal verband en zwarte inkomsten. 2016-12-21
- Rechtbank Den Haag Geen recht op inzage analyse medische behandeling. 2016-12-08