Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2017
Uitspraken van 12-01-2017 tot 23-01-2017
Redactie: Mr. H. Vorsselman, mr. drs. I. van der Zalm, mr. Y. Bosschaart en J. Stulp.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe PS Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.


Annotaties
Graag wijzen wij u op de volgende verschenen annotatie.

Annotatie mr. F.M. (Femke) Ruitenbeek-Bart: Rechtvaardigen de bijzondere ernst van de normschending en de gevolgen voor het slachtoffer een uitzondering op het vereiste van in de psychiatrie erkend ziektebeeld?
In vier gerelateerde uitspraken, alle betrekking hebbend op een overval op een cafetaria, wijst de strafrechter immaterile schadevergoeding toe varirend tussen 1.375 en 2.200 aan drie slachtoffers die zich als benadeelde partij hebben gevoegd (PS 2016-0466, PS 2017-0059, PS 2017-0060 en PS 2017-0061). Uit de motivering lijkt te volgen dat bij hen geen in de psychiatrie erkend ziektebeeld is vastgesteld, hetgeen in beginsel vereist is voor toewijzing van smartengeld bij afwezigheid van lichamelijk letsel. De strafrechter lijkt aldus toepassing te geven aan de door de Hoge Raad geboden uitzonderingsgrond op dit vereiste, te weten: de bijzondere ernst van de normschending en de gevolgen daarvan voor het slachtoffer (HR 29 juni 2012, ECLI:NL:HR:2012:BW1519). In de annotatie bij deze vier uitspraken wordt hier nader op ingegaan.


Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de sinds de vorige nieuwsbrief verschenen uitspraken, welke zijn opgenomen onderaan deze nieuwsbrief. Wij lichten er een aantal voor u uit.

Aansluiten bij maatstaf productaansprakelijkheid HvJ EU bij vraag of product als producent in het verkeer is gebracht
In cassatie gaat het om de vraag of eiseres tot cassatie een vrachtwagen, die bij normaal gebruik voor het doel waarvoor deze is bestemd schade veroorzaakt, als producent in het verkeer heeft gebracht. Ter discussie staat of bij het antwoord op die vraag moet worden aangesloten bij de maatstaf voor productaansprakelijkheid van HvJ EU 9 februari 2006, ECLI:EU:C:2006:93 (OByrne/Sanofi). De Hoge Raad beantwoordt deze vraag bevestigend en verwerpt het beroep (PS 2017-0088).

Causaal verband ongeval en amputatie been benadeelde die aan diabetes lijdt onvoldoende aannemelijk
In PS 2017-0065 oordeelt het Gerecht dat benadeelde het causaal verband tussen het verkeersongeval en de amputatie van haar been onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Benadeelde lijdt reeds tien jaar aan diabetes, en iedere aanwijzing dat benadeelde een verwonding aan haar teen of voet heeft opgelopen tijdens het ongeval, dan wel pijnklachten had door het ongeval, ontbreekt.

Werken op hoogte: schending van het Arbeidsomstandighedenbesluit
In dit deelgeschil (PS 2017-0094) staat een arbeidsongeval centraal waarbij de werknemer van zeven meter hoogte van een dak is gevallen. De rechtbank oordeelt dat de werkgever op grond van de voorschriften van het Arbeidsomstandighedenbesluit verplicht was een veiligheidsvoorziening te treffen ter voorkoming van het vallen.

Tussenarrest over bewijsnood bij de gedaagde in een productaansprakelijkheidszaak
In PS 2017-0087 over productaansprakelijkheid na een ongeval met een uitschuifbare ladder, is het vermoeden dat sprake was van een gebrek aan de ladder ontzenuwd door de producent. Het hof bespreekt de bewijsnood van de benadeelde doordat de ladder door de producent is vernietigd na een in opdracht van de (verzekeraar van de) producent eenzijdig verricht onderzoek aan de ladder en de gevolgen daarvan voor toewijsbaarheid van de vordering van benadeelde. In dit tussenarrest worden partijen in staat gesteld een akte te nemen over de te benoemen deskundige.

Val van trap tijdens escape-room-spel
Bij een personeelsuitje in een escape room loopt benadeelde letsel op bij het afdalen van een trap tijdens het spel. Hij stelt de exploitanten vervolgens aansprakelijk. In PS 2017-0084 oordeelt de rechtbank aan de hand van de Kelderluik-criteria dat de exploitanten onrechtmatig hebben gehandeld jegens benadeelde, en wijst zij het beroep op eigen schuld af.

Medische aansprakelijkheid bij te late controle; kansschade?
De ouders van een meisje hebben een procedure aangespannen jegens het Erasmus MC, stellende dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor de blindheid van hun dochtertje; de blindheid zou het gevolg zijn van een te late behandeling. Zowel de Rechtbank Rotterdam als het Gerechtshof Den Haag heeft de ouders in het ongelijk gesteld, oordelende dat geen rele kans op een beter behandelingsresultaat verloren is gegaan. In cassatie oordeelt de Hoge Raad dat het hof bij de beoordeling van de verloren kans is uitgegaan van een verkeerde maatstaf (PS 2017-0096). De Hoge Raad formuleert de toepasselijke rechtsregel en verwijst de zaak naar het Gerechtshof Amsterdam.


Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.


Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn verschillende signaleringen onder literatuur geplaatst. Zie ook het overzicht onderaan deze nieuwsbrief.


Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de personenschadepraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.


Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ps.updates@law.eur.nl.


Met vriendelijke groet,

Siewert Lindenbergh en Ilona van der Zalm
Hoofdredacteuren PS Updates



Literatuur
Sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief zijn de volgende signaleringen onder literatuur geplaatst.

P. Woudenberg, Gordelloze slachtoffers en beschonken bestuurders, Verkeersrecht 2017/1, afl. 1.

E.R. de Jong T.E. van der Linden, Rechtspreken met oog voor macro-effecten? Een bespreking van de mogelijkheden om rekenschap te geven van macro-effecten in het aansprakelijkheidsrecht, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht 2017/2, afl. 1.

A. Keirse J. Roth, Verantwoordelijkheid voor BGK, Ucall blog 2017, 6 januari 2017.

J. Faas e.a., Rechters en deskundigen: welke geheimen geven procesdossiers prijs?, Expertise en Recht 2016, afl. 6, p. 254-265.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep

Antillen

Uitspraken zonder ECLI